Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  

Arm Nederland! Oranje zo dichtbij en God zo ver weg!
Mr. J.M.F.A. Dumoulin, 2 februari 2012

iets


Nederland heeft wat te stellen gehad met de Oranjes
En met de lieden die het land sinds 1813 in bezit hebben 'in naam van Oranje'. Want echte Oranjes zijn het natuurlijk niet, die Willem I, Willem II, Willem III, Wilhelmina, Juliana en Beatrix. En straks Willem-Alexander (Willem IV?). Zijn echtgenote, Máxima Zorreguieta is natuurlijk alleen maar aangetrouwd met een neporanje.
Wanneer Beatrix 'afstand doet van de troon' is zij het natuurlijk die gaat regeren. Sinds 1890 wordt Nederland geregeerd door vrouwen, te beginnen met 'regentes' Emma, het onwetende wicht dat uit Duitsland als een soort fokmerrie naar Nederland werd gehaald.

Wat staat ons straks te wachten na de wisseling van de wacht?
Niet veel goeds, vrees ik. De oranjes en de neporanjes dulden geen enkele vorm van kritiek of tegenspraak. Wie zich daaraan bezondigt, wacht een ellendig lot. Johan van Oldenbarnevelt, een door en door integer man, werd in 1619 na een schijnproces ter dood veroordeeld en geëxecuteerd. De wereldberoemde rechtsgeleerde Hugo de Groot werd gevangengezet en moest in 1621 naar het buitenland vluchten. Dit alles op gezag van Oranje-schuinsmarcheerder Maurits. In 1672 werd de grote Hollandse staatsman Johan de Witt samen met zijn broer op gezag van stadhouder Willem III door Haags schorriemorrie gefileerd. In 1753 werd de invalide generaal Schlippenbach op gezag van Anna, de vrouw van stadhouder Willem IV, vermoord. Er waren natuurlijk nog veel meer slachtoffers: geëxecuteerd, 'gezelfmoord', in een kerker geworpen, geruïneerd of het land uit gewerkt om als balling verder te leven.

Daarna was het de beurt aan de neporanjes
Zij haalden een middeleeuws delict van stal: majesteitsschennis, omdat Willem Frederik Prins van Oranje-Nassau zichzelf in 1815 tot koning der Nederlanden had uitgeroepen onder de naam Willem I. Hoeveel ongelukkigen in de loop der jaren op grond van dit volstrekt idiote concept in de boeien zijn geslagen en in vochtige kerkers zijn geworpen is mij niet bekend. Duizenden ongetwijfeld. Een aardig onderwerp voor een doctoraalscriptie (al zal het wel een taboe onderwerp zijn). De bekendste veroordeling is die van Ferdinand Domela Nieuwenhuis die in 1887 tot een jaar cel werd veroordeeld wegens majesteitsschennis. In 1896 maakte het koninginnetje Wilhelmina (toen een wicht van 16) een tochtje in haar koets en terwijl zij langsreed blies iemand op een fluit. De arme drommel kreeg drie maanden cel wegens majesteitsschennis.

In 2010 gooide Erwin Lensink een waxinelichtjeshouder naar de koets waarin
mevrouw Amsberg en haar zoon en schoondochter zaten

Vandaag zit Erwin precies al 500 dagen in de cel, waar hij stelselmatig wordt platgespoten. Ik vrees dat de behandeling van de arme Erwin Lensink een teken aan de wand is. De repressie in naam van de neporanjes wordt steeds erger, naarmate hun greep op het land verschrompelt.

Straks wordt Willem-Alexander op de troon gehesen
Zijn bijnamen liegen er niet om: Prins Pils, Waterprins, Captain Iglo. Ik vrees dat hij thuis niet veel te vertellen heeft, want Máxima is er heer en meester en bestiert haar huishouden met ijzeren hand. Het is niet moeilijk te raden wie straks in Nederland de lakens gaat uitdelen. Ik heb zo'n vermoeden dat het niet Willem-Alexander zal zijn. Zijn echtgenote heeft goed kunnen zien hoe haar schoonmoeder regeert. Tegenspraak wordt niet getolereerd en wie het in haar ogen te bont maakt, wordt platgewalst. Vraag maar aan Edwin de Roy van Zuydewijn. Vraag maar aan Erwin Lensink. Vraag maar aan de 'hofhouding' die sidderend van angst en onderbetaald zijn werk moet doen. Mevrouw Amsberg-Zorreguieta kan natuurlijk ook te rade gaan bij haar vader over hoe je met lastposten moet omgaan. Tijdens de jaren dat haar vader minister was onder Videla, zijn duizenden en duizenden Argentijnen verdwenen.

Nu ik erover denk is Oranje eigenlijk wel een toepasselijke naam voor de familie Amsberg. Het is de kleur voor wat Nederland te wachten staat. Oranje ontstaat immers door de menging van rood en geel.

Rood is de kleur van bloed.
Geel de kleur van etter.
Etter en Bloed

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander