Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  

Tien hoeraatjes voor de monarchie
Karel Beckman, 30 september 2011

Bron: www.charlieville.nl

iets


Arendo Joustra, hoofdredacteur van Elsevier, schreef een aantal jaren geleden een artikel waarin hij de monarchie te vuur en te zwaard verdedigde. Ik schaar me uiteraard volledig achter Arendo!

"In Nederland de monarchie afschaffen," schrijft Arendo Joustra, hoofdredacteur van Elsevier, "getuigt, scherp gezegd, van dezelfde barbarij als het kapotschieten van de boeddhabeelden door de Taliban in Afghanistan." Dat is zeker scherp gezegd door de hoofdredacteur van 's Neerlands grootste opinieweekblad!

Maar, potjandorie, het MOET ook maar eens gezegd worden! Het wordt tijd dat die republikeinen eens een toontje lager zingen! En Arendo geeft ze van katoen! In zijn artikel Twee hoeraatjes in Elsevier van 7 april 2001geeft Arendo ons "tien rationele argumenten waarom Nederland nooit en te nimmer het sprookje van de monarchie moet opblazen." Wie na het lezen van Arendo's argumenten nog twijfelt over de monarchie, die kunnen we echt NIET meer serieus nemen in dit land. Die laat zich voor eens en voor altijd kennen als een Taliban van de polder. En wie zou dat willen? Daarom, ten behoeve van degenen die Arendo's argumenten hebben gemist, zet ik ze hier nog even op een rijtje, in een iets andere volgorde, maar voor zulke keiharde rationele argumenten is iedere volgorde goed, lijkt mij.

Rationeel Argument 1
"Zonder staatshoofd kunnen we niet." Zo is dat. Want, zegt Arendo: "Zelfs Paaseiland heeft een staatshoofd. Dat is namelijk de bewoner die in de lente het eerste ei van de kapmeeuw vindt. Er is altijd een persoon nodig die de natiestaat in binnen- en buitenland representeert." Zo is het maar net. Zonder staatshoofd kunnen we niet. Alleen - uh - nu ik eraan denk, domme vraag, misschien, maar - uh - wat heeft dat met de monarchie te maken? Dat we een staatshoofd nodig hebben, oké, maar waarom bijvoorbeeld niet ieder jaar een ander staatshoofd benoemd? Bijvoorbeeld degene die in de lente het eerste kievitsei vindt? Het is maar een vraag, Arendo. Geeft niks, we hebben nog ZAT rationele argumenten over.

Rationeel Argument 2
"Het voordeel dat een president afzetbaar is, geldt ook voor het Nederlandse staatshoofd." Tja, hier kunnen we niet omheen. Goed, het is weliswaar geen argument vóór de monarchie, maar het is wel een argument dat je niet tegen de monarchie kunt gebruiken. Dat heeft Arendo toch goed gezien.

Rationeel Argument 3
"Juist erfopvolging garandeert dat er straks een goede opvolger klaarstaat." Zo is dat. En waarom is dat zo?" Juist omdat de opvolger bij geboorte is bepaald," weet Arendo, "kan de voorbereiding voor de zware functie ook al bij de geboorte beginnen."

Zeker, zeker. Maar - uh - Arendo, ik wil niks zeggen, maar op grond van dit argument zou je in principe natuurlijk iedereen bij zijn geboorte kunnen aanwijzen om straks staatshoofd te worden. Waarom zou je je beperken tot de kroonprins(es) of naaste familieleden? Sterker nog: waarom niet iedere Nederlander zo rond zijn/haar zesde jaar getest op IQ en andere kwaliteiten, de beste kandidaten selecteren en die gaan voorbereiden op het koningsschap? Is dat eigenlijk niet een veel betere garantie voor een goede opvolger? Maar goed, we gaat niet zitten kniezen, op naar:

Rationeel Argument 4
"Vreugde en verdriet van een natie laten zich makkelijker projecteren op een representant van een dynastie dan op een burger die voor president speelt." Slim, hè, die Arendo. Een burger 'speelt' voor president, een koning 'is' blijkbaar een koning. Je kunt het ook andersom brengen Chirac is president, Beatrix speelt voor koningin maar dat doet Arendo natuurlijk niet. Dat terzijde. Ik kan Arendo met dit argument geen ongelijk geven. Eerlijk is eerlijk, onze nationale vreugde over het winnen van het EK in 1988 zou er stukken minder op zijn geweest als we geen monarchie hadden gehad. En die mensen in Enschede en Volendam zijn ongetwijfeld ontzettend blij dat ze de koningin hebben om hun verdriet op te projecteren. (Tussen twee haakjes: wat ik me wel afvraag, Arendo, hoe rationeel zijn 'nationale' sentimenten eigenlijk? Maar dat is even onder ons.)

Rationeel Argument 5 + 6
"De monarchie is van het volk, niet van het huis van Oranje," schrijft Arendo. "Het grappige is juist," voegt hij hier aan toe, "dat koningin Beatrix haar familie niet oplegt aan Nederland. Het is eerder omgekeerd: Nederland legt haar familie de monarchie op." Erg grappig, ja. Oftewel, in Arendo's bewoordingen: "De monarchie is niet ondemocratisch, want de grote meerderheid van de bevolking steunt de monarchie."

Kijk, dit vind ik nou echt een heel overtuigend argument. Hier valt echt helemaal niets op af te dingen. Ik zou er alleen één ding aan willen toevoegen. Persoonlijk kan ik me namelijk niet herinneren dat ik ooit mijn stem heb mogen uitbrengen voor of tegen de monarchie. Maar goed, ik ben van na de oorlog. Ik stel voor dat we met spoed verkiezingen gaan organiseren waarin we ons over de monarchie mogen uitspreken. Voor Arendo staat de uitkomst van een dergelijke stemming weliswaar vast, en hij zal ook wel gelijk krijgen, maar het lijkt me wel correct om dat nog even formeel te bevestigen. Dat kan toch geen rationeel bezwaar zijn, Arendo, of wel? En natuurlijk moet het volk zich ook kunnen uitspreken over wie men als koning(in) wil hebben. Arendo zegt het immers zelf: koningin Beatrix legt haar familie niet aan ons op, wij kiezen voor koningin Beatrix. Laten we dat dan ook echt een keer doen! Zodat we die achterlijke, beeldenstormende, irrationele republikeinen nooit meer hoeven aan te horen met hun achterlijke argumenten!

Rationeel Argument 7
"De meest transparante, tolerante en democratische landen van Europa zijn vrijwel allemaal monarchieën." Zo is het maar net. Denk bijvoorbeeld aan België, Monaco en Spanje. En aan Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Dan zie je al snel dat Arendo hier een dik punt scoort voor de monarchie.

Rationeel Argument 8
"De macht van koningin Beatrix wordt sterk overdreven en valt overigens onder de democratische controle van het parlement." Kijk, daar kunnen die vervelende republikeinen het mee doen. Koningin Beatrix heeft niets te vertellen in dit land! Ze is ceremoniemeester van de grote poppenkast die Nederland heet, meer niet. Goed, ze voert wekelijks een persoonlijk geheim gesprek met de minister-president en daarnaast nog twee keer per jaar persoonlijke gesprekken met alle staatssecretarissen en ministers afzonderlijk over alle mogelijke staatszaken en politieke kwesties - maar wat heeft dat ermee te maken? Ook een ceremoniemeester moet op de hoogte blijven van wat er speelt! En haar rol in de kabinetsformatie? Puur ceremonieel, meneer. Trouwens, u denkt toch niet echt dat koningin Beatrix koningin zou blijven als ze méér dan alleen een symbolische functie zou hebben? Dat zou ze toch nooit willen? Ze is toch niet gek, zeker?

Rationeel Argument 9
"Juist omdat het staatshoofd weinig macht heeft, leidt het kiezen van een staatshoofd tot een uitholling van het stemrecht... Verkiezingen zijn er niet voor ceremoniële functies als het Nederlandse staatshoofd." Als ik Arendo hier goed volg, beweert hij dat het staatshoofd van ons ZO onbelangrijk is, dat vrijwel niemand de moeite zou nemen om te gaan stemmen, ALS we voor een staatshoofd zouden kunnen stemmen. Dit is waarschijnlijk bedoeld als aanvulling op Rationeel Argument 5 + 6, waarin Arendo aangeeft dat de monarchie de steun heeft van de meerderheid van het volk. Hier legt hij uit aan datzelfde volk waarom ze niet de KANS krijgen om te stemmen op het staatshoofd: omdat dat helemaal niet nodig is. Omdat de koningin helemaal niet belangrijk is.

Rationeel argument 10
"Door een staatshoofd te kiezen, zal deze daar macht aan ontlenen." Voor dit argument vraag ik speciale aandacht, want hier begint Arendo's logica echt indrukwekkend te worden. Ik laat hem dit argument helemaal in zijn eigen woorden uitleggen:

"Een gekozen staatshoofd ontvangt een eigen mandaat van de kiezer en kan dat naar eigen goeddunken gebruiken, bijvoorbeeld als hij tegenover de eveneens gekozen volksvertegenwoordiging komt te staan. Vandaar dat presidenten in parlementaire rubrieken ook formeel meer te vertellen hebben dan koningen in parlementaire monarchieën. De macht die de president zich toe-eigent, gaat ten koste van de macht van de volksvertegenwoordiging. Dus in plaats van meer democratie, leidt een gekozen staatshoofd tot minder democratie."

Hier neem ik nou mijn petje voor af. Bedankt voor deze formidabele les in staatsleer, Arendo! Eindelijk weet ik nu, dankzij de hoofdredacteur van Elsevier, dat de monarchie de steun heeft van de meerderheid van het volk, maar niet moet worden gekozen, omdat dergelijke verkiezingen zouden leiden tot MINDER democratie. Twee, wat zeg ik - drie - wat zeg ik, tien - hoeraatjes voor Arendo Joustra!

Klik hier voor het artikel van Arendo Joustra op www.forum.fok.nl

MONARCHIE RIJP VOOR REVISIE Tribune 14 november 2003 op SP.nl

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander