Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  

De waarheid over de Koning. Of, kansen voor een "nieuwe Koning".
door Dirk Verbaan, 25 september 2011

Ingezonden artikel. Geplaatste artikelen hoeven niet perse het standpunt van de redactie te zijn.

"De Koning is onschendbaar, de ministers zijn verantwoordelijk."
Het is als de vader die het huishoudgeld naar de kroeg brengt en als de kinderen klagen moeder de schuld mag geven. Zo ongeveer zijn de verhoudingen van de Koning, de Ministers en de volksvertegenwoordiging. Er zijn ministers en leden van de Tweede Kamer die dat normaal vinden. Een weinig fraaie vertoning.

Er zijn ministers die vinden dat Beatrix het goed doet, maar ze mogen niets weten en nergens over praten. Wat doet ze dan zo goed? Een kenmerk van macht is het ontbreken van informatie. Gezag is open informatie en zonder geheimen.

"De Koning is voorzitter van de Raad van State en benoemt de leden."
De veronderstelling dat de voorzitter slechts symbolische betekenis heeft, zoals Mark Rutte en met hem vele anderen beweren, omdat de vicevoorzitter de vergaderingen leidt, is volstrekt onjuist. De vice voorzitter is belast met de dagelijkse leiding, dat staat overigens niet in de grondwet, en dat betekent dat hij belast is met het functioneren van de Raad, de organisatie draaiende houden. De Koning is voorzitter en heeft de leiding over beleidsvoorbereiding en beleidsbesluiten, overlegt en geeft opdrachten aan de dagelijkse leiding. Wie de grondwet verder leest zal ontdekken dat de adviesmacht direct of indirect berust bij de voorzitter, dus de Koning. Sluitstuk van de macht is de ondertekening van alle wetten en Koninklijke besluiten door de koningin.

De Raad van State is niet alleen adviseur, maar ook controleur. Alle zaken van belang voor het Koninkrijk worden aan de Raad van State voorgelegd. De Koning(in) moet alles weten. Er is geen controle van de Raad van State door de volksvertegenwoordigers.

De afdeling bestuursrecht in hoger beroep is ondergebracht bij de Raad van State en is daarmee dus niet onafhankelijk. De voorzitter van de Raad van State, de Koningin, benoemt de leden, kan zich ermee bemoeien. Deze afdeling zou als onafhankelijk bestuursrecht in hoger beroep bij de Hoge Raad ondergebracht kunnen worden. Een nieuwe Raad van State kan met afslanken en reorganiseren effectiever en met minder kosten adviseren en richting geven aan het bestuur van Nederland.

Gezien de positie van het Staatshoofd, de beloften van trouw aan de Koning en het gebrek aan informatie over het optreden van de Koning, alles is geheim, er mag niets over gezegd worden, is voldoende reden om de Koning tegen het licht te houden. Willen Nederlanders een Koning als hoofd van de Staat, het Staatshoofd, met ongecontroleerde macht als ondermijning van de democratie of een Koning van de Nederlanders. De eerste is de Koning in de regering, de tweede is de Koning als ceremoniële Koning met Prinsjesdag en Koninginnedag als melk en honing voor het volk.

De Koningin buiten de regering is niet meer beperkt in haar vrijheid van meningsuiting. Wilders wil dat verhinderen, maar schendt daarmee zijn eigen principes. Laat de Koningin maar zeggen wat ze wil, de journalisten weten daar wel raad mee. De Nederlander staat open voor haar mening.

Dirk Verbaan is leraar Staatsinrichting, Personeel en Organisatie.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander