Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Hoe vast is vast?
Jacqueline Freeman

ietsVandaag mocht ik uit het Dagblad van het Noorden vernemen dat het kabinet gaat vasthouden aan een gebruik, waarvan ik tot voor kort het bestaan nog niet kende: 'Het kabinet wil vasthouden aan het “vaste gebruik” dat de echtgenote van de koning de aanspreektitel “koningin” krijgt.'

Ik keek daar van op. In eerste instantie vind ik dat onze volksvertegenwoordigers moeten bewerkstelligen dat een ondemocratisch instituut als de monarchie (een 'alleenheerschappij' is per definitie niet democratisch) wordt beëindigd en niet allerlei voorwaarden scheppen om dit juist in stand te houden. Maar wat mij vooral verbaasde was het feit dat hier gesproken werd van het handhaven van een 'vast gebruik', waarvan ik niet eens wist dat het een 'vast gebruik' was. Heeft u wel eens gehoord dat de officiële aanspreektitel van die boef 'koning Bernhard' was? Had ie vast graag gewild. Ook heb ik nog nooit iemand horen spreken over 'koning Claus'.

Dus hoe vast is zo’n vast gebruik eigenlijk? Het is vast zojuist uit de duim gezogen door de Rijksvoorliegingsdienst om de “populariteit” van Máxima vol-le-dig uit te melken.

In andere publicaties over hetzelfde onderwerp lees ik dat de SP (voorheen republikeinse partij) bij monde van kamerlid Ronald van Raak zelfs vindt dat er niet gebroken moet worden met deze traditie en dat D66-leider Alexander Pechtold zelfs heeft geroepen dat een “koning een koningin moet hebben, anders begrijpt mijn dochter het niet meer”.

Misschien moet Pechtold zijn dochter maar eens de betekenis uitleggen van het woord democratie. Dan kan hij meteen ook even aan haar uitleggen hoe het in ’s hemelsnaam mogelijk is dat een partij, in wiens naam het woord democratisch voorkomt, zo slaafs achter de grajesteit en haar getrouwen aanloopt. Dan begrijpt zijn dochter het helemaal niet meer.

“Pappie, als democratie betekent dat het hoogste ambt verkiesbaar moet zijn, waarom krijgen wij hier dan toch weer opnieuw een ongekozen koning en koningin?” En: “Pappie, je bent toch zo voor democratie, waarom zorg jij er niet voor dat ons land dat eindelijk eens wordt? De regering kan toch gewoon de monarchie opheffen?”

Benieuwd wat Pechtold hierop gaat antwoorden. Het meest voor de hand liggend zal uiteraard een greep zijn uit de vertrouwde propagandaleuzen als: “Ja maar lieverd, ze dóen het zo goed!” of “Weet je schat, de mensen wÍllen het zo graag”.

Want het feitelijke antwoord is natuurlijk dat alléén met de handtekening van de koningin de monarchie op te heffen is, daar zij niet alleen staatshoofd is, maar tevens de voorzitter van de Raad van State, die de regering van advies dient. De koningin is dus zelf de adviseur (als voorzitter van de Raad van State) die de koningin als staatshoofd het advies moet geven om het antieke monarchale instituut op te heffen. Dat wordt nog een hele klus om aan zijn dochter uit te leggen.

Maar mocht hij die antwoorden toch naar eer en geweten willen geven, dan begrijpt zelfs zijn dochter dat het staatshoofd haar eigen positie nooit zal willen opgeven.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander