Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Discussie kosten koningshuis
Ger Mennens, 28 oktober 2014Deze 6 mensen kosten ons jaarlijks meer dan 100 miljoen euro!

iets


De discussie over de exorbitant hoge kosten van het Koningshuis is een jaarlijks terugkerende rituelendans. Leuk voor de Bühne. Je kunt er echter helaas vanuit gaan dat we nooit van de Monarchie kunnen afkomen. Tenzij bewustwording zich verspreidt. Maar is dat mogelijk? Laten we het blijven proberen en de dingen blijven benoemen zoals ze zijn.

Steevast brengen voorstanders van de monarchie in de media naar voren dat het Koningshuis "enorme populariteit" geniet. De Oranjes zijn in alle volkslagen enorm geliefd en de fans van de Monarchie vergeven het ons Koningspaar dan ook met liefde dat het het geld over de balk smijt en een extreem luxe jetset leven leidt. Dit terwijl er een crisis is, mensen afhankelijk worden van voedselbanken - waar overigens ook al bezuinigd op moet worden - en ook in zorgkosten flink geknipt wordt. De poppetjes aan wie al dit geld wordt gegund staan hierbij niet ter discussie. Het is niet de schuld van bijv. Maxima dat ze met een regeringsvliegtuig naar Milaan moet om kleding te kopen, of dat Willex een superdure speedboot nodig heeft om naar zijn luxe jacht te gaan (uiteraard is het feit dat op die luxe jacht de Koning kan bijkomen met een drankje aan zijn zwembad "staatsbelang."), nee, het is onze schuld. Want, wij gunnen de Koning dit. Het wordt namelijk toegestaan in de begroting.

De Koning maakt slechts gebruik van de door de democratie toegestane centjes. Ja, de Koning is als het ware een slachtoffer van het feit dat het volk hem te veel geld geeft. Kan hij toch niets aan doen!? Omdat de Koning onschendbaar is, kun je het hem niet kwalijk nemen dat hij wil dat er wat paleizen verbouwd moeten worden, en er ook een aanlegsteiger moet komen voor de speedboot. Je zou bijna gaan denken dat onze premier het aan onze Koning heeft opgedrongen dat er een nieuwe steiger moet komen en dat zijn vrouw een paar keer per maand boodschappen moet doen in New York of Milaan. "Help! Ik word gedwongen om te graaien, omdat de Kamer me te veel geld geeft." Zelfs het Koningsgezinde CDA vindt dat de Koning (tegen zichzelf) beschermd moet worden. Want die partij ziet dat het imago van de Koning desondanks op het spel staat en dat boezemt de anti-revolutionairen angst in.

Of zou het logischer zijn, dat Rutte gewoon slaafs de wensen en kosten die het Koningspaar vergen, toestaat, omdat hij een rechts mannetje is en zich wel thuis voelt in de wereld van jetset en kostenverslinding? Samen met zijn vriend Kelder op de speedboot met Willempie? Of misschien gewoon, omdat Rutte nieuw is en niet tegen een stampvoetende Koningin (Ja, het is Maxima die hier staat te stampvoeten omdat ze wellicht de broek aan heeft) durft in te gaan. En bij dit alles, zoals we van de VVD mogen verwachten, een soort ongevoeligheid heeft voor de noden van mensen aan de onderkant van de samenleving. Ik kan me niet indenken dat Maxima en Willex willoos werktuig zijn van hetgeen door het Volk in de begroting algemene zaken wordt toegestaan.

Niet voor niets is er in het verleden door de betreffende premiers en staatshoofden angstvallig geprobeerd de begroting voor de monarchie zo on-transparant als mogelijk te houden. Zodat het volk niet precies wist hoeveel extra honderden miljoenen er nog door de Oranjes gegraaid werd. Begrotingsposten voor bijvoorbeeld reparaties (denk aan de plezierboot) werden simpelweg weggemoffeld onder andere ministeries. Lekker in het geniep, zoals de traditie rondom zaken die met de monarchie te maken hebben, het betaamt. Alleen omdat er kritische journalisten bestaan, werd er door hen bijv. ontdekt DAT de Oranjes allerlei nauwkeurig verborgen kosten maakten. Deze journalisten zijn natuurlijk niet afhankelijk van een electoraat om al dan niet kritisch te zijn, maar weldegelijk afhankelijk van lezers. Toch durven deze mensen wanstanden aan de kaak te stellen, iets wat politici niet durven. Zelfs Wilders durft het niet meer, omdat hij weet dat onder zijn kiezers veel Oranje-fans zitten.

Je zou toch denken dat, als zeer veel mensen door de crisis (die deels is veroorzaakt door graaiers in de financiële sector, die tegen betaling van torenhoge bonussen onverantwoorde risico's namen - iets dat overigens nu al weer gewoon doorgaat) zijn getroffen en daardoor zwaar in de problemen komen, kritisch worden tegenover het instituut van een monarchie, jetsetleven en andere absurditeiten, niet meer de hielen willen likken van ons Koningspaar? Waarom blijft er een draagvlak dat in ieder geval een meerderheid van inwoners betreft? Je kunt je in eerste instantie natuurlijk afvragen hoezeer polls m.b.t. de populariteit van het Koningshuis een betrouwbaar beeld geven. Uiteraard bedoel ik niet, dat er gesjoemeld zou worden met uitslagen, maar juist meer de voorzichtige en -eigenlijk in een bepaalde richting sturende vraagstelling. Er zijn legio voorbeelden daarvan.

Dan de lekkere vaagheid: "Doet Willex het goed" Dat is zo iets als, vragen of Maxima wel mooi heeft gezwaaid vanuit de koets, en de vraag of zij wel een goede aankoop heeft gedaan van haar jurkje uit Milaan die ze die en die dag aanhad. Hoe kun je in polls nu vragen "doet de Koning het goed" als het merendeel van wat hij doet in het geheim plaatsvindt, omdat we nu eenmaal de ministeriële verantwoordelijkheid hebben. De polls zeggen eigenlijk niets. Los daarvan, lukt het de mainstream media om de informatie voor rational choosing te minimaliseren. In de mainstream politiek gekleurde media kost de monarchie nou eenmaal minder dan een president, zit een Jort Kelder te zeggen dat we niet zonder Koningshuis kunnen en zit een met extra adrenaline ingespoten Pleij te wiebelen en te hoppen op zijn stoel om ons te laten weten dat de dure speedboot van ons Koningspaar in het nationaal belang is. Je wil onze Koning toch niet in een rubberboot naar zijn luxe jacht laten varen? Dan gaat het, volgens wiebelaar Pleij om het imago van ons Koningshuis: je wil simpelweg - in internationale context - geen pauperkoning die niet eens een aanlegsteiger heeft voor zijn superdure speedboot.

Er is enorm veel onwetendheid binnen de grote meerderheid die haar steun nog steeds aan het Koningshuis geeft, dat staat vast. Het krampachtig verzwijgen door de politiek van de ware kosten van het Koningshuis en dan de VVD en CDA, die de TV kijker een rad voor de ogen draaien. Maar waarom doen de links-georiënteerden er aan mee? Of zelfs, nu blijkt, de PVV? Waarom is het beginsel van de Republiek in de prullenbak gegooid, door juist de mensen, die opkomen voor de achterban van mensen die hard door de crisis worden getroffen? Je zou denken, als je aan de afgrond hangt van je bestaan, geen geld meer hebt en onzekerheid, dat je van alle verkwistingen van onze monarchie zou walgen. Het antwoord op die vraag, is hetzelfde antwoord op de vraag waarom Den Uyl, destijds met de Lockhead affaire, Bernhard heeft gespaard. Natuurlijk, electorale redenen. Maar waarom zou de achterban van destijds Den Uyl - de socialisten (materiële gelijkheid, nivellering) - den Uyl laten vallen als hij zou meewerken aan het laten vallen van de Monarchie? Je zou het logisch vinden dat de groep waar socialisten voor op kwamen een hekel zouden hebben aan geldverkwistende Zonnekoningen.

De realiteit is anders
Waarom doen soapseries het goed en de tabloids? Mensen hebben, zeker als ze in ellende leven, een sprookje nodig. Mensen willen zich graag kunnen identificeren met the rich and the jetset. Om even te kunnen wegdromen. Om even te kunnen doen net alsof. Even ontsnappen aan de harde realiteit en je identificeren met de rijken der aarde. Het zit in ons beestje. Mensen streven sociale mobiliteit na, en als het even kan, op een fictieve wijze, door een oranje hoedje op te doen, de Oranjes te steunen, om zo er toch even bij te horen. Bij de elite. Dit alles wordt nog eens gevoed door mythes zoals "de Oranjes verbinden ons" en "de Oranjes hebben ons bevrijd van de Spanjaarden" en nog een serie andere fantasieverhalen.
Om die reden, omdat er altijd mensen zullen bestaan die dit nodig hebben, zal er waarschijnlijk niet snel een einde komen aan de Oranjes als kweekvijver voor Staatshoofden. Je zou bijna zeggen, hoe meer ellende, des te meer behoefte bij het arme deel van de bevolking, aan sprookjes Koningen. En een sprookjes Koningin draagt nu eenmaal dure kleding, dus daarom vindt het volk het ook prima dat Maxima zich maximaal chique kleed. Ja de naam Maxima is wat dat betreft luguber adequaat gekozen.

Je komt dus, als het aan de mensen die het slecht hebben ligt, niet zo gemakkelijk af van de Oranjes. Los van degenen, die eigenlijk in opstand zouden moeten komen tegen een systeem van een monarchie, heb je nog wat andere groepen die de Monarchie blind steunen, zoals de traditionele klompen-dragende bejaarden, de mensen die iets voorstellen in het leger, jonge kinderen die al op de kleuterklas geleerd worden om van Oranje te houden, en de mensen, die iets te winnen hebben bij het hielenlikken bij de Oranjes. Bijv. Burgemeesters etc, die voor hun carrière afhankelijk zijn van de grillen van ons Koningspaar. Zoals al gezegd, om electorale redenen, zitten ook de leden in de 2e kamer in de Oranje wurggreep.

De mensen buiten de politieke arena's, mensen zoals jij en ik, die eigenlijk geen eigenbelang hebben om kritisch te zijn en de monarchie geen warm hart toedragen kunnen, als het even meezit, gelabeld worden als spelbrekers, onvaderlandslievend, communist, jaloers of getikt. Je houdt niet van je eigen land als je je eigen land wil wakker maken als het gaat over een instituut dat druipt van onrechtvaardigheden en zelfs als staatsrechtelijk gedrocht kan worden aangemerkt. Staatsrechtelijk, omdat de Oranjegezinde staatsrechtgeleerden bijv. ooit uit hun hoed hebben getoverd, dat de monarchie onmisbaar is, omdat het het ENIGE instituut zou zijn dat bindt. Ook nu wordt in de discussie over de monarchie dat argument (pro monarchie) weer uit de kast gehaald.

Normaal zou je denken dat een symboolfunctie (verbinding en representeren) in zou houden dat er iets is van overeenkomst tussen degene die het symbool is / verbindt en het volk. Hoe kan het verkwisten van geld en het uitgeven van belachelijk hoge sommen geld voor privé gebruik, symbool staan voor het volk dat onder de crisis lijdt? Hoe kan er sprake zijn van representatie en een symboolfunctie als het symbool en hetgeen gerepresenteerd wordt per definitie al niet gelijk zijn? Er is geen gelijkheid, de Koning staat boven ons en de wet.

Het komt bijna over als een soort klap in het gezicht
Een vorm van arrogantie. Maar, als je het bovenstaande in je achterhoofd houdt, WEET het Koningspaar dat dondersgoed, maar trekt het zich er gewoon niets van aan, omdat het verzekerd is van de groepen die hoe gek het ook klinkt, eigenbelang hebben bij het in stand houden van dit systeem. Of het nu gaat om de mensen aan de afgrond of de elite. Het is te gek voor woorden, maar het is de realiteit. We leven in Absurdistan, ons land als een natie van Oranje-fans. Een madam die mensen uitlegt hoe je verantwoord met je spaarcentjes moet omgaan terwijl ze zelf geen halt weet met het geld dat ze van ons krijgt; een overleden opa die vertegenwoordiger was van het WNF maar wel voor zijn eigen plezier olifanten neerschoot, een mama die het tijdens kersttoespraken heeft over mensenrechten-schendingen, terwijl haar netwerkje bestaat uit foute figuren die mensenrechten schenden en binnenlands met haar invloed mensen de mond snoert die slechts via handelingen in het kader van vrije meningsuiting kritiek uiten, laat opnemen onder dwangverpleging. Men kan doorgaan met voorbeelden van absurditeiten. Een Koning die ons vertelt dat we met zijn allen de broekriem moeten aan trekken.

Maar ja, als de meerderheid van het volk er nu eenmaal achter staat, hersenloos willen leven in Absurdistan, mensen die ooit kinderenwaren en verplicht met oranje gekleurde fietsjes vanaf de kleuterschool op Koninginnendag moesten fietsen, als het ware geïndoctrineerd, wat wil je ertegen doen? Als die meerderheid gelooft een meerderheid te zijn omdat de statistieken op basis van dubieuze polls misschien de meerderheid forceren, als er een familie is, die haar tentakels in alle instituties heeft, en de mainstreammedia met mensen als Kysia Hekster voorop dat "Oranjegevoel" forceren, dan ben je toch bijna een buitenstaander als je jezelf niet dwingt mee te doen met die gekte? Je komt er niet van Oranjeklanten af.

Ook al kom je met 10 rationele argumenten, het zal je niet lukken
Die 10 rationele argumenten worden door de dienders van de Monarchie geëtiketteerd als vreemd en men zal je laten weten dat het niets uit haalt. Laat die mensen gewoon graaien, belachelijke kosten maken die eigenlijk normaal gesproken privé kosten zijn maar toch op de begroting moeten, laat die Koningin nu gewoon omgaan met haar foute vrienden. Ook dat laatste was weer een discussie; maar die haalt het waarschijnlijk ook niet. Een Maxima die het prima kan vinden met de familie Bouterse, terwijl ieder weldenkend mens weet dat die familie aan elkaar hangt van crimineel gedrag. Mooie symboolfunctie! Maar ja, laat ze toch! Ja, laat ze met trust, want uiteindelijk kost het ons maar 7 euro per jaar per hoofd. Dan ga je het feestje toch niet verpesten? Onderzoek in de gezondheidszorg, betere buurtzorg, onderwijs, effectieve banenprojecten, kosten minder, maar DAAROP MOET bezuinigd worden.

Het voelt wrang, maar waarschijnlijk ben ik dan een spelbreker.

Ger Mennens

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander