Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  

Hup Oranje, Hop Oranje
Jacqueline Freeman, 12 juni 2012

Hup Oranje Hop Oranje

Ik moet u voorop duidelijk maken, dat ik persoonlijk helemaal niets heb met sport. Niet met voetbal, niet met hockey, niet met zwemmen, en zelfs niet met schaatsen. Maar ik heb waardering voor mensen die sport hoog in het vaandel hebben staan. Dus kan ik het prima hebben dat mensen uit pure liefde voor hun sport hun huis aankleden en zelf hoedjes, petten, sjaals en andere zaken aantrekken, oranje tompoucen eten, etc. Kortom, die alles doen om hun favorieten club in het zonnetje te zetten zodat er geen enkele twijfel over kan bestaan welke club zij aanhangen.

Alleen die kleur, hé... Het gekke is: ik heb nog nooit een hekel gehad aan de kleur oranje. Totdat ik me realiseerde dat die kleur oranje gegijzeld is door een club mensen die onrechtmatig een hogere plaats in onze samenleving hebben opgeëist dan ze toekomt. Toen vond ik die kleur inééns niet meer zo mooi. En dat, terwijl het een prachtige, zonnige kleur is, die ons soms zo troosteloze landje prachtig opfleurt.

Tot voor kort nam ik klakkeloos aan dat de mensen die hun huis met oranje zeil inpakken en ramen en deuren oranje verven, tot de categorie fervente oranje-aanhangers behoren. Onlangs vernam ik dat die oranje kleur voor velen puur en alleen geassocieerd wordt met de nationale sportclubs en in het geheel niet met de "koninklijke" "oranjes". En dat de gijzeling van de kleur oranje voor de koninklijke propaganda-machine ook hen een doorn in het oog is.

Zo sloeg ik aan het peinzen: wat kan een rechtgeaarde oranjeminnende republikein nu doen? Er moet toch een manier zijn om die kleur terug te kapen? Wat zij kunnen, kunnen wij toch veel beter? Wilt u niet tevens graag aan de buitenwereld te kennen geven welke kleur oranje de uwe is?

Zie hierboven mijn voorstel. Rechts een omhoog gestoken duim met de yell "Oranje Hup!" en daaronder een voetballer. Hij loopt naar rechts (meestal geassocieerd met "vooruit" en "toekomst") achter de bewegende bal aan. Links een omlaag gestoken duim met de yell "Hop Oranje" (als in hop, vort, d'ruit), met diezelfde voetballer die zojuist de gebroken kroon het verleden in schopt.

Natuurlijk is het is slechts het symbool van de monarchie, de kroon, dat een trap krijgt en in het geheel geen oproep tot het plegen van geweld tegen personen of voorwerpen.

Doe er uw voordeel mee. Print de A4tjes uit en hang ze voor ramen, autoruiten, winkelruiten. Of laat ze bij een copyshop op groter formaat uitprinten. Het plaatje hierboven is geschikt voor A4 (met rechtermuisknop klikken op het plaatje en dan "Bewaar afbeelding als" - of "Save image as"). Een geschikt PDF-bestand voor grotere formaten (of zelfs voor het afdrukken van een vlag) kunt u hier downloaden.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander