Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
30 april Republikeinse activiteiten op het Waterlooplein
NRG/rRepublikeinen - 29 april 2013

30 april Republikeinse activiteiten op het Waterlooplein
Hans Maessen Op 30 april is er vanaf 12.00 uur volop republikeinse activiteit op het Waterlooplein in Amsterdam. Een keur aan artiesten en sprekers zullen hun mening over (of beter tegen) de monarchie geven. Er is veel muziek en er zijn allerlei dingen te koop. Maar je kunt ook individueel gebruik maken van je recht op vrijheid van meningsuiting. Kom dan in ieder geval in Wit, want dat is de kleur van de republikeinen in Nederland. Uit overleg met de gemeente en dan met name burgemeester van der Laan, kwam naar voren dat Amsterdam zich van zijn beste kant wil laten zien op 30 april.
De vrijheid van meningsuiting geldt in de hele stad, mits het geen demonstratie wordt. Voor demonstraties zijn specifieke terreinen aangewezen, zoals het Waterlooplein. Maar je kunt dus gerust met een (wit) T-shirt met duidelijke (republikeinse) opdruk je persoonlijke mening laten zien. Ook een bord met een leuke tekst kan zondermeer. Majesteitsschennis is niet de bedoeling. Vanzelfsprekend moet het gezellig blijven.
Met humor heb je meer invloed dan met welk ander middel ook. Kom dus ook gerust naar de Dam. Maar kom wel op tijd, want vol is vol. We delen witte helium ballonnen uit op het Waterlooplein. Niet om ze op te laten, maar om jezelf zichtbaar te maken als republikein. Breng ook je zangtalent mee, want er zijn allerlei republikeinse liedjes gecomponeerd. Wilt u die vast in studeren kijk dan verder in deze nieuwsbrief onder 'Republikeinse liederen'. Dus tot 30 april in Amsterdam in het Wit.
Zie: www.nederlanddraagtwit.nl

Oproep vrijwilligers
Beste republikeinen, 30 april is de dag dat we ons in Amsterdam laten zien. Met name op het Waterlooplein zijn de hele dag activiteiten. Om alles op rolletjes te laten lopen hebben we nog vrijwilligers nodig. Neem even contact met ons op als je een handje wilt helpen. Er zijn allerlei klusjes zoals het opblazen van heliumballonnen, het verzamelen van handtekeningen voor ons burgerinitiatief, tot het in goede banen leiden van alle perscontacten.

Meld je even aan per email bij contact@republikeinen.nl en/of Peter Posthumus, 06 10109319. Tot dinsdag!
Dag van de Republiek: ieder jaar op 26 juli
Gerrit van Malkenhorst De Algemene Ledenvergadering van NRG/Republikeinen.nl heeft afgelopen zaterdag in Nijkerk besloten tot de instelling van een 'Dag van de Republiek', jaarlijks te houden op 26 juli. Op deze dag wordt herdacht dat op 26 juli 1581 de 'Acte van Verlatinghe' werd getekend door een vergadering van de Staten Generaal der Nederlanden bijeen te Antwerpen, waarmee de Spaanse koning Filips II werd afgezet als heerser over de Nederlanden. De 'Acte van Verlatinghe' is daarom de geboorteakte van de onafhankelijke Republiek der Verenigde Nederlanden. Aan het besluit van de ledenvergadering ging een stemming op Internet vooraf. In totaal maakten daarbij 1182 republikeinen een keus tussen een zestal mogelijke data voor deze dag: de 3e zaterdag in april, 5 mei (dag van de vrijheid), 26 juli (Akte van Verlatinghe), 15 mei (Vrede van Munster), 23 april en 1 mei (m.b.t de totstandkoming van de Staatsregeling van de Bataafse republiek).

Het grootste aantal stemmen (318 van de 1182; 27%) werd uitgebracht op de datum 26 juli, de dag waarop de Acte van Verlatinghe werd ondertekend. Vanaf heden zullen alle republikeinsgezinde Nederlanders hun wens tot herinvoering van de Republiek op deze dag tot uitdrukking brengen. Het bestuur van NRG/Republikeinen.nl beraadt zich op de mogelijkheden om deze dag verder inhoud te geven en roept alle republikeinen in Nederland op om daar ideeën voor aan te dragen. De Algemene ledenvergadering besloot verder om een vertaling van de Akte te laten maken in hedendaags Nederlands.
Deze tekst zal de basis vormen voor een herbevestiging van deze Akte wanneer de Nederlandse burgers er gezamenlijk toe besluiten de monarchie als ondemocratisch en niet meer van de tijd terzijde te schuiven. NRG/Republikeinen.nl heeft een NRG-vlag laten maken die republikeinen op deze dag, maar ook op andere constitutioneel relevante dagen zoals Prinsjesdag kunnen uithangen. Deze vlag heeft de afmetingen van 150 x 100 cm en kan tegen kostprijs besteld worden bij NRG/Republikeinen.nl. De prijs bedraagt 14,50 inclusief verzendkosten (PM: op dit moment al uitverkocht; een nieuwe bestelling is geplaatst).
Republikeinse liederen
In al het publieke gekrakeel over het koningslied een positief bericht van het Republikeinse front: op de melodie van de Marseillaise is een republikeinse tekst geschreven die er wezen mag, en die zo door iedereen kan worden meegezongen.
Het lied kan hier in YouTube bekeken worden. Ga maar vast goed oefenen!
Initiatiefneemster is Hannah Muysken (bereikbaar op 0687148831)Ook leuk is de tekst van het " Ik Willem niet" geschreven door Ger Beukenkamp. Omdat er nog geen melodie op is gemaakt is er wel een op Youtube geplaatste voordracht van dit lied te bekijken die is gemonteerd door Pro Republica.Tekst "Ik Willem Niet"

Refrein:
Ik Willem niet,
Ik Willem niet,
Een monarchie is kierewiet
En vraag je me waarom?
Vraag je me waarom?
Het is een beetje dom!
En vraag je me waarom?
Vraag je me waarom?
Het is een beetje dom!

Daar loopt de koning rond,
Ach, Willem, wees toch wijzer,
We zien je blote kont,
De kleren van de keizer,
Gebruik toch je verstand,
Een monarchie is kreupel,
Een schande voor ons land,
En dus zingt het gepeupel:

(Refrein)

Stop zelluf met die baan,
Voor wij je zullen lozen!
Dan hoeft het volk voortaan
Van schaamte niet te blozen.
Dus vat een pilske an,
Bedenk daarbij intussen,
't Is tweeduizenddertien, man
We laten ons niet sussen!

(Refrein) 2xNRG/republikeinen.nl - Postbus 10416 - 1001 EK Amsterdam email contact@republikeinen.nl - www.republikeinen.nl - secretariaat 06 194 270 72 bankrekening IBAN: NL36 INGB 0006394679 / BIC: INGBNL2A t.n.v. Nieuw Republikeins Genootschap te Amsterdam

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander