Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
De eenzame strijd der republikeinen???
Jeanne van Veldhoven - 8 mei 2012

ietsPiet van Asseldonk's column op de website van de NOS bericht ons dat republikeinen in ons land wel eens betere tijden hebben gekend. Want, zo schrijft hij - verwijzend naar de jaarlijks terugkerende koninginnedag-enquete van de NOS -, de populariteit van Beatrix stijgt gestaag, WA klimt uit een populariteitsdal en Maxima blijft constant geliefd.
Ik viel van mijn stoel van verbazing. Mijn ervaring is juist dat de laatste jaren de populariteit afneemt. Maar, het spreekwoord zegt niet voor niks "bijt niet in de hand die je voedt", dus ik neem aan dat meneer van Asseldonk de jaarlijkse koninginnedag-enquete van zijn werkgever niet publiekelijk mag afserveren. Jammer, gemiste kans.

Voor mij is het duidelijk dat de toenemende propaganda met betrekking tot het koningshuis niets meer is dan dat. Het feit dat de mainstream media als slaafse hondjes achter de monarchie aanloopt heeft juist te maken met een afkalving van de populariteit. En dan is er tegenwicht nodig. Als die populariteit niet vreselijk af was genomen, was al die propaganda niet nodig. De RVD (rijksvoorliegingsdienst) heeft dit weer magnifiek geregisseerd. U moet zelf de column maar even lezen zodat u een idee krijgt van de krantenkoppen; ik werd er even onpasselijk van.

Ik vind het ook ontzettend jammer dat - als er over republikeinen wordt gesproken - het Republikeins Genootschap als norm wordt genomen. Het RG bestaat inderdaad voornamelijk uit types met een - zoals Van Asseldonk schrijft - "hoog grachtengordel gehalte". Persoonlijk krijg ik bij die term altijd associaties met een enge ziekte. Iets als grachtengordelroos, symptomen: zelfingenomenheid, brallerigheid, spilzucht, omhoog kussen en omlaag trappen. Maar dat zal wel mijn gebrek aan niveau zijn.
Nu wil ik persoonlijk niet alle leden van het Republikeins Genootschap onder de noemer elitair scharen. En ook ga ik er niet van uit dat ze allemaal alleen "principieel" republikein zijn (maar "praktisch" monarchist), maar het is wel opvallend dat velen van hen als republikein op een website staan vermeld, en vervolgens probleemloos een lintje van de koningin accepteren. Waar zijn dan je principes?

Dat het Nieuw Republikeins Genootschap (tegenwoordig Republikeinen.nl) in het artikel genoemd wordt siert Van Asseldonk (wellicht is hij lid?). Jammer dat Pro Republica niet bij name genoemd wordt. Maar wel erkent hij dat er meer clubs zijn die de republikeinse gedachte uitdragen. Ik vraag mij af hoe hij dat rijmt met die koninginnedag-enquete. Immers, waarom zouden er zoveel clubs zijn die dezelfde gedachte uitdragen, als het "hele land rond Beatrix" en dus achter Oranje staat?
Daarnaast is het klimaat waarbinnen je de mening mag verkondigen tegen de monarchie te zijn ernstig verstoord. En toch zijn die clubs er, en worden hun publicaties door velen gelezen. De belangstelling is er dus wel degelijk. Daarom beschouw ik die zogenaamde koninginnedag-enquete als waardeloos.

Die republikeinen voeren allang geen "eenzame" strijd meer en weten hun lezers te bereiken met minimale (financiële) middelen. In tegenstelling tot de ruime macht en invloed van het publicitaire apparaat van het staatshoofd voeren zij een eerzame strijd voor de democratie.ietsProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander