Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Oranjeprullaria
Door Ger de Vries, 21 april 2011

iets

Vandaag las ik in de krant dat prinses Ariane naar school gaat. Ik neem aan dat het wicht een familielid is van de familie von Amsberg, en dus dienen de vaderlandse krantenbedrijven daar aandacht aan te besteden. Natuurlijk is de eerste schoolgang van een peuter, in welk bed die ook ter wereld kwam, een belangrijke gebeurtenis. Maar ik kan me niet herinneren dat de naam Abigail de Vries, zijnde mijn kleindochter, in de krant heeft gestaan, want dat heugelijke feit mochten we uitsluitend binnen onze familie vieren. Zelfs de lokale krant had geen interesse. Nu zal er ter ere van dit heugelijke feit wel weer een herinneringsbeker, bordje, tegeltje, vaantje of andere prullaria aan ons al reeds sterk vervuilde milieu worden toegevoegd. De oranjepijp moet blijven roken niet waar?

In mijn buurt woont een dame die al die prullaria koopt en in haar woning ophangt, opstapelt en uitstalt. Het huis is zo vol, dat er slechts zijdelings kan worden rondgegaan om van het ene naar het andere vertrek te komen. De regionale TV zender heeft er enige tijd geleden een item over uitgezonden. Om zijn mening gevraagd, kijkt de man een beetje schuchter naar zijn vrouw. (en je ziet hem denken: 'ze is volkomen maf, maar ja, als je bijna veertig jaar bent getrouwd, dan ga je niet zo snel meer scheiden, want ze kan lekker koken!') Hij zegt 'Ach, voetbalsupporters hebben ook weleens een huis vol rommel,' waarop zijn vrouw hem geïrriteerd toe sist, 'rommel?' De man corrigeert zichzelf door te zeggen 'dat hij het zo niet bedoelde, hij bedoelde souvenirs'. Onmiddellijk is de huwelijkse vrede weer een feit, want na bijna 40 jaar huwelijk doet 'laten leven, ook leven'.

Maar goed, de man van de dame van de prullaria maakte dus een vergelijk met voetbalsupporters. Sommigen gaan inderdaad heel ver in hun adoratie en passie. Toch zijn er enorme verschillen tussen een voetbalclub en zijn spelers en een monarchie. De meest voor de hand liggende is wel dat 'als een speler er met de spreekwoordelijke pet naar gooit, hij aan het einde van het seizoen zijn biezen kan pakken'. Een lid van de familie von Amsberg wordt door de minister erop gewezen dat zulk gedrag niet kan worden getolereerd, maar die woorden zijn slechts van toepassing als de betrokken figuur iets heel ernstigs heeft gepleegd. Dus behalve de prullaria zijn de overeenkomsten tussen een voetbalorganisatie en een monarchie niet te vergelijken. Natuurlijk zou het voor de monarchie niet zo gek zijn om door het volk te worden terechtgewezen. Met in het ergste geval tot gevolg hebbende dat hij/zij een ander land moet zien te vinden. Het volk, immer inventief, weet wel enkele oorden waar ze terecht kunnen.

Binnenkort is het weer 30 april, een dag dat er weer massaal overbodige - normaal voor de gemeentereiniging bedoelde spullen - op de rommelmarkt mag worden ten toon gespreid. We promoveren zo’n markt tot oranjevrijmarkt en het aanbod van onbruikbare spullen is plotseling weer waard om terug gerecycled te worden in de maatschappij. Gelukkig is mijn zoon die in Langley, Buckinghamshire woont op 27 april jarig, en omdat ik niet dagelijks even overwaai naar Engeland maak ik er gelijk maar een korte vakantie van. Op de dag van de dodenherdenking ben ik weer terug. Ik zal met name de dertigste april in geen geval missen. Ja wel missen, maar dan als kiespijn!

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander