Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Zorreguieta en de staatsgreep
Jeanne van Veldhoven, 9 november 2011

iets


Ik moet bekennen dat ik weinig heb gelezen over de staatsgreep in Argentinië in 1976, waarbij de Perons hun macht overdroegen aan de militaire junta.
En qua geschiedenis ben ik helaas niet voldoende onderlegd. Niet veel meer dan er in de krant stond en zo af en toe een documentaire zijn mijn informatiebronnen geweest. Dus u mag me vooral corrigeren. De staatsgreep en de manier waarop het juntaregime zich ontdeed van tegenstanders of andersdenkenden vervult mij met afschuw, en tegelijkertijd boeit de geschiedenis mij.

Zo las ik over het feit dat Isabel Peron volledig onbekwaam was om het land te besturen, waardoor de economische status met ontzagwekkende snelheid omlaag kelderde. Ik hoorde ook dat de arbeidersbeweging in Argentinië zeer sterk was en dat deze moest worden gebroken. En dat een bijzonder groot percentage van de arbeidersklasse tot de vermisten behoorde. Ik vernam dat Jorge Zorreguieta zijn functie als staatssecretaris van landbouw voornamelijk te danken heeft aan Martinéz de Hoz, zowel de president-directeur van de Sociedad Rural (de machtigste organisatie van grondbezitters) als minister van economische zaken, en tevens lid van de happy few in Argentinië. Deze Martinéz de Hoz had Zorreguieta al eerder persoonlijk aangesteld als medewerker van diezelfde Sociedad Rural. Ook al werden er in de loop der tijd andere president-directeuren aangesteld, de Sociedad Rural werd vanaf het moment van oprichting achter de schermen feitelijk bestuurd door de familie Martinéz de Hoz. Zoals iedereen weet kun je zo'n hoge positie als die van Zorreguieta alleen bereiken als je blijk van je loyaliteit hebt gegeven. Als je bewezen hebt dat je kan en wil werken conform de cultuur en intentie van het bedrijf. Kortom, als je zo’n positie bekleedt, dan heb je geen scrupules ten aanzien van de te volgen strategieën of zelfs van de visie op de toekomst. Als je deze scrupules wel zou hebben (dan zou je die positie vermoedelijk niet eens willen bekleden, maar mocht je deze functie toch ambiëren) dan zou je door de betrokken machtshebbers binnen of buiten het bedrijf nooit worden aangesteld.

Ook kwam ik te weten dat Zorreguieta door mensen wordt omschreven als: “Een doorgewinterde lobbyist. Een man die zich weet te verschuilen. Een duister type. Een rokkenjager. Een man met slechte vrienden.”
En ik kan niet anders dan opmerken dat deze beschrijving net zo goed had kunnen slaan op Bernhard van Lippe Biesterveld. Dat het voor mij overduidelijk is waarom Jorge Zorreguieta contacten onderhield met Bernhard.

Ik vraag mij dan ook af of de keuze van Beatrix (of eigenlijk van Bernhard) voor Máxima Zorreguieta als vrouw van het toekomstige staatshoofd wel zo achteloos genomen is. Bernhard leek mij een bijzonder hoogmoedige en sluwe man, zonder enig normgevoel. We weten al dat Beatrix een geslepen, berekenende vrouw is; zij is niet voor niets al sinds jaar en dag een prominente bezoeker van de Bilderbergbijeenkomsten. Wellicht is de strategie om een dochter van iemand die onderdeel heeft uitgemaakt van een misdadig regime te kiezen helemaal op een andere manier bedoeld. Is het misschien eigenlijk een flagrante demonstratie van hoogmoed en een verkapt dreigement aan het nederlandse volk: “Pas maar op. Deze man is het bewijs dat men ongestraft burgers kan laten verdwijnen zonder daarvoor ooit gestraft te worden.”

Laten we duidelijk maken dat wij in ieder geval niet onder de indruk zijn door het burgerinitiatief te ondertekenen.

Kijk ook naar deze uitzending van het VPRO programma Andere Tijden.

De volledige tekst van deze documentaire kunt u hier downloaden.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander