Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Placebo
Webrdactie - 21 april 2014

iets

In onze monarchie krijgen wij democratie helaas slechts in homeopathische doses toegediend. En dat niet alleen, maar ook nog eens héél af en toe. Voor volbloed-republikeinen is dat natuurlijk bij lange na niet genoeg, want die zouden vanwege de permanente monarchale keelpijn wel in één keer een hele fles democratische hoestsiroop achterover willen slaan. Maar ja, alle beetjes helpen, zullen we maar denken. Deze week was het dan eindelijk zover: na jaren gesteggel (al vanaf 2005) is dan eindelijk de beruchte referendumwet de Eerste Kamer gepasseerd. Het reeds in 2005 ingediende correctieve referendum strandde helaas twee maal, zodat nu slechts een flauw aftreksel in een raadgevende vorm ervan overblijft, maar het is toch weer een druppeltje democratie erbij.

Vooral de toelichting en de motivatie smaakt naar meer, want zo zou het 'een geschikt middel zijn om de invloed van de kiezers op het beleid te vergroten'. Mooi zo, precies wat we nodig hebben. Even verder lezen, het referendum zorgt als 'vorm van directe democratie voor het spreiden van de macht'. Héérlijk! Precies het tegenovergestelde van de monarchie, die immers per definitie een gecentraliseerde macht voorstaat, en bovendien nog eens een héle duistere. Dus: hier met die wet! Er wordt zelfs gesproken over 'een zeer gewenste versterking van de democratie en de democratische legitimatie van de politiek'. Eindelijk komt dan toch een lang gekoesterde republikeinse droom in vervulling. Bovenaan ons politiek bestel bungelt immers al twee eeuwen een ongekozen regeringshoofd, annex staatshoofd en voorzitter van de Raad van State, die iedere democratische notie ontbeert. De legitimiteit van de koning berust namelijk op goddelijk recht, althans, zo beweert de familie die zichzelf tot vaste leverancier van Nederlandse staatshoofden heeft benoemd.

Halverwege de motivatie voor deze wet staat echter ineens een verontrustend zinnetje, daar lezen we namelijk dat het referendum 'in principe voor elk wetsvoorstel geldt'. Hoezo 'in principe'? Rutte is immers 'in principe' een heel sociaal politicus, Samsom is 'in principe' ook tegen de JSF, en Wilders houdt 'in principe' van Marokkanen. Maar nu is toch eindelijk het moment aangebroken dat we verlost zijn van die flauwe peilingen, zoals onlangs weer gehouden door het hijgerige EO-programma 'Blauw Bloed'? Mits we genoeg stemmen bij elkaar krijgen kunnen we het kabinet nu toch de raad geven de onschendbaarheid van het voormalige staatshoofd op te heffen, om haar bijvoorbeeld onder ede te kunnen horen over de slepende kwestie met De Roy van Zuijdewijn? Trouwens, volgens de grondwet is uitsluitend de zittende koning onschendbaar, dus hoeven we het kabinet alleen maar de raad te geven zich aan hun eigen wet te houden. Ha! Kat in het republikeinse bakkie!

Nee! Het zal toch niet waar zijn?

Artikel 89b

Niet aan een referendum kunnen worden onderworpen:

a. voorstellen van wet inzake het koningschap;

b. voorstellen van wet inzake het koninklijk huis;

Wel waar dus.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander