Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  

Demonstratie: Weg met de Gouden Koets!
Socialisme.nu 25 augustus 2015

Slavernij-afbeelding gouden koets
briefbeatrix

Bron: Socialisme.nu

Op zaterdag 5 september a.s. organiseert actiegroep De Grauwe Koets een demonstratie op het museumplein in Amsterdam tegen de Gouden Koets. Aanvang 14.00 - 15.00. Op de koets staan panelen met racistische afbeeldingen waarop het koloniale verleden verheerlijkt wordt. De actiegroep vindt het schandalig dat de koning rondrijdt in een koets waar koloniale propaganda wordt vertoond, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. De actiegroep pleit ervoor om de koets in een museum te zetten, waar het kan dienen als educatiemateriaal wat tevens de juiste context is om de koets te vertonen.

Sprekers: Marjan Boelsma, Stacey Esajas, University of Color, BNice (spoken word) De demonstratie wordt muzikaal begeleid door Faja Creation Brassband.

Op het paneel "Hulde der koloniën" is in het midden de Nederlandse afgebeeld, als symbool van de zogenaamde reine en zuivere monarchie. Om haar heen schenken mensen uit de toenmalige koloniën haar producten uit Oost- en West Indië. Een Indische vorst en andere Indische hoogwaardigheidsbekleders brengen onderdanig hulde aan "de Maagd". Links staat een groep van vier figuren die het brengen van "beschaving" en "ontwikkeling" moeten voorstellen. Een witte man overhandigt een zwarte jongen een boek. Er ligt zelfs een palmtak die vrede zou moeten symboliseren. De schildering moet uitbeelden hoe Nederland in het koloniale tijdperk aan haar rijkdom is gekomen.

Volgens de actiegroep is dit sprookjesachtig verhaal een leugen
De producten waren niet geschonken, maar verkregen door uitbuiting en geweld. Daarnaast is het niet aanvaardbaar om kritiekloos met een koets rond te paraderen waar witte mensen als superieur en beschaafd worden vertoond, waar zwarte mensen als onderdanig worden afgebeeld. Actiegroep de Gouden Koets eist dat de koets per direct naar het museum wordt overgebracht, waar hij kan dienen als voorbeeld van hoe Nederland jarenlang werd geïndoctrineerd.

Actiegroep de Grauwe Koets is opgezet door de mensen die begin dit jaar demonstreerden tegen de film "Michiel de Ruyter", en de koloniale heldenverering die daarmee samenhing. De actiegroep zet zich in tegen geschiedvervalsing en verheerlijking van het koloniale verleden, en voor een eerlijke kijk op onze geschiedenis.

De demonstratie wordt gehouden met een brassband, spoken word en met sterke speeches. Kom ook en toon je support tegen koloniale propaganda en verheerlijking van de grauwe geschiedenis!

Eerder publiceerde de Grauwe Koets al een open brief tegen de Gouden Koets en een opinie-artikel. Zie ook het Facebook-event.

Locatie: Museumplein, Amsterdam. Aanvang: 14.00 - 15.00 .

Zie ook: 'fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis'
en Doorbraak.eu en roetinheteten.info

Onderstaande flyer kun je printen: met de rechtermuistoets er op klikken en met de linker muistoets kiezen voor printen.

pamflet

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander