Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  

'stop met dat geknipmes voor het koningspaar'
Laura Belgica, 12 februari 2012

iets


Het woord 'knipmesjournalistiek' is bij ons weten het eerst gebruikt door Dr. Annet Mooij op pag. 168 van haar recentelijk verschenen boek 'Dag in dag uit'.
Een journalistieke geschiedenis van de Volkskrant vanaf 1980'. Amsterdam 2011, waarmee zij de 'hogere uitlegkunde van elke uitlating van Beatrix' door de royalty-journalist Hoedeman van de Volkskrant - indertijd ook voorzitter van VJKH, de Vereniging van Journalisten bij het Koninlijk Huis - karakteriseert. Het puur wetenchappelijke, maar immer onpartijdige boek dient op elke school voor journalistiek verplichte literatuur te zijn en hoort in de boekenkast thuis van elke zich respecterend wetenschapper en journalist. Het is overigens niet de enige plaats in het boek waarin zij die 'knipmesjournalistiek' van de Volkskrantredactie - Hoedeman én hoofdredacteur Broertjes - onbarmhartig aan de kaak stelt (pag. 248), terwijl zij in hoofdstuk 6 (pags .271-326) grondig het financiële debâcle bij de Volkskrant analyseert dat het gevolg was van het gevoerde wanbeleid. Dr.Mooij is een eerlijke onderzoeker.

Overgaand tot de orde van de dag, spreekt onze redactie in de eerste plaats haar grote vreugde uit over het artikel in het NRC (8.2) met de hier boven geciteerde titel van redacteur Frank Vermeulen. Wij doen ons uiterste best het in zijn geheel af te mogen drukken op onze site, maar behoeven hiertoe nog de goedkeuring van de krant. U kunt het dus te goed houden.

Het is de eeste maal in onze geschiedenis dat wij bewust of onbewust zo onverholen steun van een vooraanstaande krant krijgen. Ook wij waren de 'gelikte pr-shows ' met de familie Amsberg meer dan zat, zoals al in ons artikel van 17 december 2011 meer dan duidelijk was. Wellicht heeft onze reactie - mét die van anderen -op het eerste bericht van de prijsuitreiking naast het bestuur van de stichting ook Zorreguieta zelf aan het twijfelen gebracht. Volgens Vermeulen zouden hof en RVD de prijs hebben 'gekaapt' .Lees daarover die krant of - nog beter - abonneer U erop. Waar het vooral om gaat, is dat de motivering van de prijs een 'geheel eigen (oranje) draai heeft gekregen'. Ook werd door de RVD de zinsnede opgenomen dat het' koningshuis ondersteund wordt door een omvangrijk apparaat dat er alles aan doet om om de positie van de troon te bewaken en te bestendigen', o.a. door de familie 'zo goed mogelijk over het voetlicht te krijgen'.
Vermeulen vindt het echter nog erger dat Nederlanders - burgers en media - in de nabijheid van de koninklijke familie last krijgen van koningskramp'; wat ook 'niet goed is voor het karakter van het koninklijke personage in kwestie. Wat echter nog erger is, is dat - we zeggen het maar met eigen woorden - door dit onfrisse gedoe de grondwet van 1848 tot op de grond toe wordt afgebroken. Vermeulen eist dan ook een functioneringsgesprek met de nieuwe man en vrouw over de koninklijke begroting, Machangulo, de intransparantie en het 'geheim van de troon'. Alles wat geheim is, moet boven tafel komen. Het 'anachronisme' moet totaal verdwijnen. Pro Republica wil aan zo'n gesprek graag deelnemen. Jammer dat Marja Wagenaar, eens geroemd om haar dissertatie, voorrzitter is van zo'n knullge stchting. Kan ze daarmee niet ophouden?

Laura Belgica namens de SAVP, de Sodalitas Amicarum Veritatis Politicae

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander