Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  

Eerbetoon
Drs J.A. Zijlstra, 25 november 2014

 

Eerbetoon aan het echtpaar Aafke en Ton Johannisse

Vanaf uithoeken van het land, Kerkrade, Appingedam en Den Helder, vinden ze elkaar tenslotte in Amsterdam. Ton, Aafke, betrokken inwoners van Amstelveen, beiden in diepste wezen mens en democraat. Ton bovendien strijdbaar als republikein.

Op 21 november 2014 is er in Amsterdam de herdenking van beider leven. Bezwijkt Aafke op vrijdag 14/11 als gevolg van een langdurig ziekteproces. Ton sterft daags tevoren na een korte, heftige ziekte. Kanker sloopte hun beider gezondheid. Die vrijdag staan de kisten in de aula van de 'Nieuwe Ooster'.

Lieve Aafke. Als ik jou, liefdevol, al niet had leren kennen, dan verneem ik het hier in de aula wel: prachtige herinneringen. Je meisjesnaam verneem ik uit de annonce. Aafke van Maar, Groningser kan het nauwelijks: vrouw uit één stuk. Met Mechel bij jou op bezoek op Majella 15. Welkom in je huis in Amstelveen. Ton haalt ons van station Amsterdam Zuid.

Jou, Ton, leer ik kennen in het NRG, het Nieuw Republikeins Genootschap. Ik hoor je in de ledenvergadering van het NRG van 21 november 2009 nog spreken, hoe vat je eenvoudig en helder de discussie samen over 'De Republikein'. Ik zie als het ware de aura om je heen, de glans van weldenkend democraat. Dat men mij later in die vergadering aanwijst als nieuw lid van het bestuur van het NRG is bijkomstig. Jíj bent belangrijk, bij ons alleen nog nameloos bekend als 'man met de rode trui'. Als ik je dringend denk nodig te hebben bij het vasthouden aan een standpunt inzake 'De Republikein' vind ik je, vanwege je aura.

Jij bevestigt me: 'Het is goed wat je doet'. Dank je wel, Ton. Mede dankzij jou blijft het NRG in staat eigen beleid te voeren, niet gehinderd door financiële tekorten vanwege een collectief abonnement op 'De Republikein'. Dat tijdschrift blijft gelukkig voorlopig ook zelfstandig. Het meningsverschil in het bestuur van het NRG wordt door jouw toedoen democratisch afgekaart. Voor het NRG breken dankzij jou goede tijden aan. Het is geen wonder dat jij later secretaris wordt van het NRG. Dat ik dat niet meer van nabij meemaak betreur ik nog. Echt jammer is dat jij je functie niet lang kunt uitoefenen, vanwege je ziek zijn. Gelukkig bleef het contact met jou en met Aaf.

In 'De Nieuwe Ooster' nemen we afscheid van Ton en Aafke
Het is niet anders. Maar het is fijn om daar te genieten van de waarderende woorden over hen. Aafke die ondanks haar ziekte nog de halve wereld bereist. Ton met zijn inzet voor echte democratie, zonder manipulatie. Horen hoe je - om een principe - je CDA-lidmaatschap opzegt. (Ik, voormalig partijgenoot, herken dat als geen ander.) Lofzang over jou die de leden van het koningshuis in jouw toch 'statelijke' omgeving blijft noemen wat zij in jouw ogen zijn: klaplopers. Moedig, hoor. Jij (met mij in een bijrol): bewijzen dat staatsbezoeken geen extra positief effect hebben op 's Lands economie. Van officiële zijde daarvan geen erkenning krijgen. Jij en ik weten: 'Wahrheit hat eine lange Leitung'. Het duurt lang voor zo'n kwartje valt. Lachen om mevrouw B. van Amsberg die in een troonrede zegt dat de leugen regeert. Zij heeft gelijk, maar zeg eens precies waar! Zij hoeft alleen nog maar consequent te zijn.

Inderdaad, het heeft veel voeten in aarde voor het koningschap verdwijnen zal
In dat verband herinner ik me een verhaal van je, ook toepasselijk in dit verband. Een man heeft in Amsterdam, in een vaart, een schip liggen. Daarop 'resideert' hij, inclusief misslagen en zijn voortdurend onreglementair handelen. 'Men kan mij toch niets maken' lijkt het. Dat wil zeggen: zijn schip is centimeters te hoog om het, zonder te veel kosten, onder de bruggen door weg te slepen. Jij, Ton, krijgt dat voor elkaar. Je spreekt met betrokkenen en maakt afspraken om het water in Amsterdam iets te laten zakken. Te weten wat daarvoor nodig is. Niet alleen overleg met de Oranjesluizen en de sluis in Spaarnwoude, maar ook met de sluiswachters in Wijk bij Duurstede en die van Vreeswijk in Nieuwegein. Je geeft je veel moeite, maar het lukt. Het water in de grachten zakt. Het schip van de waterkoning kan worden weggesleept. Dàt had ook hij niet kunnen bevroeden. Goede besluiten moeten niet alleen echt democratisch worden genomen, maar nadien zo mogelijk ook praktisch uitgevoerd!

Een mooi verhaal van je, exemplarisch ook, een vóórbeeld
Aan jou en ook aan je Aafke bezweer ik hier - in jouw geest - dat het met het koningshuis op den duur ook gaat lukken. Beider formule blijven toepassen, die van jou en die van Aafke: rechtschapenheid en ware democratie, daarmee volhouden. Jouw praktische zin volgen: niet schieten - dat nooit - maar de moeite doen om het water iets te laten zakken. Natuurlijk zouden die mensen zelf verstandig moeten zijn: niet op een troon blijven zitten met hulp van claqueurs, met behulp van R.V.D., cheerleader van een volk dat niet beter weet. Erfelijkheid. Zelfs op een aparte plek in Delft de eerste plaatsen in de eeuwigheid afwachten. Niet te geloven. Neem liever artikel 1 van de grondwet ernstig: 'alle mensen in ons land zijn voor de wet gelijk', allen gelijkwaardig, niemand uitgezonderd. Dáárnaar handelen.

jullie, Ton en Aafke, schrijf ik dit graag nog eens neer, in vervolge op de herdenking van jullie beider voltooide levens, op 21 november 2014.

Dank je wel, lieve Aafke, lieve Ton. Dank je wel.

Joop Zijlstra te Ellecom.

 

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander