Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Diepe teleurstelling en hoge verwachtingen
Webredactie

teleurstelling


In een ingezonden brief in de Volkskrant (15.4) luchtte een Schiedamse lezer zijn hart - en hij is niet de enige die zo denkt en spreekt - over het domme, goedkope, armzalige en onbegrijpelijke gedrag van enkele mensen in de aanloop naar de abdicatie.

Welk een kwaliteit daarentegen straalde Johanna uit met haar simpele bordje 'Weg met de monarchie. Het is 2013'. Dat soort mensen hebben we nodig: ze zijn er dus nog. We moeten ze weten te vinden en onszelf hiermee bemoedigen.

Hoe moeilijk ook, er is reden tot optimisme. In de eerste plaats moeten we ons niets aantrekken van statistieken. Zo lang die bestaan, zijn ze door geen enkele onderzoeker serieus genomen. Bismarck zei in de 19e eeuw dat er drie soorten leugenaars waren: hijzelf, de regering van de V.S. en statistieken. Alleen al door de vraagstelling is vaak het antwoord al suggererend.

Daarbij: de monarchale tegenpartij is een verdeeld huis. En niemand zal een overtuigd republikein binnen de koninkljke paleizen (niet alle medewerkers aldaar zijn monarchist) wijs kunnen maken dat de aanhangers van dat door reclame en televisie opgefokte tweetal domoren (en de rest) meer te bieden zouden hebben dan alleen een peperdure sexy jurk met inhoud.

De derde en zeker niet de minste opmerking is:
Wat is er nog democratisch aan een opvolging wanneer de opvolger anno 2013 is aangewezen door een besluit van een aantal fossielen uit 1814. Politici van 2013, laat ons toch niet voortdurend stikken van het lachen met dat contra-historisch gebazel, dat werkelijk kant noch wal raakt. Iedereen met zelfs een beetje hersens weet dat de Djaggernautwagen der geschiedenis zijn eigen onverbiddelijke gang gaat. Ook al dateert er iets van een of ander oud papier.

Gevaarlijker dan de domme reclame en de geld- en media overmacht der huidige monarchalen is het ondergrondse orangisme van zgn.-republikeinen 'die doen alsof', van welk soort we er te veel hebben: burgemeester Eberhart van der Laan, nota bene al jaren lid van het Republikeins Genootschap (R.G.) en dus eigenlijk een republikein. Ook veel politici willen (meer dan 80% volgene Frits Wester!) eigenlijk van het gedrocht "monarchie" af maar durven hier niet voor uit te komen bang als ze zijn hun positie en dus hun vetbetaalde baan te verliezen. Dit is natuurlijk spekkie naar het bekkie der royalisten-kapitalisten. Zo is de strijd dan al gestreden en komt er vooralsnog geen republiek.

Het is een situatie die te vergelijken is met de opkomst van de democratische beweging in de eerste helft van de 19e eeuw. Toen in 1848 de revolutie dreigde werkelijkheid te worden, hebben monarch en republikeinen dat gevaar afgekocht met de belofte tot grondwetsherziening die het absolute koningschap moest vervangen door een 'onschendbaar'. Waarvan nietmand wist wat dat betekende en hoe dat zou uitpakken. We weten nu al dat het tot op zijn minst tot en met 2013 is blijven voortbestaan.

Tot slot is er deze pientere vraag van een bezoeker van de site:
'Is 'geen koning' niet goedkoper dan alle andere soorten?"

Denk daar allen eens goed over na.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander