Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Republikein zijn, republikein blijven
Wendela de Witt - Bicker, 30 maart 2012

iets

Bron: In de gelogeerde aap

Waarom wordt iemand eigenlijk republikein in Nederland?
Worden we hier dagelijks wakker met de ondraaglijke gedachte onderdaan te zijn van een koning, of, erger nog, moeten we op ieder moment vrezen van ons bed te worden gelicht door de soldaten van de koning? Neen, gelukkig niet, maar of dat ook zo gelukkig is, waag ik te betwijfelen. De onduidelijke bestuurlijke macht van de koning kan zich in Nederland geheel onverwacht doen gelden, zelfs tot ver buiten de politieke arena. Macht om onwelgevallige geschiedenis te verdraaien, macht om weerspannige feiten onder het vloerkleed te vegen, zélfs macht om zich privileges toe te eigenen die minachting tonen aan onze parlementaire democratie.

Toch zullen er maar weinigen zijn die in Nederland republikein worden omdat de juridische vierkante millimeter van artikel 42 van de grondwet hen te zwaar op de maag ligt. Welbeschouwd heeft niemand last van deze constitutionele irrationaliteit, bovendien zijn thema's als gezondheidzorg, onderwijs, integratie en werkgelegenheid veel sexier, dus waarom zou je eigenlijk republikein worden? Wel, ik zal het u verklappen: uit ergernis.

Zichtbare redenen om republikein te worden zijn er dan misschien niet, maar aanleidingen des te mee.
Eén van die aanleidingen, die drie jaar geleden de republikeinse beweging in Nederland weer zo'n plotselinge impuls gaf, was toen bekend werd dat ons staatshoofd vanuit haar werkpaleis haar zuster hielp met het bewandelen van fiscale sluiproutes. Een grote meerderheid van het parlement bleek hier niet van gediend, maar desondanks gingen de praktijken gewoon door, en onderstaand kunt u getuige zijn van zo'n geërgerd parlementslid:


Diederik Samsom 'Flipt', Pauw & Witteman, september 2009

Herkent u deze man?
Juist ja, het is Diederik Samsom, een van de vijf kandidaat-lijsttrekkers van de PvdA die de geplaagde partij uit de modder moet proberen te trekken. Bij het beluisteren van dit onomwonden pleidooi voor de republiek is het echter van groot belang dat u zich realiseert dat de heer Samsom zich bij hem thuis bevindt, zo te zien in de keuken. Nu vraagt u zich misschien af: wat heeft dát er nu mee te maken, je bent toch gewoon een republikein of niet, onafhankelijk van de plaats waar men zich bevindt?

Was het maar zo. Toen in 2001 één van de oprichters van het Nieuw Republikeins Genootschap Ewout Irrgang kandidaat-Kamerlid werd voor de SP, verkneukelde republikeins Nederland zich reeds, want eindelijk zouden we een onversneden republikeins geluid in de Tweede Kamer kunnen horen. Niets bleek minder waar: Irrgang werd woordvoerder financiën, terwijl die andere vrijetijdsrepublikein Ronald van Raak het woordvoerderschap inzake het koninklijk huis op zich nam en sindsdien braaf en met knikkende knietjes instemt met een ceremoniële monarchie.

Want wat denkt u, zal Samsom als partijleider bij een ergernis als bovenstaand voor de interruptiemicrofoon in de Tweede Kamer nog steeds pleiten voor de republiek, zoals hij thuis in de keuken wél durft? Of, zal premier Samsom het wekelijkse bezoekje aan het paleis laten annuleren door zijn secretaresse, gewoonweg omdat hij daar niets te zoeken heeft? Zal deze sociaal-democraat als minister-president een vorst of vorstin die 'lak heeft aan de regels met minachting voor de parlementaire democratie' keihard laten vallen?

U mag één keer raden. Of nee, nul keer.


Met Dank aan Wendela de Witt - Bicker

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander