Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Maximá, shame on you!
Webredactie

sitestat


Het ging beslist al niet goed met het microkrediet van Maxima
Het NRC publiceerde (12 juni 2011) een uitvoerig artikel over het systeem van microkredieten dat er slecht voor blijkt te staan. Het meest opvallend in het verhaal echter is dat de naam van Maximá, die altijd in één adem werd genoemd met dit systeem, er in het geheel niet in voorkomt. Dat is groot nieuws, want het ooit door de pers opgepepte microkrediet - kleine leninkjes tot 2.000 euro - aan straatarme mensen in de even armoedige ontwikkelingslanden die op deze wijze 'risicoloos' een eigen bedrijfje konden beginnen, lijkt als zodanig ter ziele. Alleen Nederlandse investeerders hadden - volgens hetzelfde bericht - al 1.6 miljard euro uitstaan.

Het is nimmer gezegd maar er werd wel voortdurend de indruk gewekt dat zulks allemaal mede het gevolg was van de inspanningen van één persoon en dat was natuurlijk Maximá. Dat kwam uiteraard omdat die vrouw zo'n fantastische sociale inborst had. Ze had nauwelijks de ruimte op haar corpus om al die ingestoken prachtige veren daar een plaats te bieden. Niet alleen had zij gigantische eigenschappen met haar geboorte meegekregen - hoewel er eerlijk gezegd ook berichten van het tegendeel zijn -, ook haar opleiding was in één woord perfect. In 1991 organiseerde pappie Zorreguieta - de man had zeer veel relaties, zij het niet allemaal even brandschoon - voor haar een baantje bij Mercado Alberto SA, handelaars in 'narcodollars' (Guerrero-Ferrari 105). Wat Leila die toen nog Maximá werd genoemd, daar precies deed ,weten we niet. Later werkte ze bij de Bank Boston en daarna werd ze ' vice-president van een afdeling van Dresdner Kleinwort Benson, wat belangrijker klinkt dan het is' (id.124). Misschien stond ze aan de toonbank en legde daar papiertjes op volgorde. Wie zal het zeggen? In elk geval kreeg ze daardoor een enorme bankervaring die haar bij het uitschrijven van microkredietleningen uitstekend van pas moet zijn gekomen. Nu lijkt - lijkt, want we weten nog niets zeker - dat dus allemaal verleden tijd. Wie het microkrediet op afstand volgde, had wel in de gaten dat het niet helemaal botertje tot de boom was daar.

De aflossingsbepalingen waren snoeihard, terwijl de rente torenhoog was (12 tot 14%). De doelstelling- citaat uit het NRC - ' verschoof van armoedebestrijding naar winst maken'. De krant meent dat het bereiken van de allerarmsten nooit meer dan 'politieke retoriek' is geweest. Het is laf om er nu niet gewoon voor uit te komen dat Maximá voor alles en dus ook hiervoor misbruikt is en dat ze om haar lichaam en vanwege haar collaborerende vriendjes zoveel veren ingestoken kreeg. Dat ze zich lièt misbruiken had andere redenen: eer, luxe, macht, invloed, populariteit en later: steun aan de wankelende monarchie van haar man en 'eerherstel' (?) in Nederland voor de oorlogsmisdadiger die haar vader is. Overigens niet alleen Maximá maar de hele monarchale kliek prijst zich zelf altijd de hemel in. Wat verbeeldt die Mabel b.v. zich niet en de heren Vollenhoven - Piet voorop -, en Nikotien niet te vergeten? Het feit dat Amsberg zich majesteit laat noemen - en boos wordt als dat niet gebeurt - en dat de hele troep onbenulligen zich koninklijke hoogheden noemt bewijst hun godvergeten arrogantie. Kunnen we samen niet afspreken om voortaan van h.m.o's te spreken ? Even doorzetten en de volksvertegenwoordiging proclameert de republiek.

Zie ook de website van EenVandaag : "De schaduwzijde van het microkrediet"

Klik hier voor het NRCnext artikel : "Steeds meer kritiek op microkredieten"ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander