Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  

In De Media
Webredactie - 6 november 2015


Politiek leiders Australië willen republiek
CANBERRA - Vrijwel alle deelstaatsleiders in Australië hebben een document ondertekend waarin ze steun uitspreken voor het idee om van Australië een republiek te maken. De enige leider die niet ondertekende, premier Colin Barnett van West-Australië, liet weten dat hij wel voor een republiek is. Maar de tijd is daarvoor nu niet rijp, vindt hij.
Lees verder op Noordhollands Dagblad.nl


Australische leiders willen eigen staatshoofd
In Australië laait de discussie over het staatshoofd opnieuw op. Alle leiders van de Australische staten, op eentje na, hebben een manifest ondertekend waarin staat dat het land een Australisch staatshoofd moet krijgen.
Lees verder op NOS.nl


Dankfeest Beatrix kostte anderhalf miljoen euro

"De 6000 oranje hoedjes van karton die door het publiek aan het eind van de avond in de lucht werden gegooid, kostten ruim 42.000 euro". "De hoedjes zijn ontworpen op de modeacademie en gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking", zegt Karin de Groot, directeur van IDTV, dat het evenement produceerde in De Telegraaf. "De kosten zitten in het ontwerp, uitvoering, begeleiding, vervoer, materiaal en verpakking. Alle hoedjes zaten namelijk in doosjes die onder de stoelen van het publiek stonden."

Dus we moesten via de organisatie ook nog betalen voor de begeleiding van de verstandelijk beperkten? Maar die begeleiding wordt toch al uit de AWBZ betaald? Wij hebben weer het gevoel dat er flink met uitgavenposten geschoven is. En waarschijnlijk is er weer veel in hele diepe zakken terechtgekomen.
Lees verder op NOS.nl


Auteurs canon Oranjehuis: Niet zeker of er een koningin Amalia komt
Het is niet zeker of er na een koning Willem-Alexander nog plaats is voor een koningin Amalia. Dat schrijven Gerben Graddesz Hellinga en Patric Aalders in hun recent verschenen canon van ons Koninklijk Huis "De Oranjes".
Lees verder op Reformatorisch Dagblad.nl


Spaanse koning Felipe gaat moeilijke tijd tegemoet
Koning Felipe zal dit weekeinde niet goed hebben geslapen. Amper anderhalf jaar na het begin van zijn koningschap staat zijn positie onder vuur zonder dat hij er zelf invloed op kan uitoefenen. Felipe moet de komende maanden lijdzaam toezien hoe het drama zich ontwikkelt, in de hoop dat hij aan het einde nog op de troon zit en nog koning is van hetzelfde land als nu.
Lees verder op Reformatorisch Dagblad.nl


Wilhelmina wilde na de oorlog een autoritair bewind onder leiding van het oranjehuis
De op 13 mei 1940 naar Londen gevluchte koningin Wilhelmina is een groot deel van haar jaren in ballingschap bezig geweest met het smeden van plannen om na de oorlog de parlementaire democratie op een zeer laag pitje te zetten. Vanwege haar onvrede over het parlementaire stelsel wilde ze na de bevrijding een geheel ander staatsbestel met een nieuwe grondwet in de richting van een autoritair bewind onder leiding van het Huis van Oranje.
Hierbij kon ze uiteraard rekenen op veel sympathie van schoonzoon prins Bernhard, die ook al weinig van democratie moest hebben, en van de multinationals. Al in september 1941 had ze aan Juliana in Canada geschreven: 'In zeker opzicht is ons volk geheel onveranderd: 't wil dat Oranje 't voor het zeggen heeft; kamer en ministeries die waren nimmer populair, hebben afgedaan op dit ogenblik en ze willen door Oranje rechtstreeks geregeerd worden.
Er mogen dan wel ministers zijn, en later ook wel een kamer, maar op 't tweede plan'. Hieruit blijkt maar weer dat Wilhelmina daar in Londen geheel buiten de realiteit leefde, want haar rede voor Radio Oranje op 2 september 1943 - dat 'haar volk' een kijkje gaf hetgeen zoal in Londen werd bekokstoofd - zorgde in het bezette Nederland voor grote ongerustheid en felle kritiek. Met name dat zij na de oorlog een militair bewind wilde instellen.
Lees verder op de website van Gerard de Boer


Zo absurd veel verdient Willem Alexander in vergelijking met echte (wereld)leiders
Eén graphic die alles zegt. Zet de verdiensten van enkele presidenten en andersoortige politiek leiders op een rijtje, en leg die naast de jaarwedde van onze koning.
Lees verder op Quotenet.nl


Dna-onderzoek naar mogelijke voorvader Willem-Alexander
Het al eeuwenlange vermiste lichaam van een voorvader van Willem-Alexander, Adolf van Nassau, is mogelijk gevonden in een grafkelder in Oldenburg.
Lees verder op NU.nl


'Hulpkoning' prins Constantijn kan geen kant op
Steeds vaker zien we prins Constantijn, met alle beperkingen van dien, optreden als 'hulpkoning'. Vanavond bijvoorbeeld reikt hij prijzen uit bij het Nederlandse Vioolconcours in Utrecht. De 46-jarige broer van de koning stopte als ICT-beleidsadviseur in Brussel en Londen. Sindsdien staat hij parttime op de bres voor startende technologiebedrijfjes en geeft hij innovatieadviezen in Nederland en Europa. De prins verhuisde van Brussel naar Den Haag. Daar kocht hij afgelopen zomer een rijksmonumentale stadsvilla.
Lees verder op NOS.nl


ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander