Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Rijksmuseum, rijkspropaganda
Geschiedenis.nu - 15 april 2013


Bron: Geschiedenis.nu

Na tien jaar timmeren en verbouwen heeft het Rijksmuseum eindelijk zijn poorten weer kunnen openen
Gelukkig is dat nèt twee weken voor de aangekondigde troonswisseling. Je zou bijna denken dat het allemaal opzet is geweest om de verbouwing zo lang te laten duren. Het kan bijna niet anders dan dat de opening bewust bijna samenvalt met de troonswisseling. Op die manier konden de feestelijkheden in verband met de opening fungeren als een soort generale repetitie voor het evenement van 30 april. Ruim tienduizend man van de 'nationale politie' komen dan naar Amsterdam om ervoor te zorgen dat niemand het vorstelijk paar een haar kan krenken of zelfs maar in de buurt kan komen.

Er wordt alles aan gedaan om duidelijk te maken dat het geen zin heeft zich te verzetten tegen de machtswisseling, danwel tegen de persoon van de troonopvolger en diens buitenlandse echtgenote.

Wie zich verzet tegen de 'Oranjes,' of het nu de originele zijn, zoals Willem van Oranje en zijn nageslacht (uitgestorven in 1702), of tegen de wat minder kleurechte variant die sinds 1813 in Nederland de dienst uitmaakt, is eigenlijk niet goed bij zijn hoofd. Dat is althans de subliminale boodschap van bijna al het nieuws dat dagelijks in steeds heviger vorm en met steeds grotere frequentie over de hoofden van de Nederlandse bevolking wordt uitgestort. Iemand die geen orangist is, moet wel gek zijn of levensmoe.

Zo iemand verdient het te worden gelyncht door een woedende menigte. Dat althans was het lot van de gebroeders De Witt, die in 1672 door het Haagse grauw werden gefileerd, op instigatie van de laatste 'echte' Oranje, stadhouder Willem III.

Dát is de boodschap van de nieuwe website van het vernieuwde Rijksmuseum. Daar prijken de lijken van de geslachte gebroeders Johan en Cornelis De Witt tussen de portretten van Piet Heyn, Hugo de Groot, Frederik Hendrik, Michiel de Ruyter, Willem III, Willem V, Herman Willem Daendels en Koning Willem I. Denkt u vooral niet dat het Rijksmuseum geen ander portret had van Johan de Witt. Dat hebben ze namelijk wèl. Ook van Cornelis de Witt.Een duidelijker signaal kan niet worden gegeven aan republikeinen en aan al die anderen die geen enthousiasme kunnen opbrengen voor de zoon en de schoondochter van Mevrouw von Amsberg.

Je zou toch zeggen dat een waarlijk 'populaire' monarchie zich niet hoeft te beschermen met dit soort macabere dreigementen. Zou die populariteit dan toch niet zo groot zijn?

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander