Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Spagaat
Wendela de Witt - Bicker, 16 april 2012

iets

Bron: In de gelogeerde aap

En nog steeds herinnert Jorge Zorreguieta zich niets. Ondanks het rapport van Professor Baud waarin stond dat het ondenkbaar was dat hij niet geweten zou hebben van de verdwijningen, martelingen en executies die plaatsvonden onder de regering waaraan hij deelnam. Het huwelijk van zijn dochter met het aanstaande Nederlandse staatshoofd kon volgens toenmalig premier Wim Kok dus ongestoord doorgang vinden.

Die geheugenstoornis werd potsierlijker toen in 1979 de Organisatie van Amerikaanse Staten met een rapport kwam waarin die verdwijningen en moorden werden vermeld. Veel leden van het regime maakten zich na het verschijnen daarvan stilletjes uit de voeten, maar Jorge Zorreguieta bleef gewoon zitten. Mevrouw Zorreguieta bleek echter wél kennis van dat rapport genomen te hebben, maar 'was vergeten het aan haar echtgenoot te vertellen'.

iets
Jorge Zorreguieta pinkt een (krokodillen)traantje weg

Kan het nóg potsierlijker? Jazeker. Namelijk toen onze kroonprins - als afgestudeerd Leids historicus - verklaarde zijn schoonvader er immers zélf naar gevraagd te hebben. En die verzekerde hem persoonlijk slechts van drie verdwijningen te weten, maar die waren alle drie weer teruggekeerd. Dus hoe kon meneer de historicus dan bevroeden dat er meer aan de hand was? Tja. Andere inzichten werden losjes terzijde geschoven als 'slechts een mening'.

Ronduit gênant werd het toen meneer Van Amsberg junior meende naar een brief in een Argentijnse krant te moeten verwijzen, die als open bron door iedereen geraadpleegd kon worden. Desgevraagd naar wie de auteur van de brief eigenlijk was, antwoordde de prins parmantig 'Dat weet ik niet'. Die bleek dus van Vidéla te zijn. Met een zorgvuldig geënsceneerd en inmiddels legendarisch geworden 'beetje dom' sloot het hoi polloi Maacute;xima vervolgens in de armen.

Maar nog steeds herinnert Jorge Zorreguieta zich niets. Zélfs niet nu zijn toenmalige regeringsleider met bekentenissen op de proppen komt. Sinds de inwerkingtreding van de Wet Internationale Misdrijven en een internationaal verdrag aangaande gedwongen verdwijningen zou men kunnen menen dat het net zich rond Zorreguieta zo onderhand zou moeten gaan sluiten. Of er een nieuw langdurig onderzoek - met ongetwijfeld Prof. Cees Fasseur als topkandidaat - wordt ingesteld, of dat er wellicht door Max van der Stoel simpelweg een gentlemen's agreement is afgesloten, of men desnoods cynisch en geduldig wacht op een overlijden, doet er eigenlijk niet eens zoveel toe. Een populaire geblondeerde koningin, wier vader op een steenworp afstand in de Scheveningse gevangenis in afwachting van zijn strafproces verblijft, is om die reden eenvoudig ondenkbaar.

Een arrestatiebevel tegen Zorreguieta op Nederlands grondgebied zou de regering in een spagaat manoeuvreren die zijn weerga niet kent. En waar het met een spagaat pijn gaat doen weet iedereen, maar laat dat nu juíst het meest onderontwikkelde plekje van onze huidige premier zijn.Met Dank aan Wendela de Witt - Bicker

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander