Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  

Clarence House moet over de brug komen met betrekking tot Charles' vetorecht
Webredactie,17 november 2011

iets

(Op Republic gepubliceerd, 31 oktober 2011)

Republic heeft vandaag geëist dat Clarence House (Wikilink: http://nl.wikipedia.org/wiki/Clarence_House) en de Britse overheid details publiceert over alle wetgeving die is veranderd door Charles' lobbyen, nadat "The Guardian" onthulde dat ministers verplicht zijn toestemming moesten vragen om tenminste 12 wetsvoorstellen aan te nemen.

De campagne groep zei dat Charles' beslissing om gebruik te maken van een maas in de constitutionele wet om hem een vetorecht over wetten te geven zijn "bijzonder grote verachting voor het Britse volk" demonstreert en zijn "sterke verlangen naar een feodaal autocratisch tijdperk".

Woordvoerder van Republic Graham Smith zei:
We weten al jaren dat Charles actief lobbyt bij de ministeries, maar dit is het bewijs dat hij ook de constitutionele macht heeft om hun plannen te blokkeren of te veranderen. In bepaalde gevallen zou dat kunnen leiden tot substantiële persoonlijke bevoordeling en bijzonder veel macht over overheidswetgeving.

Dat zo'n maas in de wet bestaat bewijst dat onze constitutie fundamenteel anti-democratisch is, maar Charles' beslissing om hem ook toe te passen illustreert zijn bijzonder grote verachting voor het Britse volk. Charles is prima in staat om het juiste te doen door deze wet juist niet voor zijn persoonlijke doeleinden toe te passen, maar dat weigert hij.

Het is duidelijk dat hij sterk verlangt naar een feodaal autocratisch tijdperk, gelovend in een door God gegeven recht om onze overheid te beïnvloeden, en het lijkt erop dat ministers gewoon niet de moed hebben om er tegen in te gaan.

We naderen het diamanten jubileum volgend jaar, waarbij het spookbeeld van "Koning Charles" steeds dichterbij komt. Zijn politieke bemoeizucht is zelfs toegenomen de afgelopen jaren, en niemand gelooft dat hij daarmee gaat stoppen als de koningin overlijdt. Wij moeten bepalen of dat hetgeen is wat wij voor de Britten in de 21-eeuw willen.


Redactie: Nou vraagt u zich waarschijnlijk af waarom wij dit stuk op deze site plaatsen. Het gaat hier toch over de nederlandse staatsinrichting? Daar heeft u dan gelijk in. Maar toen wij in Londen waren voor de AERM bijeenkomst, viel het ons op dat er zo ontzettend veel europese mederepublikeinen dachten dat wij toch zo'n "braaf" koningshuis hadden, waar "nooit" iets misging. Wij hebben ons toen ter plekke voorgenomen wat meer informatie te geven over de andere koningshuizen. En zoals u hier ziet is de machtsgeilheid ook in andere landen prominent aanwezig.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander