Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
De samenbindende factor
Wendela de Witt - Bicker, 15 juni 2012

iets

Bron: In de gelogeerde aap Gepubliceerd op 8 juni 2012

Dat de archaïsche monarchie zeer nadrukkelijk legitimatie behoeft blijkt wel uit de kwaliteit van de argumenten. Wellicht de meest gehoorde bewering - en daarmee tevens de allerslapste - is wel dat de permanent vakantievierende familie 'een samenbindende factor' zou zijn voor ons land. Alsof de Nederlandse samenleving zou imploderen wanneer deze Zelfverklaard Goddelijk Uitverkoren Staatsparasieten eindelijk opgekrast zouden zijn.

willempie

Wat Nederland wérkelijk samenbindt tekent zich de laatste maanden, weken en dagen steeds nadrukkelijker af, en niemand die zich er nog aan kan onttrekken: het voetballende Nederlands elftal. Dát is de echte koning van Nederland, zo blijkt. Het bestrijkt een geheel spectrum van spelers, hun vrouwen, trainers, commentatoren, scheidsrechters tot en met het orakelend journaille. Is daar soms wat mis mee? Nee hoor, integendeel.
Wél hinderlijk is dat onze nationale voetbalhelden het synoniem Oranje toebedeeld krijgen. 'Onze jongens', die werkelijk iets kunnen en presteren, appeleren nadrukkelijk aan de mythische Batavieren die manhaftig aan deze kant van de Rijn staan om Nederland te verdedigen, terwijl de familie die de titel 'Oranje' ooit toevallig heeft geërft, krampachtig verwijst naar een historische bevrijdingsmythe waarmee zij totaal niets van doen heeft.

Meeliften, daar zijn zij wél goed in. Als er ergens iets te halen valt - dus niet alleen in materiële zin - dan zit de familie er bovenop. Zo zagen we enkele maanden geleden nog hoe de Elfstedenkoorts met 'Oranje' geïnfecteerd werd door er schaamteloos het koninklijk predikaat op te plakken. Dit perverse statusparasitisme is kenmerkend voor de familie die het zonder enige verdienste geheel en al moet hebben van populariteit.

Thans meldt de pers dat Zijne Koninklijke Vettigheid het EK Voetbal zou boycotten. 'De premier en Willem-Alexander boycotten het EK in Oekraïne vanwege de slechte behandeling van oppositieleider Julia Timosjenko' aldus de berichtgeving. Afgezien van deze lachwekkende suggestie: zou de kroonprins überhaupt weten waar Oekraïne ligt? Dat valt nog te bezien, want in het algemeen beperkt zijn geografische kennis zich tot oorden waar ófwel vakantie te vieren is, ófwel ongestoord gejaagd kan worden op beschermde diersoorten. Hoewel, bij een internationaal sportevenement is natuurlijk wel wat te halen.

Maar de oranje-infectie van het voetbalspektakel is reeds een voldongen feit, en indien de familie het opportuun acht zal het toekomstig staatshoofd niet aarzelen op het erepodium mee te hossen. Boycot of geen boycot.

Met Dank aan Wendela de Witt - Bicker

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander