Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Column. Bilocatio non potest
Joop Zijlstra - 25 maart 2012

iets

Staatsbezoek van Mevr. Van Amsberg bij familiebezoek in Luxemburg
Lief hoor, aardig, maar niet bijster interessant. 'De geschiedenis van haar familie is nauw verbonden met de mensen daar', staat in de krant. 'Haar overgrootvader was Groothertog van Luxemburg.' Het land daarom Beneluxpartner te noemen is curieus. Koning Willem III maakte er tot aan zijn dood inderdaad geschiedenis als Groothertog.
Maar is in dat land ook de historie bekend van zijn geestelijk onvolwaardige zonen, dat zij niet in aanmerking kwamen voor de troon en dat hijzelf een ziekte onder de leden had?
Had de oudste trouwens niet de eerste rechten? Hoe is dat toen gegaan? Is er iets geregeld? Is hij daarvoor gecompenseerd? Wanneer vervallen zulke rechten? Wat zijn de beletselen voor troonsbestijging en waar zijn die omschreven? In de Grondwet? Hoe gaat dat dan? Vragen genoeg. Hoe word je dat eigenlijk, groothertog? Hoe word je eigenlijk koning? Is dat meer dan een groothertog of juist niet. En graaf? Is baron weer lager? Is dat soms de Jan Boezeroen in de adel? Enfin, familiegeschiedenis. Staatsbezoek, Gezellig naar ooms en tantes daar in het Zuiden.

Staatsbezoek, wat is dat eigenlijk?
Redelijke vraag. We lezen erover in de krant. Minister-president Juncker is er, bij de aankomst van Van Amsberg. Saluutschoten zijn afgevuurd. )* 'We' leggen een krans voor dit of dat. We bezoeken fabrieken, we gaan naar een wetenschappelijk instituut. Er is een etentje met opzitten en pootjes geven en schaaltjes water om de vingers na een vleesje schoon te maken.
Mevrouw van Amsberg wordt bijgepraat. Volgens mij is dit bezoek een 'veredeld' schoolreisje. ('Veredeld', bijgevoegd met het oog op de kosten.)
Het staatsbezoek viel samen met de plechtigheid in Lommel ter herdenking van de slachtoffers van het busongeluk. Jammer, Bilocatio non potest, populair gezegd, je kunt niet op twee plaatsen tegelijk zijn. Familie en Luxemburg voor Lommel afzeggen is waarschijnlijk te veel leedwezen betuigen. Er waren vervangers zal men tegenwerpen. Daarover later.

Staatsbezoek
Kan iemand dat nog eens uitleggen. Zeggen waarvoor zo'n bezoek nodig is? Is dat alleen omdat het voor het laatste plaats vond in 1980? Is het om de banden aan te halen? 'Welke banden dan', is volgende vraag. In geval van Luxemburg was er in ieder geval geen sprake van begeleidende handelsdelegaties. De gebruikelijke coryfeeën waren er niet. Wat was dan hier het voordeel voor de staat? Men haalt dat voordeel wel aan bij eerdere staatsbezoeken met een schuin oog op professor Van Dalen in Tilburg (collega van ex-professor D. Stapel): 'zo'n staatsbezoek levert miljarden op'.

Staatsbezoek: miljarden
Stapel heeft dat niet onderzocht, maar hoogleraar Van Dalen ook niet. Wedden? Valt die nu ook door de mand? Oordeel zelf. Drs J. Johannisse te Amstelveen heeft betreffende statistische gegevens van het CBS wetenschappelijk nageplozen: als een staatsbezoek invloed heeft op de handelsbetrekkingen met het betreffende land dan moet dat in de meerjarencijfers, in de statistieken te zien zijn. In tegenstelling met wat Van Dalen beweert wordt merkbare invloed in het geheel niet aangetoond. Van Dalen is dan ook een aanhanger van het koningshuis. Hij mag, pardon, hij moet wel spreken vanuit die hoedanigheid.

Staatsbezoek is franje
Franje is garnering, bijkomstigheid, beuzelpraat. (Alles volgens de dikke Van Dale; à propos, weet u wat een franjeaap is?) Het staatsbezoek of franje levert 'roem' op voor de oude glorie van voorbije jaren, het koningshuis. Maar de oude koek haalt nog alle kranten. De gezamenlijke berichten vormen een bijbel. Samen met de nog vele gelovigen en met de lichtgelovigen houden zij de familie Van Amsberg te paard en in het zadel.

Joop Zijlstra, Kastanjelaan 9, 6955 AM Ellecom
0313 - 419 213 (Pas op, we kunnen worden afgeluisterd.)
zijlstravangool@gmail.com

)* Ook saluutschoten dragen bij aan CO2-uitstoot.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander