Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Pro Republica treedt toe tot Alliantie Europese Republikeinse bewegingen
Webredactie

iets

Eind april reisde een delegatie van Pro Republica af naar Londen om deel te nemen aan een aantal evenementen die onze Britse collega’s van Republic rondom het huwelijk hadden georganiseerd.

Allereerst was daar op de 29e april de “Not The Royal Wedding” streetparty.
Klik hier voor een kort verslag door CNN.

De streetparty werd druk bezocht, en veel republikeinen waren buitengewoon blij iets anders te kunnen doen dan geconfronteerd te worden met de exorbitante evenementen die voor het huwelijk van “Wills & Kate” werden georganiseerd.

Na kennis gemaakt te hebben met Graham Smith en zijn crew, hebben wij ons temidden van de gasten begeven. Er waren veel mensen aanwezig en daartussen liepen diverse verklede mensen. Vrijwel alle outfits hadden een ondersteunende functie. Zo liep er een man rond in jaren 30 plusfours, om aan te geven dat hij de monarchie als een antiek instituut beschouwt. Ook liep er een heer met een muts op waar op stond “Republican and proud”. Naast hem liep vrijwel constant een dame met een papieren masker van koningin Elizabeth op, met op het voorhoofd een sticker met de opdruk “Best before 1700”. De kreet “Off with their heads” werd regelmatig gebezigd, vaak vergezeld van de snelle geruststelling: “In a completely non-violent way of course”.

Engelsen van allerlei pluimage spraken ons op straat aan, en wilden van ons weten wat er op ons (Hier moet een president komen) tshirt stond, en hoe wij tegenover de engelse monarchie staan. Wij maakten ons standpunt duidelijk: elke monarchie (=alleenheerschappij) is ondemocratisch, evenals het erfelijke overdrachtssysteem, en zou zo snel mogelijk moeten verdwijnen.

Wat ons opviel was dat veel mensen kennelijk van mening waren dat wij de meest “fatsoenlijke” monarchie hebben. Want bij ons “gebeurt toch niet zoveel”. Over de schandalen wordt niets in het buitenland geschreven, en dus weet men daar van niets. Gaf ons te denken over het feit dat de buitenlandse pers een duidelijk vals beeld over de Nederlandse monarchie wordt voorgehouden. Daar willen wij wat aan doen. Zowel als Pro Republica, als in samenwerking met de Alliance of European Republican Movements (AERM) (komt verderop in dit artikel ter sprake).

Graham Smith riep met een megafoon de aanwezige pers om de leden van de Alliance of European Republican Movements voor te stellen. Alle representanten Zweden, Noorwegen, België, Nederland (NRG, en Pro Republica als aspirant-lid) en de UK stonden in een halve cirkel opgesteld, zodat er foto’s en video’s gemaakt konden worden. Mochten wij (een link naar) de foto’s / videobeelden ontvangen, dan zullen we deze in een update van dit artikel plaatsen.

De “Not The Royal Wedding” streetparty was een groot succes en werd door veel journalisten van de grote networks bezocht.

Op 29 april zou ’s avonds ook een besloten feest en fundraising worden gehouden met de naam “Love Republic”, waarvoor al enige tijd toegangskaarten via de website van Republic werden verkocht. Wij hebben daar ook even onze opwachting gemaakt, maar omdat wij de volgende ochtend al vroeg fris op de vergadering wilden verschijnen zijn wij tijdig vertrokken.

Vergadering AERM

De 30e was de officiële vergadering van de Alliance of European Republican Movements. Allereerst werd een besloten vergadering gehouden. In onze kennismakingspeech zetten wij onze doelstellingen uiteen, en gaven uitleg over onze redenen om Erwin Lensink te steunen. Omdat er in de buitenlandse media nagenoeg niets over deze zaak naar buiten is gekomen, was het niet zo gek dat onze buitenlandse collega’s er niet méér van wisten dan dat de een of andere man een waxinelichtjeshouder naar de gouden koets heeft gegooid. Wij verklaarden dat wij geen geweld goedkeuren, maar dat zijn actie meer was dan balorigheid, en gaven wat meer uitleg over de achtergronden en het feit dat hij geen eerlijk strafproces krijgt.

Pro Republica werd hierna met algemene stemmen aanvaard als nieuw lid.

Na een zeer productieve vergadering verzorgde Republic een voortreffelijke quick lunch.

Tijdens de open bijeenkomst zat van alle leden 1 representant aan tafel vooraan in de zaal. Nadat alle leden hun organisatie hadden voorgesteld was het tijd voor de vragenronde. Omdat Nederland als enige land vertegenwoordigd wordt door twee verenigingen, heeft Pro Republica alleen geantwoord op vragen uit het publiek die de vereniging zelf betroffen. Vragen betreffende de monarchie en de staatsinrichting in Nederland werden beantwoord door de vertegenwoordiger van het NRG.

Wij verwachten veel van de samenwerking tussen deze republikeinse verenigingen (zie onder) uit de Europese monarchieën.

Members of the the Alliance of European Republican Movements :

CRK — Cercle républicain — Republikeinse Kring —Republikanischer Kreis (Belgium)

Den Republikanske Grundlovsbevægelse (Denmark)

Nieuw Republikeins Genootschap (The Netherlands)

Norge som republikk (Norway)

Red Inter Cívico Republicana (Spain)

Republic (UK)

Republikanska Föreningen (Sweden)

Pro Republica (The Netherlands)

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander