Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Het beste argument om de monarchie van de troon te stoten is de kroonprins
Jelger Froma, 9 april 2013


Vergeet het watermanagement. De echte baan van Willem-Alexander was tot voor kort niets anders dan wachten tot zijn moeders hart stopte met kloppen of wachten tot hij de kroon vrijwillig in zijn handen gedrukt kreeg door haar. Ik had lang gedacht dat Beatrix in het harnas zou sterven. Een door God gegeven taak leg je nu eenmaal niet zo makkelijk naast je neer. Nu lijkt het echter nog maar een kwestie van tijd voordat koning Willem-Alexander een feit is. En om eerlijk te zijn: ik vraag niet liever.

Zoals wijlen Christopher Hitchens zei: Monarchy, you see, is a hereditary disease that can only be cured by fresh outbreaks of itself. Hij sprak toen over Charles, het zwarte schaap en de troonopvolger van de Windsor familie. In Nederland hebben wij onze eigen Charles. Willem-Alexander, wiens afkorting WA! ironisch genoeg een kreet is van schrik en angst.

De man heeft meer dan 10 jaar, van 1998 tot 2009 zitting genomen in de Raad van Commissarissen bij De Nederlandsche Bank. DNB is verantwoordelijk voor het toezicht op banken en heeft daarin keihard gefaald. Geen probleem voor de nieuwe koning zou je zeggen, tot je je bedenkt dat de RvC toezicht moet houden op het functioneren van de DNB, wat dus compleet mislukt is. Wanneer legt de aanstaande koning verantwoording af over zijn falende toezicht? En waarom zouden we deze totaalfaal van een toezichthouder vertrouwen nu hij toezicht moet houden op het land?

Of wat te denken van het vastgoedproject in Machangulo, toen de kroonprins besloten had in zee te gaan met onbetrouwbare sujettten om een vakantievilla te bouwen. De projectontwikkelaar verzuimde voorzieningen te leveren aan de lokale bevolking. Uiteindelijk vond zelfs de Bond van Oranjeverenigingen het genoeg. Inderdaad zorgt het koningshuis af en toe voor eenheid in het land. Eensgezind pleitten republikeinen en monarchisten voor afschaffing van het project. Niet dat daarmee de kous af was natuurlijk. Het duurde nog tot januari 2012 voordat premier Rutte kon melden dat WA niks meer met het project te maken had. Niet vanwege de louche zakenmensen natuurlijk, maar vanwege media aandacht.

Maar er is meer.
Zijn ‘bewijs’ om Jorge Zorreguieta positief neer te zetten bleek een brief van Jorge’s baas Videla te zijn, verantwoordelijk voor 30.000 doden. In een land waarin transparantie van bestuur hoog aangeschreven zou moeten staan, tolereren we een kroonprins die zich het liefst in de schaduw terugtrekt, behalve op strak geregisseerde fotomomenten. Het koningschap bestaat bij de gratie van goede PR (public relations) en Willem-Alexander is opmerkelijk cameraschuw. En zodra hij voor de cameras verschijnt blijkt hij opmerkelijk wereldvreemd.

De jet-set vorst werd door de jaren heen steeds meer de antagonist van koning Midas. Alles wat hij aanraakte verandert in poep. Er is geen aanleiding om te denken dat daar verandering in komt. Nu het zover is dat Beatrix de kroon aan de wilgen hangt, kunnen er wel eens gouden tijden aanbreken voor republikeinen. Het geëxplodeerde ledental van het Nieuw Republikeins Genootschap bewijst dat mensen de Oranje-propaganda zat zijn. Ik vraag niet liever.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander