Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
600 DAGEN! De Waxinelichthoudergooier Q&A 600 DAGEN!
Jelger Froma - 12 mei 2012


Erwin Lensink, beter bekend als de waxinelichthoudergooier, zit 600 dagen achter tralies. Om het geheugen op te frissen en om degene die niet bekend zijn met de materie volgt hier een korte uiteenzetting.

Waar gaat het over?
Erwin Lensink gooide op prinsjesdag, op 21 september 2010, een waxinelichthouder naar de Gouden Koets en riep daarbij 'Oplichters', 'Facisten', 'Dieven', 'Nazi's' en 'Verraders'. Vervolgens is hij opgepakt en aangeklaagd voor 5 feiten:

1: Belediging van de koning en/of leden van het koninklijk huis. (de inzittenden hebben NIETS van het voorval gemerkt, red.)
2: Poging tot zware mishandeling van de lakeien die bij de koets liepen. (de houder, overigens NIET brandend, werd met een flauwe boog naar de gepantserde gouden koets gegooid. Dus van veel werpkracht was geen sprake. Zie het rechter filmpje, red.)
3: Vernieling van de Gouden Koets. (er zat 1 miniscuul krasje, WAARSCHIJNLIJK veroorzaakt door het waxinelichthoudertje, op de GEPANTSERDE gouden koets, red.)
4: Bedreiging van een familielid. (gebeurde meer dan een jaar daarvoor en was toen GEEN aangifte van gedaan, red.)
5: Bedreiging van een secretaresse van de Procureur Generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden. (niet bewezen, red.)

Hoe zit het met de bedreigingen?
Voor de bedreiging van de secretaresse is Erwin Lensink vrijgesproken. De bedreiging van een familielid is wel bewezen, maar Erwin werd ontoerekeningsvatbaar verklaard. Net als voor de feiten 1 t/m 3. (van punt 1 is Lensink inmiddels ook vrijgesproken, red.)

Ontoerekeningsvatbaar?
Ja, ontoerekeningsvatbaarheid is een schulduitsluitingsgrond. Het komt er op neer dat een verdachte geen schuld heeft aan het strafbare feit dat hij gepleegd heeft, omdat hij bijvoorbeeld aan een waanstoornis lijdt. Het gevolg is OVAR (Ontslag Van Alle Rechtsvervolging). Wel kan er nog een maatregel worden opgelegd.

Waarom is Erwin Lensink ontoerekeningsvatbaar verklaard?
Volgens verschillende rapporten lijdt hij aan grootheidswaanzin en paranoia. Ook zou hij zo in beslag worden genomen door het koningshuis en zijn standpunt erover dat dit als een waanstoornis te kwalificeren zou zijn.

Dat is niet mis.
Er zijn redenen om aan die rapporten te twijfelen. Advocaat Van Essen twijfelde aan de onafhankelijkheid, onpartijdigheid, zorgvuldigheid en vakbekwaamheid van twee van de psychiaters. Zo zou psychiater De Man anderhalf uur met Lensink gesproken hebben terwijl dat volgens Lensink slechts een half uur was. Pyscholoog Schilder had 5 minuten met Lensink gesproken, volgens Lensink was dat één minuut. Tevens wilde Lensink niet meewerken aan de rapporten.

Wat was de uitkomst van het proces?
Erwink Lensink werd vrijgesproken van feit 5. De overige feiten werden bewezen en strafbaar verklaard. Lensink zelf werd een maatregel opgelegd. Omdat hij eerder niet mee wilde werken, moet hij zich een jaar gedwongen laten behandelen voor zijn stoornis in een psychiatrisch ziekenhuis.

Wat heeft Prorepublica hiermee te maken? Steunt Prorepublica de actie van Erwin?
Prorepublica zweert geweld af. Het beschadigen van iemands goederen moet gewoon bestraft worden. Laat daar geen misverstand over bestaan. Het probleem is iets anders.

In de eerste plaats is er de reden waarom Erwin Lensink tot gedwongen opname is veroordeeld. Volgens Prorepublica is hij gestoord verklaard en opgesloten vanwege het uiten van zijn politieke opvattingen. Hij krijgt nu medicatie toegediend om hem van zijn stoornis - lees: politieke mening - af te helpen. Toen psychiater De Man door advocaat Van Essen gevraagd of Lensink’s stoornis een politieke overtuiging was antwoordde de psychiater veelzeggend: 'de waan kan waanachtige vormen aannemen, terwijl de wortels van de waan in de realiteit liggen.'
In de tweede plaats is er ook sprake van rechtsongelijkheid. Toen er in 2002 een verfbom tegen de Goude Koets werd gesmeten, kwam de dader er van af met een geldboete. Maar ook in vergelijking met andere, ernstigere misdaden, zit Erwin Lensink belachelijk lang opgesloten.

Noem eens zo'n opvatting.
Het bekendste verhaal is misschien wel dat Wilhelmina een bastaardkind is. Willem III zou onvruchtbaar zijn geweest door ouderdom en syfilis. Maar er was nog geen troonsopvolger. Daarom werd S.M.S. De Ranitz, de adjudant van Willem III, gevraagd om Emma te bezwangeren. Hier hebben we twee aanwijzingen voor. In de eerste plaats was Wilhelmina toondoof. Die aandoening kwam niet bij de Oranjes voor, maar wel in de familie De Ranitz! Daarnaast kon Wilhelmina goed schilderen, net als S.M.S. De Ranitz. Misschien heeft ze die eigenschap van hem geërfd.

Waarom is dit belangrijk?
In de Grondwet staat dat de koning van Nederland moet afstammen van Willem I. Als die lijn onderbroken is, zat Wilhelmina onrechtmatig op de troon. En al haar afstammelingen dus ook. De koninklijke familie heeft DNA tests altijd geweigerd. Zolang er nog geen DNA test definitief uitslag geeft, zal de rechtmatigheid van Wilhelmina en haar opvolgers altijd een punt van discussie blijven.

We kunnen niet met stelligheid zeggen dat dit gebeurd is. Maar gezien het bewijs is het waarschijnlijker dat Wilhelmina géén afstammeling is van Willem III dan wel. Overigens is Prorepublica voor de republiek, ongeacht wie er op de troon zit.

Hoelang blijft Erwin Lensink opgesloten?
Erwin Lensink zit sinds prinsjesdag 2010 vast. Het proces duurde bijna een jaar en op 16 september 2011 werd Erwin Lensink veroordeeld tot een jaar gedwongen opname. Dat betekent dat hij rond 16 september 2012 vrij komt. Op 5 dagen na heeft Lensink dan 2 jaren gevangen gezeten. Nederland zal eerder naar de stembus gaan, dan dat Erwin Lensink uit de inrichting gaat.

Ik geloof mijn oren niet.
In dat geval kunt u het vonnis hier nalezen. Op de website van Prorepublica kunt u ook artikelen vinden met betrekking tot dit onderwerp.

Wat kan ik doen?
Niet veel maar als u hem een hart onder de riem wil steken kunt u een kaartje sturen. Het adres staat hieronder.

Erwin Lensink
Reg.nr. 2022645
PI Grave, (Bc-oost-cel 1) locatie Oosterhoek,
Postadres: Muntlaan 1, 5361 ME Grave
Postbus 250, 5360 AG Grave


Oosterhoek bestaat uit een gesloten gevangenis en een huis van bewaring, met een totale capaciteit van 373 gedetineerden. Daarnaast verblijven er tbs-patienten van Forensisch Psychiatrisch Centrum de Rooyse Wissel.

Ook Pro Republica wil Erwin een hart onder de riem steken en wij roepen dan ook iedereen op om Erwin een kaart of brief te sturen. Let op: hou rekening met het feit dat alle post die naar een P.I. wordt verzonden, door de autoriteiten gelezen wordt.iets


Wilt u meer weten over de Erwin Lensink zaak? Lees de eerder geplaatste artikelen:

Brief aan Erwin Lensink 2

Brief aan Erwin Lensink 1

Waarde heer Lensink

500 dagen!

Update Erwin Lensink

Steunoproep aan Mr. R. Jespers, mensenrechten-advocaat

"Oplichters, dieven, nazi's, fascisten, verraders", artikel door Hans Vogel

Update Uitspraak Erwin Lensink, Hans Vogel op Argusoogradio en commotie rondom de gouden koets

Update Erwin Lensink en prinsjesdag

Pro Forma toneelstuk Erwin Lensink 5 augustus 2011

Symbolische daad

Update Erwin Lensink: pro forma rechtzitting 23 mei in Den Haag

Hoe te vechten tegen een realiteit die de realiteit niet aanvaardt?

Officiële klacht tegen psychiater Dhr. J.F.M. de Man en psycholoog Dhr. F.G. Schilder

Schending van het Internationaal Recht.

Mededeling van het bestuur ERWIN LENSINK, NUMMER 2022645

Scheldpartijen als reflecties van eigen frustraties.

Dat was het, Mijnheer Lensink!

Mededeling van het bestuur

Het Showproces tegen Erwin Lensink

Endlösung op zijn Nederlands

De waan der lakeien

Aanklacht

Human Rights Watch

Amnesty

 

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander