Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Nederland, Cóqui en het internationaal recht
Hans Vogel

Jorge ZorrequietaIedereen is voor de wet gelijk. Althans volgens het gelijkheidsbeginsel dat sinds het begin van de 19de in de wet van de meeste Europese staten is verankerd. Dankzij de Franse Revolutie. Het is in feite een oeroud beginsel en gaat terug tot de begindagen van het Christendom. Voor het aangezicht van God zijn alle mensen gelijk. Het is ook een pragmatisch uitgangspunt. Immers, rechtsongelijkheid kan alleen maar met geweld in stand worden gehouden. Het is doelmatiger en voor iedereen rustiger om het gelijkheidsbeginsel te hanteren.

Maar tussen theorie en praktijk gaapt doorgaans een brede kloof. In de praktijk heerst in Nederland natuurlijk helemaal geen gelijkheid voor de wet. Neem nu alleen de familie Amsberg. Hun bestaan is in flagrante strijd met artikel 1 van de grondwet. Dat is niet zo vreemd want dat artikel 1 is pas vrij recent aan de grondwet toegevoegd, nog wel op voorstel van de toenmalige CPN als ik mij niet vergis. Nu dit artikel eenmaal in de grondwet is opgenomen, is het vrij lastig om het er weer uit te verwijderen. Wie dat voorstelt, laadt meteen het odium op zich, een racist en een fascist te zijn. En het is levensgevaarlijk om in Nederland te worden uitgekreten voor racist of fascist.

Gek genoeg lijkt de basis waarop de familie Amsberg haar macht uitoefent, sinds de invoering van artikel 1, sterker dan voorheen aan erosie onderhevig. De familie moet zich in steeds kolderieker bochten wringen om haar positie te behouden. Ze hebben het zich er niet gemakkelijker op gemaakt door zich te encanailleren met de familie Zorreguieta. Papa Cóqui (niet verwarren met de maĆ®tresse Cockie van Bernhard) loopt toch het risico alsnog te worden vervolgd voor zijn aandeel in de schendingen van de mensenrechten in Argentinië tijdens de juntajaren. Onder zulke omstandigheden wordt het voor de Nederlandse regering wel heel erg moeilijk om het gelijkheidsbeginsel in ere te houden, zeker in geval Máxima koningin zou zijn.

We leven in interessante tijden. Dat vindt Professor Lafeber ook. In deze korte film laat hij zijn licht schijnen over wat er zou kunnen gebeuren, mocht er ooit een internationaal arrestatiebevel voor Cóqui worden uitgevaardigd...

Deze opnames zijn op 8 juli 2010 gemaakt. Ondanks de geluidskwaliteit vonden wij dat deel 2 van dit gesprek ook moesten plaatsen. Kijk hier voor deel 1.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander