Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  

Republikeins Genootschap nieuwjaarsborrel 2018 in Perscentrum Nieuwspoort te Den Haag
Webredactie - 12 februari 2018Tijdens de nieuwjaarsreceptie van het Republikeins Genootschap werd o.a. aandacht besteed aan het burgerinitiatief van de gymnasiumleerlingen Luka Lavranos en Tim Wagelaar om de troonrede voortaan door de minister-president te laten voorlezen.

Anders dan andere jaren kwam het Republikeins Genootschap (RG) niet bijeen in Amsterdam maar heeft het een locatie gekozen dicht bij de Haagse politiek: in Perscentrum Nieuwspoort. De borrel was een mooie gelegenheid om bij te praten over de doelen van het RG. Er was echter ook ruimte voor vertier: dit jaar werd een pubquiz gehouden om uw kennis over de republiek, de monarchie en het actuele (politieke) nieuws te testen. Na afloop werd "De Slimste Republikein" van het jaar gekozen. De borrel was vanzelfsprekend gratis toegankelijk voor alle leden van het Republikeins Genootschap. Uiteraard was u als aspirant lid ook welkom.

De jonge gymnasiasten gaven aan dat zij zich voor een schoolproject wilden verdiepen in het organiseren van een referendum met betrekking tot de monarchie.
Toen zij erachter kwamen dat vrijwel alle belangrijke zaken met betrekking tot de monarchie niet referendabel zijn, hebben zij zich gericht op het zoeken naar andere mogelijkheden om een belangrijke verandering teweeg te brengen. Voor de meeste zaken die de monarchie betreffen is daar een grondwetswijziging nodig. Dat zou niet alleen te lang duren, maar tevens teveel voeten in de aarde hebben. Vervolgens zochten zij naar een voorstel om zonder grondwetswijziging toch iets dat direct met de monarchie te maken heeft te kunnen veranderen.

Zij hebben ontdekt dat in artikel 65 van de Grondwet over de Troonrede staat opgenomen: 'Jaarlijks op de derde dinsdag van september of op een bij de wet te bepalen eerder tijdstip wordt door of *namens* de Koning in een verenigde vergadering van de Staten-Generaal een uiteenzetting van het door de regering te voeren beleid gegeven'.
De grondwet behoeft dus niet te worden gewijzigd om de troonrede voortaan door de minister-president te laten voorlezen.

Zelf geven zij in de petitie aan:
De troonrede moet blijven van hen die hem schrijven: Middels een burgerinitiatief willen wij ervoor zorgen dat de minister-president voortaan de troonrede voorleest. De koning heeft geen invloed op de troonrede, dit wordt nu wel gesuggereerd. Uiteindelijk is de dag waarop de politiek haar plannen verkondigt, geen dag voor koninklijke pracht en praal!

Wij vinden het een nobel streven en zijn blij dat jongeren zich betrokken voelen bij het republikeinse gedachtegoed en wij steunen dit initiatief dan ook van harte.

U kunt HIER de petitie tekenen.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander