Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
'Waar zijn mijn Afrikaanse genen gebleven?'
Laura Belgica - 18 april 2012

iets

'Waar zijn mijn Afrikaanse genen gebleven?' (nieuwste hit van en voor Amsberg-Zorreguieta)

Toen Amsberg-Zorreguieta (A-Z) in 2008 bekend maakten met Britse, Duitse en Zuidaftrikaanse jetset de stichting Panorama Investors in Mozambique te hebben opgericht om daar in een van de allerarmste maar zo goed als ongerept gebleven natuurgebieden van de wereld 120 vakantiehuizen te bouwen à 1 miljoen dollar per stuk, brak de eerste grote oorlog uit tussen enerzijds de Mozambikaanse vertrapten, die gesteund werden door buitenlandse intellectuelen, van wie vooral de naam van de Italiaanse biologe Alessandra Soresina - geen republikein maar pure wetenschapper - altijd in ere moet blijven, en enige 'loslopende' 'Nederlandse republikeinen die gaande de weg steeds groter aanhang verwierven.
En anderzijds een 'select' gezelschap van onbarmhartige voornamelijk Westerse kapitalisten en conservatieve jourrnalisten, die niet ten onrechte 'stille collaborateurs' van de monarchie heten, als wier woordvoerder zich al snel de Volkskrantjournalist Hoedeman opwierp. Deze was voorzitter van de Vereniging van Journalisten bij het Koninklijk Huis (VJKH) . Door de biografe van de Volkskrant is hij een 'knipmesjournalist' genoemd, een man die immer 'op politieke intriges loerde' (Mooij 248). Met zijn beperkte aanleg glorieerde deze Hoedeman in de vriendschap van A-Z. Het realiseren van het prinselijk vakantiehuis in Machangulo was dan ook spoedig het hoogste wat hij op aarde wilde bereiken.

Op 11 juli 2008 leidde Hoedeman op de Eikenhorst een massale bijeenkomst van journalisten waar A-Z - voortaan A-Z-H - hun geheimen openbaarden. Uit het relaas van Amsberg citeren we hier de vijf meest essentiële elementen:
1. Via opa Lippe en papa Claus zit de liefde voor Afrika bij hem en zijn familie diep en onuitroeibaar in de genen;
2. de villabouw in de Oceaan is ontwikkelingssamenwerking in optima forma, voortzetting van het werk van Bernhard en Claus;
3. het welzijn van de arme bevolking staat zoals immer niet bovenaan;
4. dat de drie dochters nu multi-continentaal kunnen worden opgevoed, speelde bij de aankoop een grote rol;
5. het project is geheel privé, waarmee niemand iets te maken heeft (inbreng van Zorreguieta die nooit aan iets anders denkt).

Pro Republica verwijst naar een simpele samenvatting van het A-Z-H- verhaal dat Pro Republica zal proberen gepubliceerd te krijgen op de dag dat de rechtbank uitspraak doet in het geding dat De Volkskrant - lees dus Hoedeman, al dan niet met zijn vorstelijke kameraden - met allerlei irrelevante argumenten heeft doen aanspannen tegen Pro Republica. Voor ons is het een zuiver politiek proces van de bovenste plank waarin de namen van de grootste belanghebbenden dan wel niet genoemd worden maar wel de 'onmetelijke' financiële schade' die Pro Republica de Volkskrant zou hebben bezorgd. Lees als tegengif Mooij's hoodfstuk 6, dat geheel andere oorzaken noemt van de financiële rotzooi bij de Volkskrant. Iedereen, die de uitlatingen van met name mooie Leila heeft gevolgd, weet dat het niet om de centen van de Volkskrant ging maar om het wegvagen van het republikeinse uitvaagsel - en met name van Pro Pepublica - van de aardbodem.

Waarom nu reeds aandacht besteed aan deze oude walgelijke Machangulo-affaire (2007-2012)? Wel, A-Z-H hebben het vonnis, dat 25 april 2012 geveld wordt in het door hen c.s. ingehuurde advocatencollectief Cozzmoss aangespannen geding tegen het zo arm als de mieren zijnde Pro Republica niet kunnen afwachten. Op 16 april moet het Griekse Kranidi de plaats innemen van het Mozambikaanse Machangulo.
Op 16 april moet het Griekse Kranidi de plaats innemen van het Mozambikaanse Machangulo. Een villa van 4,5 miljoen euro waar wederom een peperduur fregat van de Nederlandse Marine liggend voor de kust (à € 50.000 per dag inclusief bemanning, dat weer wel) voor de beveiliging moet zorgen. En opnieuw op een locatie waar de jetset opzichtig pronkt met de rijkdom die zij veelal over de ruggen van de inmiddels praktisch straatarme bevolking vergaarde. Het is bekend dat de Leidende Griekse Elite meer dan 500 miljard euro zwart geld op Zwitserse banken heeft geparkeerd. Machangulo is dood, leve Kranidi. Machangulo is dood, leve Kranidi.

'Beveiliging Griekse villa gaat veel kosten'

Wat achter bleef zijn het gore kapitalistische egoïsme van de monarchalen (laten we toch snel een president kiezen); de wereldarmoede die zo hoog nodig bestreden moest worden; de drie dochters die nu niet multi-continentaal kunnen worden opgevoed alsook de gedachte dat 99% van de bevolking niets te maken heeft met wat de rest van de mensheid met de planeet uitvoert. Terecht voert Pro Republica het devies: wat niet weet dat niet deert. Met andere woorden: we mogen bepaalde dingen niet weten. Zou men zich er toch voor schamen ?

En helemaal tot slot: waar zijn nu die Afrikaanse genen van Lippe en Claus gebleven?

Zie ook NOS.nl

 

Dag In Dag Uit, Een journalistieke geschiedenis van de Volkskrant vanaf 1980. Annet Mooij.
Amsterdam: De Bezige Bij, 2011

ietsProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander