Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  

BV Nederland
Paul van Dongen, 13 september 2011

Ingezonden artikel. Geplaatste artikelen hoeven niet perse het standpunt van de redactie te zijn.

gouden koets
Daar waar in ondernemersland al jaren het besef groeit dat opvolging binnen de familiekring voor de continuïteit van een onderneming lang niet altijd de beste optie is, blijft de BV Nederland vasthouden aan deze absurde traditie. In de huidige maatschappij wordt, vooral als het over leiderschap gaat, een steeds groter beroep gedaan op competenties.

De vraag die we ons moeten stellen is of competenties wel genetisch bepaald zijn.

Geboren worden uit een Oranjeschoot betekent per definitie niet dat je over leiderschapskwaliteiten beschikt. Kusjes uitdelen tijdens een sportevenement, bier drinken, dansen in het Oranjehuis en water in je portefeuille hebben. Als dit de genetisch bepaalde kwaliteiten zijn dan is Nederland weer een toekomstig institutioneel symbool rijker.

De huidige politieke en economische situatie in Nederland vereist daadkrachtig leiderschap. Als dit een zittende regering al ontbeert dan is er al helemaal geen ruimte meer voor een symbolische monarchie die haar macht ontleent aan afstamming.

Waarschijnlijk is het niet voor niets dat Beatrix het stokje niet doorgeeft. Dansen is feesten. Trouwen met een bevlekte Argentijnse en oneerlijk bouwen worden je door maatschappij kritische burgers niet zo maar vergeven. Wil toekomstig Koningschap een kans hebben dan wordt wel iets anders van je geëist.

Water is dun en glipt zo weg tussen je vingers. Eerst de zorg voor het gezin en dan pas de zware lasten van het Koningschap. Dit zijn waarschijnlijk de excuses van een bezorgde moeder die beseft dat haar zoon niet de juiste competenties bezit om aan het hoofd van een democratie te staan maar bovendien niet opgewassen is tegen de aanzwellende roep om een daadkrachtig leider.

Het wapperende Oranjevlaggetje is niet meer dan een schijnsymbool in onzekere tijden. Het is triest te moeten beseffen dat glitter en glamour voor velen nog steeds het enige houvast is in deze onzekere tijden. Maar nog erger is het te moeten constateren dat een wankelende monarchie haar onderdanen, een dag per jaar, met brood en spelen weet in te palmen. Zaklopen en koekhappen op hoge hakken, de heren strak in het pak en de dames beoefenen met perfect gemanicuurde nagels Oud Hollandsche Spelen. Meer is niet nodig om in Nederland van je troon af te komen en de burger het idee te geven dat je als Oranje mens onder de mensen bent.

Nederlanders geloven nog steeds graag in sprookjes. Of zoals Dimitri van Toren het treffend verwoord: alles in het leven speelt zich af op het toneel van de verbeelding.

Overal ter wereld zien we revolte uitbreken tegen leiders waarvan het gedrag en de levenswijze veraf staat van hun onderdanen. De Oranjes hebben voorlopig geluk. Wij Nederlanders zijn kaaskoppen. En dat niet alleen. Wij hebben er ook nog boter op.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander