Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Column. Lemmet of kling, of 'het mes snijdt aan meerdere kanten'.
Joop Zijlstra - 1 april 2012

iets

Natuurlijk overwoog mevrouw B. van Amsberg om naar Lommel te gaan in plaats van naar Luxemburg
Zij heeft ze heel goed op een rijtje. Ze bespraken het als volgt: 'Als jullie naar Lommel gaan, dan hoef ik mijn reisje naar de tantes in het Groothertogdom niet af te zeggen. Dan vangen we twee vliegen in één klap.' W.A. en Maxima knikken. Zie het toch eenvoudig, mensen, het gaat net als bij ons en bij u thuis, behalve dan het staatshoofd-worden en het dure (advies)werk van RVD en KdK (d.i. Rijksvoorlichtingsdienst en Kabinet des Konings met dertig man personeel). Wie precies voor welke publiciteit voor het Huis zorgt, is bij de Oranjes niet zo belangrijk, als emotie maar stevig blijft als fundament voor de bonussen. (Ik spreek liever van bonussen, want voor salarissen moet m.i. gewerkt worden.)

'Men' bezoekt wat af
W.A. in Wageningen, lezing over water; mevrouw Van Amsberg sr juicht in Heerenveen. W.A. in Rolduc (combinatie met bezoek aan de 'adel' aldaar), Maxima in Ureterp (W.A. privé naar vrienden in Oosterwolde), moeder met de schaapherder op de Lemelerberg en met de hogepriester in 'De 'Nieuwe Liefde' te Amsterdam, enz. enz. Men reist wat af in de Nederlandse wereld. 'Naar Oman' komt eigenlijk maar zelden voor.
Nationale en plaatselijke kranten tetteren over bezoeken. 'Oeffelt, nationale boomplantdag', lees ik in De Gelderlander: Het joch Mohamed Saïd (11 jr) heeft schik. Die heeft net een boom geplant. Hij vindt dat belangrijk. ' Alle poespas die de Stichting Boomfeestdag van stal heeft gehaald om het jaarlijkse bomenfeest op te leuken is voor hem niet nodig. RTL-weervrouw Helga van Leur is er, net als prinses Maxima, Gerard Joling, rappers en acteurs uit kinderseries. Het kan Mohamed nauwelijks boeien: hij vindt planten het leukst.'

'Vondst' van directeur Peter Derksen om Maxima erbij te halen
Hij hoort zo ook bij die de Oranjes in het zadel houden. Zijn mes snijdt aan twee kanten. Zijn boom haalt het publiek en bezorgt Oranje de nodige steun. Daar is het om te doen. Op een foto van die dag: Maxima, aantrekkelijke vrouw, prima gekapt en gekleed, hoge hakken (12 centimeter of meer, naar schatting, maken haar groter dan ze is). Zij hanteert een schep.
Mooie meid. Enkele reacties op een 'helder' stukje van mij van vorige keer zien dat anders. Iemand noemt haar een paard, een ander nog veel erger, helaas. Dat moet me even van het hart. Dat is schelden. Dat doet niet zeer, zeiden we vroeger als kind, maar erg is dat schelden niet serieus wordt genomen. Schelden brengt het doel verder weg dan ooit. Het gaat er toch om straks het staatshoofd te kunnen kiezen?

In Oeffelt is Maxima dus prima gekleed
Jammer alleen dat een zonnebril haar ogen verbergt. Het kon zo een stand-in zijn. (Misschien een idee voor nog groter oranje bereik?) Maxima is niet gekleed voor de modder. Dat hoeft ook niet. Zij zit in werk waar Abraham wel weet waar hij de mosterd haalt. Ze moet er ook heel wat voor slikken. Stel je voor, je bent amper in Nederland en je rijdt het paleis uit en tegen een slager uit Wassenaar aan. Jammer, kan gebeuren, maar nog voor je je hand voor de mond kunt slaan en de ander kunt zeggen dat het je spijt, komen er mannen uit een zijdeur en schroeven de kentekenplaten van je auto.
Je màg niet zeggen dat het je spijt. Altijd maar die schone schijn, het gaat maar door, straks weer koninginnedag in Rhenen en Veenendaal, de toeëigening van 4 mei in Amsterdam en van 5 mei in Wageningen, waar ze Bernhard von Lippe toch zo missen. Dat om de natie samen te binden? Dat te zien en te weten dat je je dat moet laten welgevallen. Niets echt mogen doen. Dag in, dag uit, theater. Dat zou ik niet kunnen.

Ik heb dus te doen met Maxima
Ik heb er alleen bezwaar tegen dat haar oudste kind koningin moet worden, mettertijd. Ik heb bezwaar tegen de heersende eenzijdige protocollen. Maxima kwam er mee in aanraking vanaf die nummerborden. Ze kende dat trouwens ook wel uit haar jeugd: mondhouden, stilzwijgen, anders word je geschoren, zei haar vader. Ik heb nog altijd hoop dat ze ermee ophoudt, dat W.A. ermee ophoudt. Dat mevrouw Van Amsberg het voor gezien houdt, alle praat ten spijt dat zij het land bijeenhoudt. Geef mij maar een man als Gauck als staatshoofd. Die stond echt in de modder.

De moraal
Niet schelden. Maar scherp kijken naar 'rondom Oranje'. Daar bevinden zich de tegenspelers, de mensen die beter worden van de poppenkast. Die wel weten dat het verlakkerij is maar de andere kant op kijken. De Kamer die best weet, maar niets doet, gevangen in het systeem. Wie zijn mond open doet vliegt eruit Hoort er niet meer bij? Zaken om over na te denken. )*

Joop Zijlstra
Kastanjelaan 9, 6955 AM Ellecom
0313 — 419 213 (kan worden afgeluisterd).
zijlstravangool@gmail.com
(Op aanvraag verzend ik graag een kort verhaal over onrecht.)

)* In het weekend schrik ik toch weer van regeren in ons land.
Bericht in de NRC (24/3): 'commando's in 2005 in Uruzgan op verkenning. Hun woorden vonden nooit de weg naar de Tweede Kamer. Die moest het doen met afgezwakte frases vanuit de regering.'

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander