Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Koninginnedag in Ellecom
Joop Zijlstra - 25 april 2012

iets

Per november van dit jaar
wonen we tien jaar in Ellecom. We hadden graag gewoond op de stuwwal aan de IJssel bij Dieren. Hoog boven het water van de rivier zie je schepen varen en je kunt kilometers ver kijken. Een van de mooiste plekken op de wereld. We waren weg van het uitzicht. Maar mij was gelukkigerwijs niet ontgaan dat we op dat kleine terrasje geen minuut, geen centimeter vrij zouden zijn van blikken van buren. Er kunnen er meekijken. Einde verhaal.Begrijp toch eens dat ons aanstaande koninklijke paar het ook overal elders zoekt. Vrijheid, vrij van gedoe, van het gedoe van ons bijvoorbeeld.

Ze weten ook niet waar ze het zoeken moeten.
In Patagonië zitten ze met familie om de hoek, In Mozambique hebben ze Fentener van Vlissingen op de stoep en in Griekenland is het nog maar afwachten. Nou. Afwachten? Er hebben er al heel wat geboekt via Vliegwinkel.nl. Poetin is er ook wel, hoor ik. Vrede op aarde aan alle mensen van Goede Wil. Gedachten razen maar door. Vier en een half miljoen voor een vakantieoptrekje, het is niet helemáál niks.
Het leek in de krant een mooi uitzicht, maar dat kan met een beveiligingsmuurtje hier of daar zo maar weer weg zijn. De bouw van die muurtjes geschiedt in opdracht van het kabinet van de koningin, van de nieuwe baas, weet u nog, die in denken iedereen een stap voor is. Behalve mij denk ik dan? Waar ontkomen ze nog aan vrijpostige blikken? Als je het mij vraagt hadden ze beter in de Blauwe Stad kunnen gaan wonen. Oost-Groningen om het met een vloek te zeggen, dáár hadden ze iets aan ontwikkeling kunnen doen. Maar dan woon je weer niet ver van prominent Bleker en zijn vriendinnetje. Hij wordt genoemd als lijsttrekker van het CDA.

Per ongeluk in Ellecom beland.
Tweehonderd meter van ons huis loopt de spoorlijn naar Arnhem c.q. Zwolle. Als je daaroverheen bent, betreed je het bos. In het heerlijke bos zijn en denken aan dat schitterende uitzicht verderop, geen kinderen meer om voor te zorgen. Je moet het maar treffen. Mooier kan het niet.
Het eerste voorjaar stuurde ik een berichtje naar de Regiobode. Die nam het op. Het ging over koninginnedag. De tekst heb ik niet meer paraat, maar het was natuurlijk erfelijkheid voor en na en misschien ook iets over Bernhard von Lippe. Maar geen onvertogen woord over mijn lippen, hoor. Zeg maar gewoon louter en eerlijk republikeins. Maar ook dat mag hier in Ellecom niet. De (oude) alleenstaande buurman kwam niet meer bij ons eten. Dat ging niet meer. Het is hier zeg maar de Oranje Belt.

De kat in het donker
sluipt hier natuurlijk ook rond. Ik hoor deze of gene, misschien onder de indruk van een stukje van me, van tijd tot tijd zeggen dat ze het best met me eens zijn. Heel zachtjes hoor ik dan: 'erfelijke poppenkast'. Maar stil hoor, anders komt buurman niet meer eten. Dat nu houdt míj op de been, op het republikeinse been. Net als dat uitzicht op afstand. Fantastisch.
Ik neurie in het bos het oude soldatenlied: 'Maar eenmaal komt de tijd, dat we de rotzooi gaan verlaten, vervloekt zij het regiment, maar nimmer de soldaten.' Ik neurie ook wel wanneer verschillende ledenvergaderingen plaats hebben van diverse verschillende republikeinse verenigingen. De ene kerk in verschillende verschijningsvorm. Die maken elkaar ook af. Overal hetzelfde. Hadden zij niet één doel? Wat zijn de verschillen? Bij mij, loslopend republikein, is het maar één ding, alomvattend maar simpeltjes: 'einde aan de monarchie, einde aan het erfelijke koningschap.' Niets meer, niets minder. Desnoods wachtgeld. Dat gebruikt men dan wel weer voor ontwikkelingswerk. Geld kan me niets schelen. Daar gaat het niet om.

Het programma voor koninginnedag in Ellecom
vermeldt wat ons hier te wachten staat. 'Voor het volledige programma' staat in een kadertje 'zie op www.oranjeverenigingellecom.nl'.
10.00 uur Verzamelen versierde fietsen en skelters.
11.30 uur Kleedjesmarkt: een soort rommelmarkt voor kinderen. Professionele verkoop is niet toegestaan.
Ondertussen op dezelfde plek: 11.00 uur Aubade. Traditioneel opent burgemeester Van Wingerden (alias de plaatselijke koningin) Koninginnedag 2012 op het dorpsplein.
Na het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus, volgt de welbekende liedjesaubade. Onder muzikale leiding van Excelsior (hogerop!) zingen alle aanwezigen op het plein liedjes 'uit de oude doos'. Teksten worden ter plekke uitgereikt. Zingt u mee? (Ha, gelukkig een uiting van twijfel'.) Enfin, zo gaat het. Het Rad van Fortuin is er, vermaak voor jong en oud. Volleybaltoernooi t/m 16 jaar. Sluiting. T/m zestien jaar, daarna komt men wellicht tot de jaren des verstands, indien aanwezig.

Waar ik wel graag bij zou zijn
is vier en vijf mei. Per slot hoorde ik op paaszaterdag 14 april 1945 in Leeuwarden de Oldehove luiden. De zware bourdon, die de Duitsers niet uit de toren konden krijgen, luidde een half uur lang groot alarm.
De volgende dag is het feest: bevrijding. De handtekening van Canadese soldaten staan nog in mijn Fries kerkboek. Ik weet niet meer of we naar de kerk gingen, maar we gingen zeker langs de tanks. Koninklijke familie van toen zit veilig en wel in het land van die jongens, in Canada. Het was hun hier te heet onder de voeten. Desalniettemin heeft de familie de dodenherdenking geconfisqueerd ten eigen bate. Kunnen zij niet beter gewoon reklame maken via de STER?
Vorig jaar was ik hier toch maar naar het St. Nicolaaskerkje gegaan, zij het van God los. Herdenking van de doden van toen. Voor het Vaderland. Het liep anders dan ik had gedacht. De retrix heette welkom namens de Oranjevereniging. Ik stond op en liep langzaam de kerk uit. Over de ruggen van de doden je positie versterken? Ik realiseer me dat ik dat zelf misschien ook wel deed. Het hele dorp praatte erover en de retrix later: 'ik wist meteen waarom je wegging.' Duidelijk was het. Weg, de republikein. Niettemin organiseert de Oranjevereniging weer de dodenherdenking.

Die damschreeuwer vorig jaar was
niet dat waarover ik mij vorig jaar het meeste opwond. Ik kijk geen TV, dat is alleen reclame voor mannetjesmakers, of het nu koninginnen zijn, leden van het Olympisch Comité, politici of presentatoren. Laatst was iemand verbaasd dat ik Jort Kelder niet kende. Toen ik zijn foto later zag met de bretellen dacht ik 'inderdaad, kelder!' Ben ik dan de enige die zo denkt? Kelder, dat denk ik ook bij de onwelvoegelijke taal soms op de website van PR. Waar ging het ook weer over? O, ja, dat ik me opwond. Waarover? Over 4 mei. Later zag ik 'programma gemist' op mijn pc. Daar liep dat groepje mensen centraal op De Dam. Koningin, geflankeerd door, enfin kijk op vier mei zelf maar. Idioot gedoe, exclusief clubje confisqueerders.Niet te na gesproken de goede herdenkers op dat plein, wier gemoed echt volschiet. Het luiden van de Oldehove. De damschreeuwer ingerekend. Erwin Lensink gewoon vast. Heeft het koningshuis alles geconfisqueerd. Laten we dat toe? ik ga er niet heen. Wilhelmus, denk ik, 'poppenkast bv.'

Waarom zou in Trouw,
een van mijn kranten, toch steeds een fotootje staan van een prins of prinses als die toevallig jarig is. Met lange deftige namen. Vertrouwen, dat is het, heb ik in Trouw. Die krant is begonnen als ondergronds blaadje. Heb ik dat ook niet rondgebracht? Die fotootjes zijn de camouflage. Het werkt op den duur toch in het voordeel van republikeinen. Je wordt er toch langzaamaan vanzelf misselijk van, zo word je vanzelf republikeins als je in de gaten krijgt wat voor ontzettende flauwekul het is, fotootjes. Het navenante kan ook. Stel je eens voor dat er elke dag in Trouw een fotootje zou komen van een 'republikein' met daaronder het grove scheldwoord dat hij zojuist bezigde. Wie wordt dáár niet misselijk van? Daar zou je koningsgezind van worden! Welnu, dat gebeurt al. Ik ben dan niet koningsgezind geworden, maar al wel loslopend republikein. Misselijk worden van scheldende republikeinen. Het ergste is; het doel wordt zeker niet bereikt. Doe als Trouw, aai de prinsesjes.

Tenslotte een gedicht om echt over na te denken.
Elke dag wordt mij door bevriende instantie een gedicht toegestuurd. It makes my day often, in mijn vertaling voor nu: doe er iets mee! Ik stel u voor: Hubert Korneliszoon Poot (1689-1733) en zijn gedicht

Gerechtigheit
*
Beschou de majesteit
Van 't wezen der Gerechtigheit,
En hou het beelt in waerde
Van Godts Stadthouderes op d' aerde.
Wy weten dat haer doen
Den val der werelt moet verhoên;
Want zonder recht bezwyken
De zuilen aller Koningkryken.
Indien men 't Recht veracht
Zal alles doolen in een' nacht
Van rampen en elenden
Die niemant af kan wenden.
*

De vierde mei dus: alleen met 'Majesteit Gerechtigheid', en vergeet Erwin Lensink niet!

Joop Zijlstra, Kastanjelaan 9, 6955 AM Ellecom
0313-319 213 (Let op afluisteren!) zijlstravangool@gmail.com

Op aanvraag zend ik u 'de weegschaal', over hartverscheurend onrecht.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander