Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Tandenloze tijgers en hard blaffende honden die niet bijten
Webredactie - 28 april 2013

strijd met de penDe republikeinse beweging in Nederland wordt dezer dagen vaak verweten met de fluwelen handschoen te strijden
Of met een bot zwaard, zo u wilt. Of zij wordt met een tandeloze tijger vergeleken, die wel dreigt maar niet kan bijten. Soms worden deze verwijten gemaakt door diegenen die de monarchie een warm hart toedragen. Maar soms komen deze verwijten ook uit eigen gelederen.
Aan de kant van de weg staan vele, vele strijders, die met de mond belijden dat zij niet kunnen wachten tot er een een revolutie van enorme afmeting zal losbarsten, waarin zij allen (of alleen zij) kunnen laten zien uit welk hout zij gesneden zijn. Dat zij mannen (of vrouwen) van stavast zijn. Toch blijkt vervolgens, als het geruchten gaat dat de hermandad tijdens 30 april mogelijk streng zal optreden, dat zij zelfs voor een vreedzame witte bijeenkomst (met als doel de wereld duidelijk maken dat er een zeer snel toenemend gedeelte van de Nederlandse bevolking zeker niet voor een monarchie is) bijzonder weinig animo hebben.

Sommigen van onze medestrijders proberen zelf een debat over de wenselijkheid van de monarchie via internet, geschriften, krantenartikelen, ingezonden brieven etc. te voeren. Maar dan blijkt, tot onze grote spijt en volkomen verrassing, dat deze medestanders plotseling, zonder verdere uitleg, van het toneel blijken te zijn verdwenen. En dat, terwijl republikeins Nederland juist nu zo'n grote behoefte aan extra duiding, uitleg en informatie heeft. Wij roepen iedereen op die ooit de republikeinse argumenten heeft verdedigd en nu de handdoek in de ring heeft gegooid: pak die handdoek weer op en ga de ring in!
U zult merken dat het niet voor niets is, want het republikeinse draagvlak is nooit tevoren zo groot geweest en de honger naar kennis even groot.

Men kan met het zwaard strijden of met de pen
Dit is op deze site al eerder beschreven. En wij kiezen ervoor om de strijd met de pen te voeren. Immers, kennis is macht. Wat weet, dat deert, zoals wij al jaren claimen. Kennis, die je voorheen niet had, kun je niet meer ongedaan maken. Dus het informeren van het grote publiek doen wij stapsgewijs en in afwisselende stijl. Soms met zeer academische teksten, soms met een stuk geschiedenis, andere keren weer inspelend op de gevoelens van de man (m/v) in de straat.
In het verleden is er door republikeinen of anti-monarchisten krasse taal gesproken, heftig geprotesteerd of scherp. Sommigen vinden dat nog steeds de beste aanpak. Maar tot op heden heeft die aanpak echter nog geen gekozen staatshoofd opgeleverd. En waarom op een ingeslagen weg doorgaan als je ziet dat die nergens toe leidt? Een goed strateeg is flexibel genoeg om in te spelen op de verandering van het strijdtoneel. Alleen het op principiële redenen willen beëindigen van de huidige constitutionele monarchie is weliswaar nobel, maar een moeizame weg. Vandaar dat wij tot een andere aanpak zijn overgegaan.

Ter illustratie:
als we de door deze familie bedachte afstand zouden kunnen visualiseren, dan deze familie helemaal op de bovenste sport van een ladder staan, minzaam neerkijkend op de grote aantallen onderdanen, die zelfs de eerste sport van de ladder nog niet bereikt hebben. Het is dus zaak ervoor te zorgen dat de privileges, macht en aanzien van deze familie, wier functie haar niets meer of minder maakt dan de onderdanen onderaan die ladder.
Het continu onder de aandacht brengen van onwettige, oneerlijke, of immorele zaken draagt bij aan het afbreken van het zorgvuldig opgebouwde en middels spindoctors gecreëerde imago van deze overgeprivilegieerde familie. Mede daardoor zijn zij gedwongen geweest een aantal tredes van de ladder af te dalen. En hoe meer tredes omlaag, hoe dichter bij de onderdanen. Tot het moment dat je niet meer van onder- of bovendanen kunt spreken, en de gelijke hoogte tot gevolg zal hebben dat de burgers hen terecht als gelijken zien. En waarom iemand die je gelijke is zoveel macht, privileges en aanzien toekennen? Dat is het moment waarop de monarchie definitief zal worden opgedoekt.
Wij kunnen allen ons steentje bijdragen aan dit proces door voortdurend de argumenten tegen de bevoorrechting, machtsmisbruik, en volksverlakkerij te herhalen. Maar onthou, het pen is machtiger dan het zwaard.

Laat u niet uit het veld slaan als uw inspanningen niet direct effect hebben. Elke druppel kan het begin zijn van een oceaan, en zo'n zelfde druppel op het water veroorzaakt vele golven.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander