Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Fijn, prinsesjes aaien.
Joop Zijlstra - 27 mei 2012

iets

Had ik maar meer tijd!
Nu eerst Martijn danken voor zijn wijze raad aan mij om een cursus schrijven te volgen. Prima. Dat doe ik. Eerste les, zoeken in de dikke Van Dale wat ironie is. Dat woord komt van het Latijnse ironia en dat betekent 'geveinsde onwetendheid'.
Er staat nog meer, ga het zelf maar na. Vraag je ook nog even af of die brief van mij aan mijn kleindochter wel voor haar geschreven was. Als je erachter komt dat dat niet zo was, vertel ik je over de tweede les over 'stijlfiguur' of 'communicatievorm'. Ik noem maar een paar woorden die me uit die les nog bijstaan.

Lieve Leda (en anderen), dank je wel voor je complimenten. Schouderklopjes doen een mens goed. Afblaffen heeft een ander effect, altijd en overal. (Over één specifieke situatie heb ik het nog wel eens, als je erin geïnteresseerd bent.) Leda, je schrijft in je positieve reactie op mij: 'Maar de prinsesjes aaien, nee, dat gaat me te ver. Leuke kindertjes hoop ik, maar dat zijn mijn buurmeisjes ook.' Prima! Jij geeft daarmee in de meest eenvoudige termen en met daarom ook zo beeldende woorden de essentie aan van grondwetsartikel 1.
Alle mensen zijn gelijk voor de wet. Wat in de grondwet verder volgt over die ene familie met kindertjes onder de vele andere in en buiten ons land levende families met hun kindertjes, is daarom ook zo opmerkelijk. Onze grondwet is niet in overeenstemming met zichzelf! Dáárvoor gaan we aan de slag. Dank je wel, Leda.

Wat zeggen de heer en mevrouw Van Amsberg eigenlijk aan hun kindertjes A., A. en A. over dat vakantiehuisje in Griekenland? Durven ze de prijs wel te noemen? Naar mij lijkt praten ze daar met elkaar alleen over in bed, na een drukke dag in Wassenaar of waar ook ter wereld. Net als ik mijn lieve kleindochter mogen zij de kindertjes A niet confronteren met de rauwe werkelijkheid waarin vaders en moeders moeten leven.
Maxima net terug uit Londen van de promotie van het 'Koninklijk Concertgebouworkest'. 'Hoe was het met Amalia vandaag, Lex? Ze loopt toch niet ook al naast haar schoentjes?' Is de poet van deze maand al binnen? Als ik Lex was koos ik voor een teruggetrokken leven. Hoe zei Hans van den Bergh zaliger dat ook weer? 'Alex, doe het niet!' ('Een mens doet er verstandig aan zich niet te laten leven', hoor ik Van den Bergh adviseren.) Leda, lees en herlees wat jouw en mijn 'aaien' aangaat het stukje waarmee ik vervolg. Aai vooral je eigen prinsesjes. We komen er nog wel eens over aan de praat.

Waarom, Trouw?
Waarom zet jij, in de krant die ik zo graag lees, toch steeds een fotootje van een prins of prinses als die toevallig jarig is. Zelfs vermeld je die uit het buitenland met extra lange en schijnbaar deftige namen. Vandaag is het weer Estelle, de dochter van de Zweedse kroonprinses en lekenprins Daniel. Het meiske is gisteren in de kapel van het koninklijk paleis in Stockholm gedoopt. De heer en mevrouw Van Amsberg waren er speciaal voor overgekomen uit Griekenland. Alex is per slot van rekening 'peter' van het eerste kind van het kroonprinselijk paar, dat op 23 februari werd geboren. Estelle is, na haar moeder, de tweede in de lijn van troonopvolging. Ze ligt, bij wijze van spreken, nu al naast haar slofjes. Die kapel van het paleis en dat 'peterschap' kan een of andere hofhogepriester met godgeleerdheid wel uitleggen. Die kunde lijkt op die van Diederik Stapel. Volgens mij komt die ook hoger in de hemel. Naast mij staat op de plank 'Lachen mag van God', de verrassendste verzen uit de (a)religieuze poëzie. Jakkes, of is het sjakes?

Vlak voor het ter perse gaan van deze column bereikt mij nog het bericht van de 46ste verjaardag van prinses Laurentien, echtgenote van prins Constantijn. Zij kreeg dit keer trouwens maar 3 regels, 11 woorden en 80 tekens exclusief en 90 inclusief spaties, wel weer met foto, stralend en blikkerende tanden. Mijn vrouw zegt: 'Dat duidt wel op urgentie'. In het nieuws blijven, in roerige tijden, bedoelt ze. Volgens mij is er nog wat anders aan de hand. Niet Maxima wordt koningin, maar Laurentien, zegt deze profeet. Maak je borst maar nat, Constantijn!
Ik vermoed namelijk dat 'onze' Alex binnenkort nog eens zegt: 'En rot nou allemaal maar op'. Trouwens, Alex zei het al eens eerder. Hij was toen acht jaar. Hij zei het tegen journalisten, na een fotosessie. Kon je horen hoe het daar op Soestdijk ook wel toeging (met zo'n grootvader). Het foeteren klinkt nog, via Broertjes en Hoedeman. Enfin wordt vervolgd. (Er is sprake van een extra toelage van 30 miljoen euro ten behoeve van communicatie vanuit het koningshuis, i.v.m. genoemde roerige tijden, waarin o.m. Laura Belgica.) Mirjam Sterk (CDA) - zelfde krant - waant zich al minister, dat is een fakenaam maakt zich sterk voor hofdame.
Kun je het nog volgen, Martijn, zo van de hak op de tak?

Over Trouw.
Moet ik vertrouwen hebben in Trouw? Ik denk het wel. Is die krant niet begonnen als ondergronds blaadje tijdens de oorlog, tijdens de bezetting? Heb ik dat krantje niet eens rondgebracht toen een van mijn oudere broers noodzakelijk iets anders te doen had? De Telegraaf was toen ook bovengronds. Toen was het nog mogelijk voor straf in de hoek te moeten staan. Die fotootjes zijn maar camouflage. Of men het nu wil of niet, publicatie van die foto's werken op den duur in het voordeel van republikeinen. Iedereen wordt toch langzaamaan misselijk van dat vóórtrekken. Ik vergis me niet in 'Trouw'.
Staat zijn columnist Sylvain Ephimenco niet ridderlijk op de site van Pro Republica? Lees die man. Een 'allochtoon' van het zuiverste water, geheel en al compleet met scherpe tong. Léés die man, léés die krant! Het is te hopen voor Pro Republica dat het copyright niet weer werd geschonden. Ik propageer: wie een maand lang gratis met Trouw wil kennismaken kan zich bij mij melden. Een ondergronds blaadje verloochent zich niet.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds.
Ze kwam gisteravond bij ons aan de deur. Collecteren voor het Anjerfonds. Iedere collectant krijgt van ons een tientje, voor de moeite. (Laatst zei een collectante geschrokken: 'vijf gulden is ook goed hoor!') Ieder die wel eens gecollecteerd heeft, weet wie wel wat geeft of wie bijna niks geeft. Heilzame ervaring.
Maar de collectante voor het Prins Bernhard Cultuurfonds krijgt niks. Voor de cultuur van B. von Lippe: criminaliteit, oplichterij, echtbrekerij. In elke familie komt het wel voor: een zwart schaap. Men zwijgt daar meestal over. Maar wie geeft dan aan een bedelfonds de naam van zo iemand. Prins Bernhard Cultuur. Zelfs Anjerfonds is in mijn ogen een belediging voor de anjer. Dat die namen niet worden veranderd! Die collectante had er nog nooit ook maar één woord gehoord. Sterke jonge vrouw, 25 jaar schat ik, goed van lijf en leden, en niets weten van Bernhard von Lippe. Het geschiedenisonderwijs vertoont kennelijke tekortkomingen, minister. Voor republikeinen is ook daar een wereld te winnen.

Wij hier collecteren ook.
Voor Amnesty International. Binnenkort benaderen wij dat instituut nog eens om hulp in het geval van Erwin Lensink. Amnesty National! Maar eerst bezoek ik Erwin Lensink. Dat bezoek vindt naar verwachting plaats op dinsdag 12 juni van 9.00 tot 10.00 uur. Vroeger kon niet. Eigenlijk is zijn woede over zoveel onrecht te prijzen. Alleen denk ik dat het niet zo effectief is om onrecht met waxinelichtjehouders te bestrijden.
Je kunt beter slim zijn, of nog beter ongeveinsd ieder op waarde schatten. Kijk nog even op bijgaande brief van Justitie. Voor wie het snapt: met kleine stapjes kun je ook kilometers maken! We komen dus nog een keer bij Amnesty National, dit keer niet met een bedelnap maar met een vraag: help! Ik moet de eerste nog tegenkomen die de detentie van Lensink niet schandalig vindt. Het volk hoeft niet te spreken, dat moeten rechters doen. Als hij geweld afzweert krijg ik hem vrij. Dát geloof ik, stellig.

Joop Zijlstra,
Kastanjelaan 9, 6955 AM Ellecom
0313-319 213 (Let op: er kan worden afgeluisterd! Om te gillen natuurlijk!)
zijlstravangool@gmail.com

P.S.
1. Meld je aan voor een kans op 'één maand gratis Trouw': stel je voor: één maand om de andere dag Sylvain Ephimenco. (Zover de voorraad strekt!)
2. Meld je ook aan voor toezending van 'De weegschaal', een kort verhaal over onrecht. In één adem lees je het uit ..

J.Z.


Brief van Justitie:

iets

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander