Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
DE DWAZE ZOON
Holland Doc, 27 februari 2014

Bron: Holland Doc


Sommige dwazen herkent men aan hun woorden
andere aan hun zwijgen
- Cees Buddingh -
In De Dwaze Zoon onderzoekt filmmaker Matte Mourik zijn erfelijke betrokkenheid bij de zaak Zorreguieta. In 2001 deed zijn vader, Maarten Mourik, dichter en diplomaat,  aangifte tegen de vader van Máxima, toen nog de verloofde van Prins Willem Alexander. Als gevolg daarvan was Jorge Zorreguieta afwezig bij het prinselijk huwelijk. Inmiddels is Maarten Mourik gestorven en heeft Zorreguieta een tweede huis in Nederland. Moet Matte Mourik in de voetsporen treden van zijn vader? Het antwoord op die vraag zoekt hij bij zichzelf, bij Nederlands-Argentijnse Alejandra Slutzky en in een reconstructie van de zaak Zorreguieta in de Nederlandse media.

In De Dwaze Zoon zet Mourik drie lijnen uit. In een videodagboek maakt hij de kijker deel-genoot van zijn overwegingen om uiteindelijk net als zijn vader z’n handtekening te zetten onder de nieuwe aangifte tegen Jorge Zorreguieta. Tegenover deze persoonlijke Hollandse geschiedenis portretteert hij de Argentijnse Alejandra Slutzky, mede aanklager in de zaak tegen Zorreguita. Slutzky’s vader is een van de 30.000 slachtoffers van het Videla-regime. Toen zij veertien jaar oud was is hij voor haar ogen ontvoerd en nog steeds is zijn laatste rustplaats niet bekend. Slutzky vluchtte destijds naar Nederland en werd door de entree van Maxima en haar vader op onverwachte wijze weer met haar verleden geconfronteerd. De derde lijn in de film is een korte mediageschiedenis. In een uit journaals en actualiteiten-rubrieken gesneden kroniek van de zaak Z. worden minutieus de schuivende principes van politici en de elasticiteit van de Nederlandse rechtsstaat in kaart gebracht. De drie lijnen ontwikkelen zich aanvankelijk los van elkaar, maar Zorreguieta, Slutzky en Mourik raken in de tijd uiteindelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Het feit dat Mourik zelf vader wordt tijdens het maken van de film, maakt de cirkel rond. Hoe leggen we onze kinderen uit wat we hebben gedaan en wat we hebben nagelaten? Waar spreken en zwijgen we over? Principes en twijfels bestaan naast elkaar. Zware woorden als erfelijke belasting en burgermoed geven geen houvast op het moment dat de zoon zich op de vrijmarkt voor de keus gesteld ziet tussen een oranje ballon en een oranje vlaggetje.

De Dwaze Zoon is een productie van De Aanpak in coproductie met de IKON. Deze film kwam tot stand met steun van het Mediafonds.
Regie: Matte Mourik; camera, Stef Tijdink; geluid, Mike van der Sluijs; montage: Eugène Paashuis.Zie over dit onderwerp ook de documentaire van Holland DOC, die de IKON op 3 april 2013 uitzond:In Argentinië zijn onder het dictatoriaal bewind van Videla (1976-1983) duizenden politieke tegenstanders ontvoerd en vermoord. Onder hen waren zwangere vrouwen die in gevangenschap zijn bevallen, waarna ze werden geëxecuteerd. Hun baby’s zijn langs illegale weg geadopteerd door vrienden van het regime.Teken het burgerinitiatief tegen Jorge Zorreguieta

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander