Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
L1 - De Stemming
de webredactie

In het interview- en discussieprogramma van de Limburgse Radio L1 'De Stemming', ontvangt de presentator Fons Geraets iedere zondag tal van gasten uit de wereld van de actuele Limburgse politiek, cultuur, wetenschap en media. Vandaag sprak oud-journalist Pierre Rousseau namens en over Pro Republica.

 

Bijzonder aan deze uitzending is dat de heer Rousseau toevallig aan tafel zat met de eveneens Limburgse Maria van der Hoeven, de huidige minister van economische zaken. Nadat Rousseau opmerkte dat het principe van erfelijke troonopvolging niet meer van deze tijd is, werd deze zelfde vraag aan de minister voorgelegd. Reflexmatig antwoordde zij: 'Ik zou niet weten waarom'. Maar toen de presentator haar daarop het - overigens niet eens zo hypothetische - geval voorschotelde waarbij 'de eerste in lijn van opvolging een IQ van 85' zou hebben, werd daarmee de achillespees van de monarchie geraakt.

 

De politica kwam niet verder dan in zo'n geval 'de hoop' uit te spreken 'dat binnen die erfopvolging dan een goede oplossing zal worden gevonden', om vervolgens onmiddellijk uit te wijken naar een ander onderwerp. Begrijpelijk, als je tenminste een gehoorzame hofdame wilt blijven en een toekomstig baantje als burgemeester of commissaris van de koningin niet op het spel wilt zetten. Zou de discussie in de diepte gaan, en was de heer Rousseau in de gelegenheid gesteld uitputtend op de uitgesproken 'hoop' van de minister in te gaan, en wat zij zich dan daarbij voorstelde - wellicht een hersentransplantatie - dan zou zij vroeg of laat onherroepelijk door de mand zijn gevallen. Want dat er een volslagen idioot staatshoofd kan komen te zitten, die bijvoorbeeld - al dan niet potloodventend - serieuze plannen uitdenkt om het parlement te gaan belegeren, heeft de geschiedenis helaas geleerd.
Hoe het met Willem de Overbodige zal lopen weten we niet, maar we houden ons hart vast.

Twijfelachtiger werd het toen bleek dat de excellentie in de kennelijke veronderstelling verkeerde dat Berlusconi president van ItaliĆ« was, en daarop suggereerde dat republikeinen 'alleen maar' een republiek zouden willen omdat in andere landen dat ook het geval zou zijn. Ronduit stuitend was echter de opmerking dat er zelfs landen zouden zijn 'waar de monarchie weer hersteld zou zijn, ook binnen Europa'.

Dit soort wartaal geeft - behalve de vederlichte en defensieve houding - meteen ook het niveau van deze regering aan als het om de monarchie gaat.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander