Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Nieuw platform #Hetis2013
door #Hetis2013 - 27 februari 2013

#Hetis2013 Persconferentie


Onderstaande tekst is overgenomen van de website http://www.Hetis2013.nl

Tekst Persconferentie:
Wij zijn een dynamische groep jongeren die zich inzetten voor een meer democratisch Nederland. Op de 75e verjaardag van Beatrix hield Joanna een bordje omhoog met de tekst: "Weg met de monarchie! Het is 2013!" Vervolgens werd zij verwijderd door de politie. Recht op vrijheid van meningsuiting was haar niet gegund.

Wij voelen ons geïnspireerd door de actie van Joanna.

Het optreden van de politie leidde tot veel ongeloof en frustratie. Binnen no-time was #hetis2013 een feit en werden #wegmetdemonarchie en #hetis2013 trending topics op twitter. Jongeren over heel het land sloegen al snel de handen ineen om zich aan te sluiten bij #Hetis2013

Het doel van #hetis2013 is de afschaffing van de monarchie. Wij willen dat de Nederlanders net als in de gouden eeuw mogen bepalen wie er de leiding krijgt. En dat de koninklijke familie net als iedere familie in Nederland belasting zal moeten betalen.

Wij willen dat Nederland de kans krijgt zich te uiten over de monarchie en daarom streven wij naar een referendum. Een referendum waarin Nederland kan laten horen dat het de hoogste tijd is voor een gekozen staatshoofd.

Daarom zullen wij de komende tijd onze stem laten horen! Wij willen dat er een referendum komt over de rol en de toekomst van het koningschap! Wij zullen ons het gehele jaar inzetten om de discussie over een democratischer Nederland aan te sporen.

Maar bovenal willen wij dat Nederland de kans krijgt zich uit te spreken over het koningshuis, want dat recht hebben wij nu niet.

Wat ons betreft is 200 jaar meer dan genoeg. Het is 2013! Het is tijd voor de monarchie om plaats te nemen in het museum en in de geschiedenisboeken. Het is nu tijd voor echte democratie!

Wij leven nu in een maatschappij waarin iedereen gelijkwaardig is, maar de koning een beetje meer. Of zoals George Orwell het ooit zei "some pigs are more equal than others".

Veel Nederlanders zien de macht van de koning als puur ceremonieel. Lintjes knippen en wetten tekenen. Als we echter goed kijken naar de werkelijkheid dan zien we dat de macht van de koning veel verder gaat. Tot onze verbazing is de koning volledig beschermd in de nieuwe referendumwet. Daarnaast stelt de koning commissarissen aan die weer de burgemeesters benoemen. Wij vragen ons ook af hoeveel invloed de koning kan uitvoeren tijdens zijn wekelijkse gesprekken met de minister-president. Er zijn immers meerdere minister-presidenten geweest die na een gesprek met de koningin een wet hebben teruggedraaid of aangepast.

Wij leven in een land waar het recht op vrijheid van meningsuiting als absoluut wordt ervaren. Wij hebben de vrijheid om ieder heilig huisje omver te trappen. Kom je echter aan het koningshuis dan is er sprake van majesteitsschennis. Je kan zelfs tot 5 jaar cel krijgen voor het opzettelijk beledigen van de koning. Een beetje dom mag dus niet.

Wij staan voor een democratische maatschappij. Waarin iedere maatschappelijke functie door iedereen vertolkt zou moeten kunnen worden. Een systeem gebaseerd op erfrecht past daar niet bij. Sterker nog, het past niet bij het gelijkheidsbeginsel. Het is totaal niet democratisch te noemen dat iemand aan de hand van zijn of haar geboorte zoveel macht krijgt. Het is onverdedigbaar dat een enkele familie levenslange leiders mag leveren en daarbij volledige onschendbaarheid geniet.

Daarom zullen wij de komende tijd onze stem laten horen! Wij willen dat er een referendum komt over de rol en de toekomst van het koningschap! Nederland moet de kans krijgen zich democratisch uit te spreken over de monarchie! Van de aanloop naar 30 April tot november zal je ons zien! Wij zullen met ludieke acties de discussie openbreken! Praat mee en discussieer! Wat betekend democratie voor jou? Wat betekend democratie voor Nederland?

Van discussie tot majesteitsschennis, tijd voor vrijheid van meningsuiting!
Van koning tot commissaris, tijd voor democratisch leiderschap!
Van discussie tot actie, tijd voor verandering!

Het is de hoogste tijd voor echte democratie!
Het is 2013!Over #Hetis2013
De monarchie is weer een actueel onderwerp geworden, mede door de publiciteit rond de naderende troonswisseling. Een groot deel van de Nederlanders blijkt anno 2013 de monarchie helemaal niet zo vanzelfsprekend meer te vinden, het maakt zelfs opmerkelijk veel los.

Nationale verontwaardiging brak zelfs uit toen een dappere studente de kans werd ontnomen om haar mening te uiten over de monarchie. Joanna hield bij de 75e verjaardag van Beatrix in Utrecht, een kartonnen bord omhoog met daarop de slogan 'weg met de monarchie, het is 2013'. "Ik heb er misschien een halve minuut gestaan, niemand had last van me, niemand zei er wat van. Toen kwamen twee agenten op me af die me beetpakten en wegtrokken", aldus Joanna zelf.

Via filmpjes en foto's van het incident pikte veel media het bericht al snel op en werd Joanna onbedoeld het boegbeeld van het recht tot vrije meningsuiting en democratie. Door een eenvoudige eenmansactie is er zelfs een ware mini-revolutie uitgebroken en is er een beweging ontstaan rondom het thema 'weg met de monarchie'. Naar aanleiding van dit incident en aangemoedigd door de vele reacties werd al snel de Facebook campagne #wegmetdemonarchie gestart, die direct veel bijval kreeg. Niet voor niets was in mum van tijd #wegmetdemonarchie trending topic op Twitter! Met daarbij het snel groeiende platvorm #Hetis2013 dat zich inzet voor een democratisch Nederland, kunnen we inmiddels rekenen op gebundelde krachten vanuit diverse groepen uit de Nederlandse samenleving. Zowel burgers als maatschappelijk organisaties en andere burgerrechtenbewegingen steunen de oproep voor het afschaffen van de monarchie door #Hetis2013.Het doel van #Hetis2013 is de overgang van de monarchie richting een democratische vorm. Daarom is ook een van de doelstellingen van het platform om middels een petitie een referendum over het opheffen van de monarchie af te dwingen. #Hetis2013 staat voor democratische veranderingen. Omdat erfopvolging gewoon niet meer van deze tijd is, in Athene is niet voor niets al 2500 jaar geleden het koningschap afgeschaft!

Dit initiatief is niet bedoeld om aandacht te vestigen op de leden van de koninklijke familie maar op het afschaffen van de monarchie. Het is tijd voor een democratische verandering. De monarchie als instituut kan simpelweg gewoon niet bestaan in een democratisch land anno 2013.

Laten we nadenken over hoe verder te gaan met democratie in Nederland! Hoewel, het herstel van de republiek der Nederlanden, voor sommige de eerste keuze kan zijn, is dit niet de enige optie. Als #Hetis2013 is ons gezamenlijke doel "weg met de monarchie" dat is wat ons samen brengt. Het is aan Nederland en het democratische proces om verder te beslissen over welke staatsvorm anno 2013 wél past.

Wij roepen iedereen op om nu al een een stevig geluid te laten horen over het waarom jij voor democratische verandering bent. Maak in navolging van Joanna een bordje, schrijf een manifest, deel het nieuws via Facebook en Twitter, promoot de bijeenkomsten en de website van ons of blog je suf. Er zijn talloze manieren om te laten horen en zien waarom en hoe het anders kan! Laat het ons horen als je ons wilt steunen of feedback hebt! Mail ons: info@hetis2013.nl, tweet ons, praat mee en doe mee op 30 april, meld je aan bij het Facebook event!

Kortom:
Weg met de monarchie,
het is 2013!


Deze blogpost is ook beschikbaar in het English.

Bovenstaande tekst is overgenomen van de website http://www.Hetis2013.nl


ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander