Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Over AIVD-trollen in de republikeinse beweging
Webredactie - 6 juli 2012

iets

'Trollen' zijn monsters of boze geesten, die zich voordoen als eerzame lieden maar er wel heel slechte bedoelingen op na houden. Een 'trol' noemen we iemand die - uiteraard tegen betaling - infiltreert in een andere organisatie om daar bv. fabrieksgeheimen op het spoor te komen die men zelf goed kan gebruiken, of om in een organisatie een bestuursfunctie te bemachtigen waarmee men de koers ervan in een bepaalde richting kan beïnvloeden of gewoon om de weg voor te bereiden voor een totale coup. Het zakenleven is niet zo fraai als het eruitziet. Want uiteraard neemt de 'tegenpartij' haar maatregelen, die al dan niet terecht zijn. Het is dan 'right or wrong, my country', waarbij alles is geoorloofd.

Ook in de politiek komen zulke onfrisse handelingen voor, zo niet bij de politieke partijen zelf dan wel bij de regeringen die dan van spionage spreken en bij de staatshoofden die doodsbenauwd voor hun baan, hun macht en hun geld, over allerlei in het geheim opererende - en door de overheid betaalde - diensten beschikken wier taak het is alles te weten te komen over wat 'onvaderlandslievend' geachte organisaties allemaal uitspoken om die 'majesteiten' en 'hoogheden' - of hoe die flauwekulligheden zich ook mogen betitelen - eens pootje te lichten.
Uiteraard gaat dat alles in het diepste geheim en zijn bij die diensten leugens en bedrog aan de orde van de dag. Ze willen alles weten, want anders hebben ze van de ene dag op de andere een revolutie in huis. We hebben allemaal wel eens gedacht dat onze telefoon wordt afgeluisterd, onze post doorgelicht en de e-mails worden onderschept. Soms staat er ook wel eens een figuur in de straat die daar eigenlijk niet thuis hoort en 'onopvallend' autonummers noteert en 'bekende gezichten' registreert. 'De politie is je vriend' moeten we dan maar denken. Het is heel smerig maar dat behoort allemaal bij de gesignaleerde geheimzinnigheid.

Aan alles wat geen daglicht kan verdragen, zit gewoon een luchtje. Dat geldt niet alleen voor de geheime diensten maar ook voor alles wat Kneus (W.A. von Amsberg) en Kneut (Máxima Zorreguieta) en hun familie uitspoken. Vooral Kneut roept de hele godganselijke dag dat alles van haar 'privé' is en daar bedoelt ze niet alleen haar WC- en badkamer-bezoeken mee - hoewel... - maar alles waarvan mevrouw niet wil dat het volk het te weten komt, bv. in welke dure Europese of Amerikaanse of Afrikaanse stad ze haar kostbare jurken, jassen, hoeden, kousen, zeepjes, pumps, bh's, slipjes, shampoos - op staatskosten en natuurlijk gratis vliegend - koopt, haar bezoekjes aan vrienden en vriendinnen en luxe feestpartijen. Er is een oud gezegde volgens hetwelk iemand die geheimzinnig doet, je probeert te bedonderen.

We denken alleen maar aan de waanzin van Machangulo waar Kneut en Kneus bijna met tranen in de ogen stonden te vertellen dat ze privé samen met de journalist Hoedeman de wereldarmoede, te beginnen in het verre en afgelegen Mozambique gingen bestrijden. Toen mede door Pro Republica de leugens ontmaskerd werden, heeft mevrouw ons eeuwige haat gezworen. Maar ook zo'n haatplan moest in het geheim worden uitgevoerd.
Kneut en Kneus lieten het aan de Volkskrant (en een beetje aan Trouw) over via Cozzmoss Pro Republica middels een proces in 2011 van de aardbodem weg te vagen. Op 18 juli 2012 (na 5x uitstel!) wijst de rechter hopelijk vonnis. Kneut en Kneus zullen er niet bij zijn. Dat hebben zij en het hof weer mooi voor elkaar. En het straatarme Pro Republica moet dan maar failiet gaan. Tenzij... het volk in opstand komt en iets bedenkt om tijdig van die lui af te zijn. Wij zeggen dat gewoon in het openbaar en doen de groeten aan de AIVD.

Onlangs stond in Trouw - 16 juni - een bericht over zeven journalisten die in 2008 betaalde informatie verzamelden voor de AIVD tijdens de Olympische Spelen, welk verhaal natuurlijk van alle kanten wordt ontkend. We komen misschien daar nog wel eens later op terug. Momenteel gaat het om de vaker aan ons gestelde vraag of er nooit AIVD-trollen werkzaam waren of zijn in de Nederlandse republikeinse beweging. Uiteraard kunnen wij de vraag alleen beantwoorden voor zover zij onze organisatie betreft.

Welnu, Pro Republica heeft wel eens last van lieden die onze website misbruiken voor oneigenlijke doeleinden. Onze moderator is echter zeer attent en schrapt op voorhand alle onbetrouwbare inzendingen. Misschien is daarbij wel eens iets ten onrechte afgekeurd of toegelaten. Naast de scherpzinnigheid van onze moderator weten wij ons ook verzekerd van de intelligentie van de bezoekers van onze website. Geen angst dus.

Wel hebben wij eenmaal serieus gevreesd voor een bestuurscoup van duister volk. Maar door alert ingrijpen was het kwaad al uitgetrapt voor het een begin van realisatie kon krijgen. Achteraf lijkt het meer op het werk van domme kwajongens dan op serieuze belangstelling van AIVD-trollen, hoewel - het moet gezegd - deze dienst soms wel erg knullig te werk gaat. We beseffen echter bliksemsgoed dat onder de bescherming van de geheimzinnigheid veel meer gebeurt dan wij ooit rechttijdig te weten zullen komen. Historiografen zijn soms bevoorrechte mensen.

Nogmaals en met nadruk zij gezegd dat wij niets weten van trollen bij de bevriende republikeinse genootschappen.
Aanbevolen!:

iets"In dienst van de BVD, Spionage en contraspionage in Nederland" door Frits Hoekstra.
Voormalig leidinggevende van de BVD, voorloper van de AIVD, Frits Hoekstra doet een boekje open over de werkwijze van de geheime dienst.
Hoe zat het bijvoorbeeld met de door de BVD opgerichtte Maoistisch Leninistische Partij Nederland, En is er sprake van een zogenaamde stadhoudersbrief, een aanbod van Prins Berhard aan de Duitsers om Stadhouder van Nederland te worden.
Vooral hoofdstuk 6 over het koningshuis is interessant.
O.a. te koop bij: www.uitgeverijboom.nl en www.bol.com
ISBN nr. 90-8506-023-0
iets"De Geheime Dienst" Verhalen over de BVD incl. DVD.
door Chris Vos, Rens Broekhuis, Lies Janssen en Barbara Mounier.
Voor het eerst praten oud-BVD-agenten én hun tegenstanders openlijk over het functioneren van de BVD: een professionele organisatie, die zich flink wist te weren en aardige resultaten boekte, maar die ook blunderde en zijn bevoegdheden te buiten ging. Ook de bemoeienis met de vredesbeweging, die zich manifesteerde in de jaren tachtig, komt aan bod. Uit dit boek blijkt dat het Warschaupact, in het bijzonder de DDR, een diepgaande invloed had op de vredesactivisten. Had de BVD eigenlijk wel greep op de Oost-Duitse operaties in Nederland?
Bij het boek is een DVD gevoegd van de tv-documentaire De Geheime Dienst, die door de auteurs voor de NPS is vervaardigd. ISBN 90-8506-181-4
O.a. te koop bij: www.uitgeverijboom.nl, www.bol.com en www.marktplaats.nl

ietsNIEUW! "De Dienst, de BVD van binnenuit" door Frits Hoekstra. Tijdens de Koude Oorlog was Frits Hoekstra betrokken bij het volgen van de CPN en haar mantelorganisaties en hield hij communistische infiltranten in de PvdA nauwlettend in de gaten. In 2004 publiceerde Frits Hoekstra 'In dienst van de BVD, spionage en contraspionage in Nederland'.
Het deed veel stof opwaaien en de toenmalig minister van Binnenlandse Zaken liet de geheime dienst uitzoeken of Hoekstra kon worden vervolgd wegens mogelijke schending van zijn geheimhoudingsplicht. Tot vervolging is het nooit gekomen. Dit tweede boek kan worden gezien als een vervolg. Onderwerpen als terroristische acties in Nederland, de Lockheed Affaire, de vredesbeweging onder invloed van Moskou, de CPN, de RaRa-beweging en de IRA passeren de revue. O.a. te koop bij www.uitgeverijboom.nl en www.bol.com
ISBN nr. 94-6105-710-5

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander