Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Daarom dus
Wendela de Witt - Bicker, 28 juni 2012

iets

Bron: In de gelogeerde aap gepubliceerd op 4 juli 2012

De roep om een republiek komt niet alleen voort uit de instinctieve aversie van velen tegen de platvloerse operette van onze monarchie. Het is vooral een vraag naar bestuurlijke transparantie, een beginsel dat één van de pijlers vormt onder iedere democratische rechtsstaat. Tegelijkertijd realiseren wij ons in alle bescheidenheid dat het 'slechts' een principiële vraag is, want ook een republiek zal kwaadaardige eigenschappen die de mens eigen zijn, zoals corruptie en nepotisme, ook niet kunnen uitbannen. Maar neem nu Duitsland, waar nog maar kort geleden staatshoofd Christian Wulff het veld moest ruimen, omdat hij van corruptie werd verdacht.
Zijn onschendbaarheid werd met meerderheid van stemmen opgeheven, en vervolgens stond de Steuerfahndung voor de deur om zijn administratie in beslag te nemen. Daar is niets mis mee, per slot van rekening gebeurt dat ook met malafide ondernemers, dus waarom niet met een staatshoofd? Het antwoord is van een onthutsende eenvoud: respons-abilité, de mogelijkheid om aangesproken te kunnen worden, is derhalve op dezelfde wijze vervlochten met de idee van de democratische rechtsstaat.

iets
Deze week is de voormalige Franse president Sarkozy aan de beurt. Direct na zijn verkiezingsnederlaag kwam zijn politieke onschendbaarheid te vervallen, en vrijwel onmiddellijk kwam de politie huiszoeking verrichten in zijn woning en drie van zijn kantoren om onderzoek te doen naar vermeende ongeoorloofde partijfinancieringen. Voor niemand leuk, maar het demonstreert wel het grotere zelfreinigend vermogen van een republiek. Gekozen worden is één. Dan de beest uithangen? Prima, maar daarna dan wel even afrekenen: respons-abilité.

Lees dit krantenbericht  nog maar eens door, en vervang de naam Sarkozy door Bernhard, Beatrix, Irene of Willem-Alexander. En dan realiseert u zich wat er in een monarchie gebeurt: de zittende premier draait ervoor op, wuift de aantijgingen met een luchtig gebaar weg als 'privé-aangelegenheden'. Voor het overige wordt verwezen naar de RVD die tenslotte reflexmatig zwijgt of ontkent. Zo worden steekpenningen, fiscale sluiproutes en onfrisse vastgoedtransacties stelselmatig weggemasseerd, want 'ons' koningshuis is immers heilig, en dus staat de onderdaan er nog bij te applaudiseren ook. Dat is de monarchie.

Wie een argument zoekt om dit perverse middeleeuwse instituut te desacrificeren en te ontmantelen hoeft alleen maar even de krant open te slaan. Waarom een republiek? respons-abilité - daarom dus. Met Dank aan Wendela de Witt - Bicker

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander