Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Citaatpraat 7
door Webredactie

iets.jpgHieronder volgt een citaat dat op een of andere manier met de republiek te maken heeft te plaatsen. Het is bedoeld als gespreksonderwerp en u bent vrij om (binnen de grenzen van onze spelregels) op dit citaat te reageren. Het kan een onderwerp betreffen dat destijds actueel was en inmiddels weer actueel is geworden, maar het kan ook een onderwerp betreffen dat door de realiteit van vandaag is ingehaald.

Heeft u ook interessante citaten gelezen? Stuur ze - met bronvermelding en datum van publicatie - naar citaatpraat@prorepublica.nl (indien u prijs stelt op vermelding van uw naam bij de publicatie, geeft u dat dan ook in de mail aan; standaard zullen wij geen namen publiceren).

Vandaag willen we weer eens focussen op de zaak van Erwin Lensink, de man die nu al meer dan 429 dagen vast zit voor het werpen van een waxinelichtjeshouder naar een gepantserde gouden koets. Laten we nu eens scherpstellen (excusez le môt) op de wijze waarop doorgaans mensen wordt verboden voor hun mening uit te komen. Dat mensen worden opgepakt is niet alleen van deze tijd, maar dat mensen zo lang worden vastgehouden zonder dat er een eerlijk proces is gevoerd, is duidelijk wel iets van de laatste tijd. Wij kunnen alleen maar concluderen dat het de oranje elite te heet onder de voeten wordt. Dat zij het gepeupel hun populariteit door de strot willen duwen teneinde een abdicatie acceptabel te maken. En dat zij in alle haast negatieve publiciteit proberen te weren, door middel van het oppakken en/of geestelijk gestoord laten verklaren van andersdenkenden.

Het volgende (lange) citaat van René Zwaap is tevens te vinden in het Republikeins Citatenboek
(klik hier om het boek ook te bestellen voor slechts 5,- euro).

Citaat René Zwaap, De Groene, op 1 juni 2002:quote open

Wat is er bijvoorbeeld mis met de tekst: 'Máxima: Veel geluk in de republiek Holland'? Het bordje werd door twee agenten in burger in beslag genomen. Een man die 'Leve de republiek' riep bij het passeren van de Gouden Koets werd gearresteerd. Een Amsterdamse kunstschilder die een bus had beschilderd met gezichten van 'verdwenen' Argentijnen kreeg te horen dat ook dit niet door de beugel kon. 'We arresteren liever tien mensen teveel dan één te weinig', verklaarde de dienstdoende agent. Een vrouw die een bord met de tekst 'Liever een dwaze moeder dan een domme prins' bij zoch droeg, werd gearresteerd en zes uur vastgehouden.

Saillant in deze is de klacht van een in Nederland woonachtige Uruguayaan Daniel Rey Piuma. Deze mensenrechtenactivist bezat foto's van slachtoffers van het Videla-regime, genomen nadat zij dood waren aangespoeld op de stranden van buurland Uruguay. Hij kreeg deze foto's indertijd in bezit door te infiltreren in de geheime dienst van Uruguay. Rey Piuma plaatste enkele van die foto's op een flyer en een affiche, met daarop een tekst waarbij Jorge Zorreguieta als lid van de Videla-junta persoonlijk verantwoordelijk werd gehouden voor de dertigduizend desaperecidos. Een dag voor het huwelijk werd hij met dit materiaal op de Dam gearresteerd. Bij een huiszoeking confisqueerde justitie het hele fotoarchief. 'Dat is iets wat zelfs de geheime dienst van Uruguay en die van Argentinië niet is gelukt,' aldus Rey Piuma, die ook aangeeft dat er tijdens de huiszoeking met zijn drie computers is geknoeid.

In alle bovenstaande gevallen ging het OM niet over tot vervolging. Advocaat Pestman heeft de indruk dat het juist de bedoeling is de behandeling voor de rechtbank te voorkomen, omdat anders zou blijken hoever de politie hier buiten het boekje is gegaan.quote sluiten

Leve de republiek!

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander