Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  

max en omaDe webredactie ontving een ingezonden brief, met (enigszins verlate) felicitaties aan prinses Màxima.

In eerste instantie dachten wij: wat moeten wij hiermee? Maar het bleek een antwoord te zijn op het bundeltje met brieven aan Màxima dat HP De Tijd onlangs uitbracht.Open felicitatiebrief aan Màxima
Jeanne van Veldhoven, 22 mei 2011

Beste Màxima,

Omdat ik iets ouder ben dan jij, veroorloof ik mij deze aanspreektitel, die ongetwijfeld niet 'comme il faut' is.

Allereerst wil ik je alsnog feliciteren met je 40e verjaardag, zoals jouw leeftijdsgenoten, lieflijk de 'babyboomers' genoemd, door HP De Tijd daartoe verzocht, dit ook hebben gedaan. Het begin van een nieuw levensjaar in geluk en gezondheid is altijd een reden om iemand te feliciteren.

Toch zijn geluk en gezondheid de reden dat ik het nodig vind om deze brief te schrijven. Men zegt wel eens dat geluk noch gezondheid met geld te koop zijn. Maar is dat wel zo?

Laten we eerst eens over geluk praten. Ik ken veel mensen die — vooral in deze moeilijke financiële tijden — moeten worstelen om hun hoofd boven water te houden. Die elke euro drie keer om moeten draaien alvorens deze — met pijn in hun hart — uiteindelijk toch nog aan de belasting te moeten geven. Die het hele jaar door moeten puzzelen of ze niet bij deze of gene energiemaatschappij goedkoper uit zijn, om er later achter te komen dat die "goedkopere" energiemaatschappij ook weer allerlei stiekeme trucjes heeft uitgehaald waardoor de prijs die ze uiteindelijk voor hun "goedkope" energie betalen hoger ligt dan de oorspronkelijke prijs. Die elk jaar moeten bepalen welke zorgverzekeraar nu weer de vergoedingen geeft die ze zo broodnodig hebben. Die om die euro's te verdienen met de angst in hun hart hun kostbare kinderen bij een peperdure creche achterlaten, in de wetenschap dat het een Russische roulette is of er goed voor ze gezorgd wordt. Die van hun werk thuis komen en door de geldzorgen niet meer aan hun geluk toekomen. Kribbig tegen elkaar zijn en ruzies krijgen omdat ze geen uitzicht meer in hun situatie zien. Ik durf te wedden dat die mensen de stelling zullen betwisten dat geld niet gelukkig maakt. Ik durf zelfs te beweren dat zij stuk voor stuk zeker weten dat hun kopzorgen zouden verdwijnen met een beetje meer geld.

Ik kan me voorstellen dat jij niet in staat bent om te begrijpen waar het hier om gaat. Tenslotte bulk je van het geld. Het komt uit alle hoeken op je toestromen. Van je familie, die bemiddeld is, tot je nieuwe familie, die in hun hele leven nooit aan het opmaken van alleen al de rente van hun geld toe zullen komen. En toch komt het in niemand van hun of jou op, om die jaarlijkse staatsuitkering nu eens stop te zetten. Zodat die jaarlijkse 40 miljoen aan uitkering die jullie gezamenlijk ontvangen eindelijk eens terug aan de samenleving gegeven kan worden en de mensen die zo moeten sappelen het wat ruimer kunnen hebben.

Nu wil ik het even hebben over onze gezondheid, die voor geld niet te koop zou zijn. Maar de privatisering van de zorgleveranciers, de zorgverzekeraars, de zorgmiddelenfabrikanten en aanverwante bedrijven heeft niet de verwachte marktwerking gehad. Door sommigen wordt weliswaar geconcurreerd, maar dat gebeurt helaas zonder de kwaliteit van de zorg in het oog te houden. De menselijke maat staat niet meer centraal, het is alleen het geld dat voor hen centraal staat. En dat zorgt er dan weer voor dat mijn hoogbejaarde oma die in een verpleegtehuis zit niet dagelijks gedoucht kan worden (maximaal 1 x in de week), maar ook niet wordt verschoond, waardoor haar incontinentie ervoor zorgt dat niet alleen zij maar ook iedereen om haar heen vergeven is van de stank van haar ontlasting en urine.
Ja, ik weet: dat is lastig en confronterend om het er over te hebben, maar het gebéurt!

Ook komt de huisarts regelmatig langs om tegen de receptie te zeggen welke behandelingen mijn oma moet krijgen. Wat de huisarts niet weet, is dat het verpleegtehuis zo is ingericht dat iedere cliënt er eigenlijk "zelfstandig" woont, en dat de zorg separaat bij verschillende aanbieders wordt ingekocht (aanbieders waar cliënten geen inspraak in hebben). En dat de receptie niet weet wie precies bij welke zorgaanbieder is aangesloten en daardoor de behandelingen niet aan de juiste zorgaanbieder doorgeeft. Het resultaat is dat mijn oma niet alleen in haar eigen ontlasting lijdzaam zit af te wachten, maar ook dat zij haar medische behandelingen niet krijgt van de verpleging, waardoor haar gezondheid nog veel verder achteruit holt. Zo bezien zijn verpleeghuizen eigenlijk weinig meer dan voorportalen van de hel. Dit is het gevolg van verregaande bezuinigingen. En elk jaar wordt er weer meer geld uit de zorg gehaald, in plaats van dat er geld bij komt.

Maar ja, daar heb jij natuurlijk helemaal nooit erg in. Als er iemand uit jouw eigen of aangetrouwde familie ziek is, dan krijgen zij de beste behandeling en zullen nooit en te nimmer in hun eigen ontlasting hoeven zitten wachten op een verschoning of douche. En dat is toch het gevolg van geld en macht. Iets dat mijn oma niet heeft.

Wordt het niet eens tijd afstand te doen van dat antieke instituut dat monarchie heet? Hang die kroon toch aan de wilgen. Geef die poppenkast toch op. Vertel aan Alex dat het uit moet zijn met die schijndemocratie in Nederland, en geef de uitkeringen die jullie sinds jullie huwelijk samen hebben ontvangen weer terug aan de samenleving. Gewoon vanaf nu — net als iedereen — teren op je eigen zak.

Zodat alle euro's die wij nu jaarlijks aan de monarchie uitgeven eindelijk weer eens goed besteed kunnen worden. Zodat de mensen die hun hele leven hard hebben gewerkt voor diezelfde samenleving, de mensen die ons land groot hebben gemaakt (zo groot dat jij daar straks koningin over zal mogen spelen) nog een menswaardige, gelukkige en gezonde(re) oude dag kunnen hebben.

Mijn oma en ik (als toekomstige bejaarde) zouden je zo dankbaar zijn...

Hoogachtend,

Jeanne van Veldhoven

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander