Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Nu eindelijk voor de laatste keer Machangulo?
Webredactie, 1 september 2011
Voor wie het niet weet of het vergeten is: over dat Machangulo hebben de Volkskrant en Pro Republica in een recent verleden diametraal tegenover elkaar gestaan.
Terwijl wij eerlijk en open er voor uitkwamen dat het hele Mozambikaanse project een schande was voor ons volk en zijn regering, verdedigde de Volkskrant-journalist Hoedeman door dik en dun het irrationele en waanzinnige gedrag - om niet te zeggen de kapitalistische ploertenstreken - van Amsberg en zijn vrouw Zorreguieta. Het kan geen kwaad mevrouw daarbij expliciet te noemen, waar de RVD (lees: schoonmoeder Amsberg) en de talloze collaborateurs met het ene charme-offensief na het andere proberen haar ons aan te praten als de grote democrate, de oprecht barmhartige en de zichzelf compleet voor haar nieuwe vaderland wegcijferende allochtoonse in plaats van de met geld smijtende en in luxe badende en machtswellustige dictatorsdochter, die zij óók is, gehuld in een mooi lichaam, een lust voor het oog van wulpse lieden, de helft van het electoraat. Natuurlijk zeggen borsten en billen niets over de aanwezigheid van politieke en intellectuele capaciteiten elders in het lichaam. Inmiddels gedraagt die enge pappie Zorreguieta zich als de behuwdvader van heel Nederland en beidt hij met smart de dag waarop hij zijn dochter op een bordes of op een priesterkoor (of weten wij waar die flauwekul plaats moet vinden), onmiddellijkzijn dochter als-koningin - dat wordt ze immers, althans volgens minister Rosenthal, die wat dat betreft het zwarte garen ook al niet uitgevonden heeft - als eerste publiekelijk zal kunnen kussen.

Dat zal voor hem zijn ultieme zege zijn op al die republikeinse ellendelingen, die hem liever in een boevenpak samen met zijn collegae-moordenaars voor een internationaal gerechtshof hadden willen zien terecht staan dan ooit triomferend de gelukwensen van al die Haagse en universele chic in ontvangst te nemen. Hij hoopt natuurlijk dat het allemaal goed zal gaan, al zijn er ook ogenblikken dat hij hem knijpt als een oude dief. Die angst deelt Amsberg. Zij stelt haar abdicatie dan ook voortdurend uit - nu wordt het 2013 of 2015 - in de hoop dat Onze Lieve Heer al haar moeilijkheden zal begrijpen en ook besparen. Bidden dus allemaal, maar er nooit over spreken. Leila Van den Bosch, zoals Pro Republica deze mevrouw ondanks de door de regering gefinancierde oranje-gekte zal blijven aanduiden, niet om te pesten maar als een noodzakelijk tegenwicht op het steeds schever getrokken beeld (men leze nog maar eens over het 'stormachtig en theatraal eerbetoon' ter gelegenheid van Leila's 40e verjaardag door het Concertgebouworkest, waarvan deze zogenaamde intelligente(!) en muzikale(!) dame 'beschermvrouwe' is), heet naast de verkeerde jetset-vriendjes, de grote drijfveer achter haar domme August om destijds dat fameuze 'ontwikkelingssamenwerkingsproject' Machangulo te beginnen en door te zetten. Het duo AZ - sinds mei 2007 in het bezit van 4 bouwterreinen daar en mede-eigenaar van het vastgoedbedrijf Machangulo zei toen dat 'het het voornemen had de arme inlanders te ondersteunen'. Later bleek - zo schrijft de Volkskrant nu (30.8) - dat Amsberg en Zorreguieta 'zich hadden ingekocht in een vakantieproject voor s' werelds jetset'. Het was weer je reinste liefdadigheid; de bevolking - een van de armste ter wereld - zou binnenkort tot de welvarendste behoren. Niet alleen Pro Republica bemoeide zich met de zaak, ook de oranjeverenigingen deden dat, terwijl de volksvertegenwoordiging er maar zo snel mogelijk van af wilde. Zorreguieta wilde niets van die kritiek horen. Haar constante vraag was: 'waar bemoeien die rot-Nederlanders zich mee? Machangulo gaat hun geen snars aan: het is 'onze' zaak, het is 'ons' geld en we doen daarmee wat wij zelf willen'. Van het woordje 'privé' lust ze wel wel pap: ze kan het nooit genoeg in de mond nemen. Welnu, van deze troep was Hoedeman destijds de grote journalistieke beschermheer tot grote ergernis van vele weldenkende Nederlanders, die en masse hun abonnement bij de krant opzegden.

Misschien is daar in het gezamenlijke vliegen naar Mozambique ook wel eens over gesproken. We weten het niet, en zullen het nooit weten, maar we hebben wel altijd de onaangename gedachte gehad dat hier een smerige politieke zaak speelde. Intern is later door de Volkskrant hard ingegrepen om het getij te keren. Hoedeman werd op een ander project gezet, de Lippevrind Broertjes verhuisde naar een ongevaarlijke burgemeestersplaats en op de griezelige Machangelo-vacature in de krant verschenen de namen van twee uiterst bekwame, degelijke, wetenschappelijk gevormde journalisten, die eerlijk en zonder enige vooringenomenheid de feiten onderzoeken en weergeven. Een verademing. Nu dan eindelijk wordt het vervloekte Machangulo te koop aangeboden. Het ilustere tweetal AZ gaat na alle huichelarij en leugens, het sjoemel met bouwmaterialen, de enorme kosten van vervoer en beveiliging, de wereldwijde zorgen over de jetsetvriendjes, en de onvrede van de inlandse bevolking door de knieën en en lost zijn in 2009 gedane beloften in en verkoopt de handel eindelijk, hoewel dat natuurlijk al veel eerder gekund had. Moeder Amsberg mag met recht vrezen dat de schade onherstelbaar is. De tent had al na de oplevering ter verkoop kunnen zijn aangeboden maar het paar moest eerst zonodig tijdens de wereldkampioenschappen voetbal er een tijdje gewoond hebben (NRC 30.8). Toch weer die verdomde Leila kennelijk. Er is nu een Mozambikaans bedrijf opgericht om het pand voor 2 miljoen (NRC 20.8) te verkopen. Geïnteresseerde rijkaards kunnen dus nu niet meer terecht bij de stichting Administratiekantoor Machangulo, gevestigd in paleis Noordeinde, volgens de eminente staatsrechtgeleerde Balkenende opgericht om 'afstand te creëren tussen de familie en haar investering'. Eindelijk is dus nu gebeurd waarop weldenkend Nederland van meet af aan heeft aangedongen.

Zie ook :

Hoe lang nog gaat de kruik te water? Machangulo is weer in het nieuws

Respons-abilité

Kastje & Muur

Photoshoot met kadavergeur

Nieuwe bedriegers ontmaskeren oude

Alles Spic & Span in Mozambique!

Het verhaal van Machangulo

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander