Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  

Dient het WNF/WWF als een Trojaans paard voor de grootindustrie? (Deel 1)
webredactie 5 augustus 2015

Uitzending deel 1 van KLTV 7 mei 2015 (Vertaling zie onder).

BRON: KLTV

De reden dat ProRepublica hier aandacht aan besteed is het volgende:
Het WWF werd op 11 september 1961 als "World Wildlife Fund" opgericht. Dit gebeurde evenwel niet op initiatief van enkele bezorgde natuurbeschermers, maar - schrik niet - door de Brits-Nederlandse adel Prins Philip van Engeland en prins Bernhard van Nederland, die vanaf 1962 optrad als president van de "WWF International". De nederlandse versie heet "Wereld Natuur Fonds" (WNF).

"Goedenavond, beste kijkers.
De natuurorganisatie WWF heeft vorige week een alarmerende studie gepresenteerd: In 2030 zal een bosgebied ter grootte van het vijfvoudige van Duitsland vernietigd zijn. Getroffen zijn vooral de regenwouden in het Amazonegebied in Zuid-Amerika, evenals Borneo en de Mekongregio in Zuidoost-Azië. De belangrijkste oorzaak van de ontbossing is volgens het WWF de industriële landbouw, die enorme stukken land verslindt voor de teelt van monokulturen als soja en palmolie.

De waarschuwing van het WWF is volkomen gerechtvaardigd. Want in landen als Argentinië en Brazilië zijn ondertussen stukken land ter grootte van een veelvoud van 1000 vierkante kilometers aan sojaplantages het slachtoffer geworden van grote gentech-bedrijven als Monsanto en Syngenta.

Dit heeft er toe geleid dat in Argentinië alleen al meer dan 400.000 boeren hun bedrijf moesten beëindigen. Tevens lopen veel mensen in nabijgelegen plaatsen ernstige gezondheidsschade op doordat er pesticiden zoals "Round-up" van Monsanto worden gebruikt. Veel baby's komen misvormd ter wereld of worden doodgeboren.

Niettegenstaande deze feiten breiden deze bedrijven hun landbouwgronden steeds verder uit en schrikken niet terug voor een verdere inkrimping van het regenwoud. Volgens de verklaring van journalist Wilfried Huisman moet het WWF juist in deze kritiek worden betrokken, omdat zij deze ontwikkeling niet alleen niet probeert te voorkomen, maar in tegendeel deze juist lijkt te bevorderen.

Het WWF gebruikt als strategie tegen deze grote bedrijven namelijk die van de "samenwerking".
Zij probeert door middel van een zogenaamde 'ronde tafel' in dialoog met deze bedrijven plannen te maken. Ze heeft bijvoorbeeld een "Roundtabel on Sustainable Palm Oil", de RSPO en een "ronde tafel voor verantwoorde soja" de RTRS gestart. Veel bedrijven bezetten een stoel aan deze ronde tafels. Aan de RTRS, de ronde tafel voor verantwoorde soja, zitten bijvoorbeeld onder andere multinationals als Monsanto, Syngenta, Cargill, Bayer, Shell en nog veel meer. Het doel van deze ronde tafelgesprekken is, samen met de ondernemingen, die streven naar een langetermijnproductie, de criteria voor het gebruik van de middelen te definiëren en aldus een verantwoord gebruik te waarborgen. De bedrijven die zich inzetten voor de richtlijnen van de ronde tafel, ontvingen het label voor duurzame productie, in het geval van de RTRS voor duurzame soja. Echter, Huisman bekritiseert in zijn boek "The Black Book WWF" dat de resultaten van deze rondetafelgesprekken vaak erg slap en niet bindend zijn. WWF laat het vaak aan de bedrijven zelf over om de verantwoordelijkheid te nemen te voldoen aan de gezamenlijk ontwikkelde milieuvoorschriften.

En zo is de deelname aan die rondetafelgesprekken voor de grote bedrijven een lucratieve zaak omdat ze zich zo gemakkelijk een groen imago kunnen aanmeten, iets dat in deze tijd natuurlijk een groot voordeel is. En zo ontvangt een bedrijf als Monsanto door haar inzet voor de richtlijnen van de "Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja" ondanks een voor mens en dier uitgesproken schadelijke productie, toch de titel van "duurzaam geproduceerd". Sinds 2011 is het RTRS label officieel goedgekeurd door de EU. De biodiesel uit deze soja wordt beschouwd als "hernieuwbare energie uit duurzame plantenteelt".

Ook het Braziliaanse bedrijf "Grupo Amaggi", verantwoordelijk voor 40% van de ontbossing van het regenwoud, is eigenaar van het RTRS duurzaamheidscertificaat. Dus het is bijna cynisch dat het WWF waarschuwt tegen de vernietiging van het bos door dergelijke bedrijven. Door deze rondetafelpraktijken ligt het WWF onder zware kritiek van vele andere natuurbeschermingsorganisaties. Bijvoorbeeld in 2011 hebben meer dan 256 milieu-, sociale en mensenrechtenorganisaties een verklaring ondertekend waarin staat dat de "Roundtable on Sustainable Palm Oil" pure misleiding door "Greenwashing" is. (Greenwashing is een bedrijf onterecht een groen imago bezorgen.)

Maar wat beweegt het WWF, om enerzijds te vechten voor het behoud van het regenwoud, en anderzijds de grootste vernietigers van het regenwoud een duurzaamheidslabel te bezorgen? Op deze vraag gaan we morgenavond dieper in. Kijk daarom morgen weer naar ons programma, zelfde plaats, zelfde tijd. Goedenavond".

Gerelateerd: Antworten zum "Faktencheck" des WWF

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander