Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
200 jaar idioterie
Laura Belgica - 14 juli 2012

iets

200 jaar idioterie herdacht met de precies daarbij passende flauwekul
De collegae van Pro Republica hebben van meet af - sinds Lubbers of zo - zich een kriek gelachen om de gedachte van 200 jaar koninkrijk - zo heette de onzin, tevens onjuistheid, toen al -, in 2013 te gaan herdenken. Nu hebben ze dat met nog een jaartje vervroegd (alsof je op bepaalde zaken zomaar een nieuw jaartalletje kan plakken), menend dat de goegemeente toch alles doorslikt wat mevrouw en haar kornuiten uitbroeien.

Of zou er nu ineens haast achter zitten? Behalve dan het trieste ski-ongeluk van de heer Friso (maar die had zelf al voor de successie feestelijk bedankt, overigens tot groot verdriet van zijn echtgenote) is er verder niets belangrijks gebeurd in de familie. Als het waar is dat de Amsbergjes nu toch haast willen maken - waarin wij niet zo erg geloven - ziet Mabel Los nu helemaal met bedroefde ogen haar geringe hoop vervliegen. Ze had haar schoonmoeder met succes nog wel zo bewerkt om te verklaren dat er geen enkel verschil bestaat tussen het koninklijk huis en de koninklijke familie.

Voor de rest is er echt niets veranderd: Jorge Z. en moeder Amsberg zitten elkaar nog steeds stevig achter de gordijnen te beloeren of de andere partij nog leeft en beweegt -hetgeen dus het geval is - en zo blijft het risico bestaan dat Jorge op de dag van de opvolging op het priesterkoor (!) in de grote kerk zijn dochter als eerste zal bekussen als koningin. Moeder Amsberg gaat dan wellicht denken: dan maar een republikeinse belegering van Huis in het Bosch met de kans dat het een echte revolutie wordt. Misschien is het dan toch maar beter dat kneus en kneut - na hun mislukt Machangulo-avontuur en een soortgelijk drama in Griekenland in het vooruitzicht - al eerder door het parlement gewraakt worden. Dan pas kan zij nog een paar jaartjes rustig de kat uit de boom kijken. Uiteindeliijk zijjn er genoeg buitenechtelijke graven en gravinnen gecreëerd die dan wel niet de bekwaamheid tot opvolging hebben maar ook niet die mislukkelingen zijn als die Argentijnse dictatorsdochter met haar domme echtgenoot uit het zaad van Lippe...

Ik wilde echter hier eigenlijk iets zeggen over die feestjes van 2013-2015, die het volk te wachten staan, die een aantal wetenschappelijk gevormde deskundigen als - schrik niet - Verlinden, Günel, Hoed, Vennemans, Kross en Bijleveld voor ons aan het bedenken zijn. Dat is niet serieus meer te duiden. Misschien wil het feestcomitétje het Nederlandse volk wel 'in the mood' brengen om een mens dat zo lang ervoor gezorgd heeft dat er gekoekhapt en met wc-bakken gegooid kan worden, onmisbaar is voor het bestuur van ons land. Misschien ook is mevrouw diep in haar hart bang dat kneus en kneut toch door het nieuwe parlement gewraakt zullen worden. En wat dan? Het zal, zo hoopt zij, zo' n vaart nog niet lopen.

Maar wanneer een aanzienlijk deel van de wetgevers de motie tot wraking al ondertekent, is het gedaan met de brekebenen van Machangulo, om nog maar te zwijgen van de staatkundige en intellectuele capaciteiten van die twee geld- en machtsgeile lieden, die door een stuk papier uit 1814 de voorgeschreven kandidaten zijn, zoals dat ook over een paar jaar het geval zal zijn met een van de drie nakomelingen van Lippe en Zorreguieta. Dan kun je er nu maar meteen een punt achter zetten.

Misschien heeft een deel van de bezoekers van deze site verwacht hier het programma van de feestelijkheden aan te treffen. Nee, daar doet Pro Republica niet aan mee. U zoekt het zelf maar op of liever: u negeert die hele flauwekul.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander