Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  

Vergelijk de straatnaamvernoemingen van de crimineel Lippe eens met die van Nobelprijswinnaars
Webredactie, 16 juni 2011

iets

Aanstaande zaterdag organiseren onze collegae van het Nieuw Republikeins Genootschap in Amsterdam de omdoping van het prins Bernhardplein tot Sint-Bernardshondplein.

Het is een loffelijke traditie belangrijke personen - of wat daar voor doorgaat - te eren door straten, pleinen, parken, verenigingen, scholen naar hen te vernoemen. Zo kregen we in Duitsland in de Nazi-tijd een Göbbels- en een Göringstrasse, terwijl ze in Den Haag het in 1940 bestonden de Korte Koediefstraat omgedoopt te krijgen in Adolf Hitlerstrasse. Na de oorlog kreeg Amsterdam een Stalinlaan, aan welke idioterie in 1956 een einde werd gemaakt, toen men eindelijk merkte wat voor vlees men precies in de kuip had.

Vlak vóór 1935 en na de Tweede Wereldoorlog beleefde ons land een Bernhardwelle. Ongeveer op gelijke wijze als nu aan Leila van den Bosch, de vriendin en momentele echtgenote van Amsberg, werden bij het 'godsgeschenk' Lippe door zijn a.s. schoonfamilie en niet in het minst door hem zelf de schoonste veren in het smerige - maar dat zou pas later blijken - lijf gestoken. Wat die man allemaal niet kon, ongelooflijk, autorijden deed hij als geen ander, politiek was hij volledig betrouwbaar - hij was bv. nooit lid geweest van de NSDAP of iets anders engs - en al was hij dan wel niet van de allerhoogste adel - maar daar kon hij toch niets aan doen - hij had een enorme belangstelling voor wetenschappelijke en culturele vraagstukken, hij was sportief, eenvoudig, degelijk en eerlijk en was in het geheel niet uit op de rijkdom van zijn a.s. schoonfamilie.

Na de indrukwekkende dissertatie van Dr. Annejet Van der Zijl is het echter onmogelijk te doen alsof Lippe niet de grootste viezerik van zijn tijd is geweest, een vrouwenloper, een bedrieger, een branieschopper, een leugenaar, een militairist en een anti democraat. Hij zou volgens George VI de enige zijn geweest die genoten heeft van de oorlog. Hij gedroeg zich 'als een verwend kind in een speelgoedwinkel', zegt Van der Zijl (id.281).

Annie M.G.Schmidt schreef al in 1937: ''vandaag heb ik de koninklijke familie gezien. De prinses keek sip, de koningin lachte en prins Benno grijnst altijd van top tot teen. 't Is net of hij denkt: “belazeren jullie me maar, ik doe 't jullie ook''' (id. 256). Dertig jaar later schreef Lippes boezemvriend Boellaard n.a.v. de Lockheed-affaire: 'Een jaar geleden pakte prins Bernhard mijn twee handen en zei: 'Pim geloof me. ik heb er niets mee te maken!' (id 272).

Dat in genoemde Wellen Lippe al die onverdiende veren in zijn achterwerk stak zonder dat er iemand iets van zei, is te triest voor woorden; Nog veel triester is het echter dat - en niet alleen door Van der Zeils magnum opus - er niemand op een enkele republikein na was, die de in zijn gemeente naar die viezerik genoemde straten, gedaan wist te krijgen dat de naam van Lippe geschrapt werd. Misschien nog smadelijker is het dat we een landelijke Prins Bernhard Cultuur! Fonds bezitten: het is een grove schande, die zo snel mogelijk dient te worden uitgewist.

Lippe was kennelijk onaantastbaar met zijn tientallen vernoemingen, terwijl naar de 19 Nobelprijswinnaars die Nederland kent - o.a Lorentz, Kamerlingh Onnes, Zernike, Bloembergen, Tinbergen, Koopmans, Van der Meer, van der Waals, Asser, Zeeman, Eijkman, Crutzen en Veltman - slechts met moeite een straat of plein vernoemd kon worden. Terecht schrijft De Volkskrant (15.VI), dat de eregalerij die Museum Boerhaave vandaag in Leiden opent 'een protest is tegen de bezuinigingen', maar zo voegen wij daar aan toe, ook tegen de monarchen en hun collaborateurs die een of andere proleet belangrijker achtten dan excellente dienaren der wetenschap. Hulde aan degenen die de ontbernhardizering als een dwingende noodzaak zien of gewoon als een kwestie van beschaving.

Het is dus een moedige daad van het NRG om a.s. zaterdag het genoemde plein, recht tegenover het station Amstel te Amsterdam om te dopen. Gaat u er allen heen en betuigt uw sympathie met de initiatiefnemers. De plechtigheid begint om 15.00 uur. Het kan het begin zijn van het totaal verdwijnen van de naam van die nare man uit het Nederlandse straatnamenregister en uit de lijst van culturele instellingen met die beschamende naam.

Te uwer eventuele geruststelling: onze collegae hebben toestemming van gemeente en politie.
Het plein moet zwart zijn van de mensen.
De republiek is in aantocht.

En zeg nu niet dat de Republikeinen hier weer eens lekker op de man spelen.
Pardon?
Wij op de man spelen?
Hebben wij die smeerlap op de troon gehesen?
Houdt dan ook op met die onzin.

De onthulling van het nieuwe naambord wordt gedaan door Fabiola. Verder optredens van Cato Fluitsma, Szmulewicz en Prinses Minima.
Sprekers: Republikeinen.nl en Thomas Ross. Hoewel wij graag aanwezig hadden willen zijn is Pro Republica helaas verhinderd.

Honden zijn nadrukkelijk en van harte welkom. De bedoeling is om tijdens de onthulling van het nieuwe naambord zoveel mogelijk honden uit te laten op het plein. Eregast : een Sint-Bernard.

Zie ook : DePers.nl - 'Crimineel Bernhard verdient geen eerbetoon'.

Klik op de plattegrond voor een routeplanner.

iets

Egoland episode 1

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander