Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  

Kerstprak 2015
In de gelogeerde aap - 11 januari 2016


aardbei

Kun je aan een ander uitleggen wat een aardbei is? Ja, althans, tot op zekere hoogte
Bijvoorbeeld "een kleine rode vrucht, van boven wat breder dan van onder, aan de buitenkant voorzien van een soort kleine pitjes en meestal met een kroontje van groene blaadjes met een steeltje er bovenop". Zoals u merkt is deze beschrijving natuurlijk verre van volledig, maar het volstaat in elk geval om een aardbei te kunnen onderscheiden van een druif, mandarijn of meloen. Maar zou je ook aan iemand kunnen uitleggen hoe een aarbei smaakt?
Dan blijkt het ineens een stuk moeilijker te worden, want heel veel verder dan bijvoorbeeld "zoet en fruitig" komen we niet. Spijtig, want een aardbei smaakt toch echt heel anders dan een druif, mandarijn of meloen, die immers ook "zoet en fruitig" zijn. Er zit maar één ding op, en dat is ervaren hoe een aardbei smaakt. Een simpele ervaring van luttele seconden vertelt meer dan duizend woorden.

De jaarlijkse toespraak van onze Zelfbenoemde Majesteit was de gebruikelijke kerstprak ("Kerstmis geeft ons een moment van bezinning" — dat soort ingrediënten). Toch is het interessant om een moment stil te staan bij de inhoud van deze periodieke vorstelijke bezinning. Naast de gebruikelijke plattitudes — die zijn hem uiteraard vergeven — spreekt de Goddelijk Uitverkorene namelijk ook zinnen uit die sterk doen vermoeden dat hij niet doorvoelt wat hij zegt. Een uitspraak als bijvoorbeeld "We hebben een democratische rechtsstaat opgebouwd" zal hij uiteraard begrijpen, maar veel verder dan dat het een grammaticaal correcte Nederlandse zin is, zal zijn begrip echter niet reiken. Let wel: niet kĂșnnen reiken, omdat juist hij het levende symbool is van een instituut dat diametraal staat op zo'n beetje alles wat er democratisch is in dit land.

Wie op eerste kerstdag naar de televisie keek voelde dan ook dat de koning over zaken sprak die hem ten diepste wezensvreemd waren. Het staatshoofd las namelijk voor over kwesties die alleen maar door ervaring begrepen kunnen worden; de hoofse tekstschrijvers hebben als het ware geprobeerd uit te leggen hoe een aardbei smaakt aan iemand die er nog nooit een heeft geproefd.

Resteert de vraag of dat nu eigenlijk wel zo erg is
Het antwoord luidt: ja, dat is erg. Héél erg, zelfs. Van een staatshoofd annex regeringshoofd mag je namelijk zonder meer verwachten dat zo iemand weet hoe de wereld in elkaar zit, zeker wanneer die zo complex is als in deze tijd, waarin een diep doorvoeld begrip van termen als bijvoorbeeld democratie, vrijheid, armoede, solidariteit, honger en geweld noodzakelijker is dan ooit.

Tegen amateuristisch politiek gewroet van een geboren staats- en regeringshoofd kan een staat zich misschien nog wel enigermate beschermen door het constitutioneel af te bakenen en in te dammen, maar tegen gecultiveerde wereldvreemdheid is geen kruid gewassen.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander