Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Wijsneus
Wendela De Witt-Bicker, 18 november 2013

fopneus1

En dan zomaar, ineens, verschijnt er een artikeltje in de krant over toenmalig koningin Beatrix
Is er dan nieuws over het koningshuis te melden? Nou neu, bepaald niet zelfs, behalve misschien iets onnozels over het zoveelste reisje dat Willem Alexander en zijn vrouw momenteel maken. Maar veel meer dan een verslag met hoog Blauw Bloed-gehalte zal dat niet opleveren, want wat er werkelijk gedaan en besproken wordt mogen we niet weten. Zo werkt dat nu eenmaal in een monarchie: duister politiek gewroet door een ongekozen staatshoofd dat zich onschendbaar en buiten elke parlementaire controle weet.

Wat is dan wel het nieuws, of beter gevraagd, wat is dan de aanleiding om toch in de pen te klimmen en in De Volkskrant te publiceren? Dan blijkt het ene onbenullige nieuwtje plaats te moeten maken voor het andere, want prinses Beatrix heeft naar het schijnt een 'gemakkelijk aantoonbare historische fout' gemaakt bij het tekenen van de Akte van Abdicatie. Historicus Hans Vermeulen — de ontdekker van dit grote nieuws — vond het kennelijk nodig om deze koninklijke historische blunder onherstelbaar te verbeteren. Deze wijsneus heft vermanend zijn schoolmeestervingertje op als Jantje beweert dat twee plus twee gelijk aan vijf is, door vervolgens zelf te beweren: 'Nee Jantje, twee plus twee is zes!'

Met een hoop omhaal van woorden beschrijft Vermeulen de warrige periode tussen 1813 en 1815, waarbij niemand precies wist wat er nu eigenlijk begrepen moest worden onder een 'soeverein vorst', om vervolgens vast te stellen dat niet 1813 maar 1815 het correcte jaar is vanaf welk tijdstip Nederland een koninkrijk zou zijn. Is het dan echt zó moeilijk om op te lepelen wat in ieder geschiedenisboekje staat? Kennelijk. Nederland werd namelijk al een koninkrijk in 1806, zo simpel is dat.

Het enige dat de gepensioneerde prinses vermoedelijk aan dit flapperige artikeltje onwelgevallig zal zijn, is Vermeulens constatering dat toenmalig Stadhouder Willem V in 1795 'op de vlucht was geslagen' voor Napoleon — een bekende gewoonte van deze familie. Minder relevant voor deze simpele correctie, maar wel interessant om te weten, is de tragikomische wijze waarop Willem bij de Franse bezetter herhaaldelijk bedelde om geld en een stukje land. Ook vermeldenswaard is dat Willem zijn onduidelijke status van Soeverein Vorst pas aanvaardde nadat hij — het is werkelijk te ranzig voor woorden — zich had laten smeken. Overigens ook geen onbekend trekje van deze over het paard getilde machtsbeluste familie. Tenslotte verzuimt Vermeulen nog te vermelden dat Willem zichzelf in 1815 tot koning van Nederland heeft gekroond, alvorens in het opgemaakte monarchale bedje van Lodewijk Napoleon te stappen.

De historische waarheid mag dan misschien onthutsend of ontluisterend zijn, maar zo liggen de feiten nu eenmaal. Het gepropageerde 'enthousiaste massale onthaal' in Scheveningen op 30 november 1813 bijvoorbeeld, was in werkelijkheid anderhalve boer en een ongeïnteresseerde paardenkop langs de Scheveningseweg op de weg naar Den Haag. Het is niet anders. De Oranjemonarchie is ons simpelweg door een reactionair triumviraat in het toenmalig machtsvacuüm door de strot geduwd, nog vóórdat het Congres van Wenen zich hierover had uitgesproken. Niemand is ooit iets gevraagd, dus zelfs het Weens Congres niet. Zo is het is, en niet anders.

Wat hieraan te vieren is? Twee eeuwen plaatsvervangende schaamte.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander