Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  

Videoverslag prinsjesdag 2015
Webredactie - 7 oktober2015

Prinsjesdag 2015 was erg rustig
Kwam het door het weer, door de met blauw afgeschermde hekken of gewoon door gebrek aan belangstelling? Uiteraard zat de door de RVD geregelde tribune met "oranjefans" eveneens vol met schoolkinderen die op bepaalde momenten gingen (verplicht werden tot?) juichen. Toen het begon te stortregenen mocht geen van die personen, volwassene of kind, de tribune verlaten om te schuilen.

Het Nieuw Republikeins Genootschap
Het NRG had weer borden met leuzen beschikbaar gesteld voor iedere demonstrant die individueel zijn/haar mening over de poppenkast van prinsjesdag, het helaas daarbij onlosmakelijke kostbare uiterlijk vertoon, en de totale overbodigheid van de monarchie wilde uiten. Deze individuele demonstranten stonden ruim verspreid langs de route opgesteld om overal waar de Foute Koets langs zou rijden zichtbaar te maken dat er een steeds groter wordende groep mensen zijn die de monarchie niet passend in het tijdsbeeld en een ongekozen staatshoofd ondemocratisch vinden.

briefbeatrix briefbeatrix

De politie was weer vriendelijk doch intimiderend aanwezig
Van iedere bordjesdrager werd nauwgezet de persoonsgegevens genoteerd. Wat gaat justitie eigenlijk doen met deze gegevens? Zullen zij de gegevens braaf na prinsjesdag vernietigen nadat gebleken is dat de individuele meningsuiters geen kwade bedoelingen hadden? Of zullen deze mensen voor altijd een AIVD dossier hebben met een kruisje achter hun naam? Wij hopen van harte het eerste, maar, gebaseerd op onze ervaringen, denken wij het laatste.

briefbeatrix briefbeatrix

Erwin Lensink, de waxinelichthoudergooier, was ook aanwezig en werd continu bewaakt door minstens 6 agenten. Toen Willem & Maxima op het binnenhof aanwezig waren werden daar zelfs nog 2 zwaar bewapende militairen aan toegevoegd. Erwin werd zelfs tot ín het cafe gevolgd door politieagenten, waar zij hem voortdurend in de gaten hielden, terwijl de overige politie-agenten voor de deur bleven posten.

briefbeatrix

Protestbord uit handen gerukt
Op zeker moment is een (volgens artikel 7 wettelijk toegestaan) protestbord met op 1 kant de tekst "Down with the Crown" door een agent van de (waarschijnlijk van de DKDB - Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging) met kracht uit de handen van de bordjesdrager gerukt. Deze kon dit niet zien aankomen, daar hij zich had gepositioneerd achter een van de met blauw zeil behangen hekken en alleen zijn hand met bord zeer zichtbaar voor de bezoekers van de ridderzaal omhoog had gestoken. Door het met kracht wegrukken van dit bordje raakte de individuele demonstrant gewond aan zijn hand. Vervolgens lag het bordje trouwens tot op het moment dat de stadsreiniging kwam opruimen op de grond met die tekst vol in het zicht van iedereen die naar binnen ging. Het betreft de man op bovenstaande foto.

Het cafe "De Haagsche Kluis" waar de niet gebruikte protestborden stonden is zelfs bezocht door een politieagent (wij denken DKDB) die de barkeeper sommeerde de protestborden weg te gooien. Gelukkig heeft hij dit niet gedaan, maar ze ergens beneden veilig gezet. Waarvoor onze dank.

Zie ook: #noNOnSens #NNP15

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander