Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Dank voor bewezen diensten!
Jacqueline Freeman - 7 april 2012

iets

 

Ik neem aan dat u - net als ik - de continue propaganda publiciteit voor de "activiteiten" van de leden van het Koninklijk Huis als kiespijn kunt missen. Tenminste, ik heb er geen behoefte aan ongevraagd van het wel en wee van de "bovendanen" op de hoogte gesteld te worden.

Ook het aanstaande koninginnedag"feestje" kan mij gestolen worden. Ik hou van een feestje, en ik kan de saamhorigheid van feestend Nederland best waarderen. Maar om nou "en masse" het bestaan van de door zichzelf boven ons gestelden te vieren, dat gaat mij echt te ver. Vroeger vond ik oranje een bijzonder mooie, warme kleur. Dat was toen ik nog geen republikein was, simpelweg omdat ik daar niet mee opgegroeid ben en destijds te jong was om daar zelf een mening over te hebben. Maar sinds onze "bovendanen" de kleur oranje hebben gemonopoliseerd en daarmee zelfs boven onze nationale driekleur (wat dat dan ook mag symboliseren) hebben gesteld, draag ik die kleur nog maar zelden.

Nou is dit voor zover ik weet geen platform voor kledingadvies of fashionista's, dus wil ik het even hebben over wat zo'n koninginnedag"feestje" nou eigenlijk zou moeten bewerkstelligen. In mijn optiek is het de bedoeling dat NL zich in het oranje hult en feestviert. En zoals het elke rechtgeaarde NL-er betaamt komt daar doorgaans zeker enige alcoholische versnapering aan te pas. Vrolijkheid, gezelligheid, feest en een lekker zonnetje (het is tenslotte dan bijna mei), daar is elke Nederlander wel voor te porren, toch?

Maar sinds enige jaren is er een kentering merkbaar in het feestje. Amsterdam wil de openbare orde reglementen strenger gaan handhaven, om maar wat te noemen, en de gemeenten die met "hooggeplaatst" bezoek vereerd worden op die heuglijke dag, zien zich gedwongen genoodzaakt om eveneens zeer strenge maatregelen te nemen.

In Rhenen en in Veenendaal, waar het gezelschap de komende 30 april hun opwachting zal maken, voelde de gemeenteraad de sterke aandrang de nuttiging van alcoholica tot een minimum te beperken. Dat minimum zal ongetwijfeld alleen genuttigd worden door 'het gezelschap' alsmede de notabelen van de gemeenten. Jan met de pet kan er naar fluiten. Op de dag zelf zal er nérgens alcohol geschonken, verkocht of uitgedeeld worden. De slijterijen mogen het niet verkopen, de café's mogen het niet schenken, en niemand mag zijn of haar vrolijkheid buitenshuis laten blijken door willekeurig passerend publiek van oranjebitter te voorzien. En alsof dat nog niet er genoeg is worden in Rhenen en Veenendaal op komende koninginnedag liefst meer dan 1250 agenten ingezet! Het valt me nog mee dat het leger niet door Bea is ingeschakeld om zich te beschermen tegen die gevaarlijke en slechte burgers!

Dat zal de populariteit van deze toch al niet zo populaire familie nog meer doen afnemen. De kop boven dit artikel is dan ook sarcastisch serieus gemeend. Door deze actie zal de toch al zo schrale populariteit (die ze met man en macht proberen op te houden) drastisch omlaag gaan. Dus zeg ik als republikein enthousiast zwaaiend: "Dag, en dank voor 'bewezen diensten'!"

leve de republiek

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander