Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Een duur sprookje
Floris Muller, hoofdredacteur van The International Correspondent, 24 april 2013De machtsovername door Koning Willem Alexander kost de gemeente Amsterdam ruim 7 miljoen euro
Burgermeester Eberhard van der Laan wil een aanzienlijk deel hiervan door het bedrijfsleven laten ophoesten. Het is onbekend hoe zwaar de nationale initiatieven zoals de productie van het koningslied, het dromenboek voor de Koning en de Koningsspelen op de begroting wegen. De NOS gaat in ieder geval uit van een totale kostenpost van 2 miljoen euro om het koninklijke feestje op de Dam en het IJ goed in beeld te brengen. De nationale omroep zet 500 medewerkers in die 18 uur live televisie en 27 radio gaan maken.

Overigens vallen de kosten voor de machtsovername in het niet bij de doorlopende uitgaven die Nederlanders kwijt zijn wanneer Willem Alexander de troon bestijgt. Het onderhoud van het Oranje-sprookje is niet goedkoop.

Allereerst het salaris van de familie
In de Wet Financieel Statuur van het Koningshuis is bepaald dat het staatshoofd een inkomen krijgt van 825.000 euro belastingvrij. Daarbovenop wordt nog eens 4,5 miljoen euro uitgekeerd aan de koning voor ceremoniële onkosten. Beatrix, krijgt als voormalig staatshoofd een inkomen van in totaal bijna 1,5 miljoen euro. Maxima geniet een salaris van ongeveer zes ton. Ook deze leden van de familie zijn gevrijwaard van het betalen van belastingen. Het salaris van de Oranjes wordt jaarlijks geïndexeerd. Vorig jaar gaf de koningin aan geen reden te zien voor aanpassing van haar inkomen.

Ter vergelijking:
De Amerikaanse President Barack Obama en zijn vrouw Michelle deelden in 2012 een inkomen van 609.000 dollar (466.000 euro). Daarover betaalden zij ruim 112.000 euro aan belastingen. De Obama's gaven nog eens 150.000 euro van hun netto inkomen weg aan goede doelen. De president liet zich vorig jaar bijna een kwart minder uit betalen dan het jaar ervoor. Dat leek hem passend in verband met de crisis.

In de berekening van de kosten voor de kroon zijn overigens de last van het onderhoud van paleizen en bezittingen van het koningshuis niet meegerekend. Te verwachten is dat de kroon er op dit gebied ook op los zal declareren. Acht jaar terug kwam naar buiten dat de Oranjes hun scheepje De Groene Draeck door het Ministerie van Defensie hadden laten opknappen voor krap een half miljoen.

Ook privevluchten van de kroon zijn niet opgenomen in het huishoudboekje. Begin dit jaar werd bekend dat de Koningin alleen al voor 7 miljoen euro in een jaar tijd op-en-neer is gevlogen naar haar zoon Friso in Londen.

Voorts kan je vrijstelling van overige belastingen als een kostenpost zien voor de Nederlandse bevolking
Het vermogen van de koninklijke familie wordt door zakenblad Quote geschat op ruim 25 miljard euro (2011). De familie betaalt hierover geen erfbelasting. Alleen al door deze afspraak met de familie loopt de belastingdienst ruim 5 miljard euro mis bij overdragen van de kroonbezittingen in eerste lijn. De leden van de koninklijke familie die wel belastingplichtig zijn, zoals Prinses Margriet en haar echtgenoot Pieter van Vollenhoven, hebben hun inkomen via belastingroutes in het buitenland veilig gesteld.

Bovenop de directe huishouding van de Oranjes, komen nog kosten voor onderhoud van het Koninklijk Huisarchief en de eigen informatiedienst RVD, de instantie die in het leven is geroepen om de monarchale traditie te propageren en ten overstaan van critici die roepen om meer democratie, te verdedigen. In tegenstelling tot wat de naam van de RVD suggereert, heeft de koninklijke voorlichtingsdienst niet de taak om informatie over de kroon en zijn bestedingen naar buiten te brengen. Integendeel. Met journalisten is een mediacode afgesproken over verslaggeving met betrekking tot de familie. Tevens worden berichten over het huis zoals opgesteld door persdienst ANP door de dienst herschreven. De kosten van deze departementen zijn ondergebracht bij grote ministeries en specificaties ontbreken.

Al met al een behoorlijk duur sprookje
Dat vrijwel geheel voor rekening komt van de burger. De precieze inkomsten uit deze investeringen – vrij vertaald het resultaat van het goede werk dat de Kroon tijdens zakelijke bezoeken in het buitenland en de presentatie in Nederland genereert – is niet duidelijk.The International Correspondent

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander